Bakanlık belediyelerin yardım toplamaları yönetmeliğe aykırı dedi! İBB'nin hesabı bloke edildi

Bakanlık belediyelerin yardım toplamaları yönetmeliğe aykırı dedi! İBB'nin hesabı bloke edildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 ilin belediyelerine gönderilen yazıda, yardım toplama kampanyalarına ilişkin uyarıda bulundu. İstanbul Valiliği belediyenin yardım toplama hesabını bloke etti.

İçişleri Bakanlığı, koronavirüse karşı bağış kampanyası başlatan CHP’li belediyelerin yasanın gerektirdiği izni almadığını öne sürüp Valiliklere yazı gönderdi.

BELEDİYELERİN BAĞIŞ TOPLAMASI YÖNETMELİĞE AYKIRI
İçişleri Bakanlığı, koronavirüse karşı bağış kampanyası başlatan Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin yasanın gerektirdiği izni almadığını öne sürüp Valiliklere yazı gönderdi. Cumhuriyet Halk Partili Aykut Erdoğdu ise Belediye Kanunu’nu hatırlatarak, Süleyman Soylu’nun belediyelerin bağış toplamasını engelleyemeyeceğini kaydetti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek” diyerek belediyelerin bağış toplayabileceğine dair yürürlükte olan kanun maddelerini hatırlattı. Açıklamanın ardından İBB’nin bağış hesabı bloke edildi.

 

İZİN ALMADILAR

İçişleri Bakanlığı, koronavirüse karşı bağış kampanyası başlatan CHP’li belediyelerin yasanın gerektirdiği izni almadığını öne sürüp Valiliklere yazı gönderdi.

Bakanlığın yazısını sosyal medyada yayımlayan CHP yöneticileri, “Amaç belediyelerimizi sindirmek, susmayacağız!” diye tepki gösterdi.

KANUNA UYGUN YAPILMALI

Bakanlığın yazısında, “Yasalarımızda belediyelerin Yardım Toplama Kanunu’ndan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanununu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar” ifadeleri yer aldı.

Yazıda, birden fazla ilçede yapılan bağış kampanyası için izin gerektiği, bu konuda Valiliklerin yetkili olduğu bildirildi.

BAĞIŞ HESAPLARI BLOKE EDİLDİ

Sosyal medya kullanıcıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Vakıfbank bağış hesabına bloke konulduğunu duyurdu.

Sosyal medyada “Bizzat kendim denedim. @ankarabbld‘nin bağış hesabına bloke konulmuş. haberiniz olsun. @mansuryavas06” ve “İ stanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bağış kampanyası için, İBB’nin Vakıfbank hesabına bağış yapılamıyor. Çünkü Vakıfbank tarafından İBB’nin Vakıfbank hesabına para yatırılamaz blokesi konulmuş” mesajlarını paylaştı.

 

bloke.jpg

 

bloke1.jpg

 

EKREM İMAMOĞLU’NDAN YANIT GECİKMEDİ
İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin genelgesi sonrası kendisine ait resmi sosyal medya hesabından yanıt vererek belediyelerin ve belediye başkanlarının bağış toplama ve bağış alma yetkisi olduğunu hatırlatarak “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek.” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaştığı görselde 5393 Sayılı kanunun 15. maddesi ve 59. maddesi, 5216 sayılı kanunun 18. maddesi G bendi gereğince belediyelerin bağış alma yetkisi ve belediye başkanlarının da bağış kabul etme yetkisi olduğu hatırlatarak “Bağış yapmak isteyenlerin Belediyemizin hesaplarına her türlü yolla para yatırabileceklerini saygıyla duyururum” açıklamsı yaptı.

 

ekrem-006.jpg

 

MANSUR YAVAŞ’TAN DA YANIT GELDİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ise Bakanlığın yazısına, başlattıkları kampanya gelen destekleri sosyal medyada yayımlayarak yanıt verdi.

Mansur Yavaş “6 Milyon Tek Yürek Kampanyası” için yapılan destekleri şöyle yazdı:

“Ankara Büyükşehir Belediyemizin ‘6 Milyon Tek Yürek Kampanyası’na ASO olarak 500 adet gıda kolisi desteğiyle katılıyor ve başta Başkan Mansur Yavaş olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. ANKARA SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU

#6MilyonTekYürek dayanışma kampanyamıza 81.268 kişi gıda yardımı için başvurmuştur.

İşini kaybetme gerekçesiyle de 14.662 kişi destek talebinde bulunmuş olup, sayı her dakika artmaktadır.

Bağışların nerelerde kullanılacağı her gün siz değerli vatandaşlarımıza duyurulacaktır.

#6MilyonTekYürek kampanyamıza destek veren:

SP Genel Başkanı Sn. @T_Karamollaoglu’na,

DP Genel Başkanı Sn. @DpGultekinUysal’a

Gelecek Partisi Genel Başkanı Sn. @Ahmet_Davutoglu’na teşekkür ediyorum.

Hepimiz biriz, Ankara için birlikteyiz.

Beraber başaracağız.”

 

 

mansur-yavas-006.jpg

İŞTE İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN GELEN AÇIKLAMA

 

soylu-005.jpg

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.