Bakan Soylu duyurdu: Suriyelilere bu yıl bayram izni verilmeyebilir

Bakan Soylu duyurdu: Suriyelilere bu yıl bayram izni verilmeyebilir

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bayramda Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerine izin verilmeyebileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriyeli sığınmacılara yönelik, "Sayın Bahçeli, bunların tamamı bayramlaşmaya Suriye'ye gidecek, daha sonra da gelecekler. Bunları getirecek olan kişinin adı da Süleyman Soylu." sözü hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Soylu, "Kılıçdaroğlu'nun sığınmacılar konusunda uluslararası bir tahrikin içinde olduğu apaçık ortada. Dikkat ederseniz, 2019'da seçim vardı, İstanbul'da ve Türkiye'nin her yerinde özellikle Kılıçdaroğlu ve avanelerinin en temel meselelerinden biri, biraz da Avrupa, Batı hormonlu sığınmacı meselesiydi. 2019 seçimleri bitti, onlar bu meseleyi askıya aldılar ama biz askıya alamayız. Biz kaçak göçmenle de mücadele ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye'ye uluslararası koruma statüsünde gelenlerle de ilgilenmek zorundayız. Kılıçdaroğlu'nun, kendi genel merkezinin sınırları dışında bir sınırlar bilgisi olduğunu düşünüyor değilim. Genel sınırlar bilgisi varsa herhalde ilkokulda falan kalmıştır." diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Jandarmanın, özel harekat polislerinin sınır korumasında tedbirler aldığını, korucularla da bu konunun tahkim edildiğini belirten Soylu, "Türkiye'ye girmek isteyen yaklaşık 2,5 milyon kaçak göçmen engellenmiştir. Türkiye'de mükerrerler hariç 1 milyon 100 bini aşkın sığınmacı, daha doğrusu kaçak göçmen yakalanmıştır." bilgisini paylaştı.

Soylu, yakalanan 330 bine yakın kaçak göçmenin, geri gönderme merkezlerinden, uluslararası anlaşmalar ve kurallar kapsamında ülkelerine geri gönderildiğini bildirdi. Yaklaşık 700 bine yakın kaçak göçmenin ise son 5 yılda Türkiye'den Avrupa'ya geçtiğini ifade eden Soylu, "Bütün rakamlarla, denizden ve karadan geçenleri söylüyorum. Kılıçdaroğlu, maalesef Türkiye'de yabancı düşmanlığını körüklemek, aynı zamanda her seçim takviminde sığınmacı meselesini gündeme taşıyabilmek için tahrikkar üslup ortaya koyuyor. Avaneleri de var, hepsi beraber bunu yapıyorlar. Sosyal demokratlığı da kimseye bırakmazlar ama bir taraftan yabancı düşmanlığını da tahrik ederler." değerlendirmelerini yaptı.

 

'BAYRAMDA KISITLAMA VAR'

 

MHP Lideri Bahçeli'nin, Suriyeli mültecilere yönelik, "Misafirin ve misafirliğin süresi sınırlıdır." sözü anımsatılarak, değerlendirmesi sorulan Soylu, şunları kaydetti:

 

"Bu değerlendirmelerin tamamını biraz önce söyledim. Bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bunu Ankara temsilcilerimizle göç konusunda yaptığımız toplantıda da ifade ettim. Bu insanlar elbette kendi memleketlerine geri dönecekler. Geri dönmek için de tüm bu konudaki 490 binin üzerindeki Suriyeli buraya geldiler ve biz orada güvenli hale getirdiğimiz bölgelere de geri döndüler, bundan sonra da dönecekler ve dönmeye devam edecekler. Aynı zamanda bizim de bu konuda her bayram gidiş-geliş esnasındaki süreçlerde de özellikle altını çizerek söylüyorum, zaten güvensiz bölgelere gidişin olabilmesi mümkün değil. Bu bayram ve önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda bizim de bir tahdidimiz, kısıtımız söz konusu. Bayram gidişine müsaade etmeme konusunda kısıtımız var."

 


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.