Bankaları 25 Nisan korkusu sardı

Bankaları 25 Nisan korkusu sardı

Bankalar, karaparayla mücadele için ABD ile ikili anlaşma imzalaması gerektiğini bildiren bir raporu hükümete sundu. Bankalara göre bu anlaşma yapılamazsa 25 Nisan sonrası dolarla işlemlerde ciddi sıkıntı yaşanacak.

ABD’nin, vatandaşlarının hesaplarını dünya çapında izlemek için çıkardığı Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Kanunu (FATCA), Türkiye’deki bankalarda strese yol açtı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sunulan bir raporda, FATCA düzenlemesiyle dış finansal kuruluşlarda hesabı olan ABD vergi yükümlülerinin hesap bilgilerinin ABD Gelir İdaresi’ne (IRS) bildirilmesini öngördüğü belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:


KKTC de dahil olsun

“Finansal kuruluşlar için son uyum tarihi 25 Nisan 2014’tür. FATCA’ya uyumsuz olmanın yaptırımı, ilgili finansal kuruluşun ABD kaynaklı bütün gelirlerinden yüzde 30 stopaj cezası kesilmektedir. ABD ile 25 Nisan’a kadar ikili anlaşma imzalanmaması durumunda finansal kuruluşların FATCA’ya uyumsuz hale geleceği ve bu durumun da dış finansal ilişkilerde ve muhabir ilişkilerinde önemli sorunlar doğurabileceği düşünülmektedir. İkili anlaşmaya KKTC’de faaliyet gösteren banka şubelerinin de eklenmesi önem taşımaktadır.”

Türkiye FATCA’ya uyum sağlaması halinde, Türkiye’deki ABD vatandaşlarının banka bilgileri doğrudan bildirecek. Şirketlerde yüzde 10 ve üzerinde hisseye sahip ABD’li ortaklar hakkındaki bilgiler bankalar tarafından toplanarak iletilecek. Halen şirketlerde yüzde 25 pay sahipleri için bu bilgi paylaşılıyor.

Ticari ilişkilerde sorun olabilir

Uyum olmazsa Türkiye ile ABD arasındaki ticaret ve yatırım büyük zarar görebilecek. Türkiye’de 1275 ABD menşeli firma bulunuyor. İki ülke arasında 18,2 milyar dolar ticaret hacmi var. Son 10 yılda ABD’den Türkiye’ye 8,5 milyar dolar, Türkiye’den de ABD’ye 1,1 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştirildi.

Yüzde 30 peşin vergi riski var

Mu­ha­bir ban­ka­cı­lı­ğın ris­ke gir­me­si ül­ke ve ban­ka­la­rın risk pri­mi­ni yük­sel­te­cek, borç­lan­ma ma­li­yet­le­ri ar­ta­cak. Ay­rı­ca, IRS, Türk ban­ka­la­rın­da­ki ABD va­tan­daş­la­rı­nın pa­ra­la­rı üze­rin­den doğ­ru­dan yüz­de 30 sto­paj ke­se­cek. Bu da Türk ban­ka­la­rı­na bü­yük ma­li yük bin­di­re­cek.

Dolarla işlem yapılamayabilir

ABD Do­la­rı cin­sin­den öde­me­le­rin mut­la­ka bir ABD mu­ha­bir ban­ka­sı ka­na­lıy­la ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye yurt­dı­şın­dan do­lar­la borç­lan­dı­ğın­da ya da do­lar bor­cu­nu öde­mek is­te­di­ğin­de ABD mu­ha­bir ban­ka­sı­nı kul­lan­mak du­ru­mun­da. FAT­CA uyu­mu ol­ma­dı­ğı tak­dir­de ABD mu­ha­bir hiz­me­ti ver­me­ye­ce­ği için Tür­ki­ye do­lar cin­sin­den ulus­la­ra­ra­sı iş­lem ya­pa­maz ha­le ge­le­bi­le­cek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.