Barajlardaki doluluk oranı yüzde 44'ün altına indi! İstanbul'un 60 günlük suyu kaldı

Barajlardaki doluluk oranı yüzde 44'ün altına indi! İstanbul'un 60 günlük suyu kaldı

Uzmanlar, İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranının yüzde 44'ün altına indiğini, yağmur yağmaması halinde İstanbul'un 60 günlük suyunun kaldığını belirtti.

Yağışsız geçen yazın ardından Eylül'ün ilk haftasında da sıcaklığın düşmediği İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 44'ün altına indi.

7 Temmuz'da yüzde 60.78 olarak ölçülen doluluk oranı, dün yüzde 44'e kadar geriledi. Uzmanlar, yağmur yağmaması halinde İstanbul'un 60 günlük suyunun kaldığını belirtti.

 

İstanbul'da sonbaharın sıcak ve yağışlı geçeceğini ancak yağış dengesizliği nedeniyle yağışların verimli olmayacağını belirten İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Orhan Şen şunları söyledi:

 

"Şiddetli, hızlı ve yüzeysel akışla boşa gidecek yağışlar su havzalarını yeterince besleyemiyor. İstanbul'un su toplama havzaları imara açıldığı için yağışlar, toprağa karışamıyor. Şehirde yeşil alan kalmadı. Yağmur suyu yüzeysel akışla denizlere, kanalizasyon sistemine gidiyor. Kuraklıkla böyle mücadele edemeyiz. Melen Barajı ivedilikle tamamlanıp, hizmete girmeli. Melen Barajı faaliyete geçmediği takdirde büyük sıkıntı yaşanır. İstanbul'un su kaderi bir anlamda Melen Barajı'na bağlı. Yeni barajlara da ihtiyaç var ancak baraj yapacak yer kalmadı. Eldeki barajlar ancak 5 milyon kişiye yetecek suyu biriktiriyor. Melen'den gelen su da 5 milyon kişiye yetecek düzeyde. Kentin gerçek nüfusu 20 milyon ve aslında mevcut potansiyelin iki katı daha su gerekiyor. Tek kaynağımız yağmur. Kuraklık devam ederse, önümüzdeki yaz su seviyeleri dibe vurur. İstanbul'un günlük su ihtiyacı 3.2 milyon metreküp. Su tasarrufu, kayıp, kaçakların önlenmesiyle bu oranı 2.5 milyon metreküp seviyesine düşürmemiz mümkün."

 

"YAĞMUR YAĞMAZSA 60 GÜNLÜK SU KALDI"

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Adil Tek, İstanbul ve çevresi için önümüzdeki dönem ciddi meteorolojik kuraklık yaşanacağı uyarısında bulunarak, "İklim modellemeleri önümüzdeki Ekim ve Kasım aylarının da kurak geçeceğini gösteriyor. Sıcaklıklar bir miktar düşse de, yağışları sel şeklinde göreceğiz. Bu tür yağışlar toprağa ve su kaynaklarına karışmadan yüzeyden akıp gidiyor. Son yıllarda ortaya çıkan yağış rejimi toprağı doldurmadığı gibi yeraltı suları da beslenemiyor. İstanbul açısından büyük su riski var ama kimse görmek istemiyor. Kent genelindeki barajların doluluk oranı yüzde 40'lara gerilemiş vaziyette. Melen'den gelen su dahil olmak üzere her gün barajlardaki suyun yüzde 0.8'i azalıyor. Bu oran 0.6'ya çekilmeli. Şayet hiç yağmur yağmazsa bugünden itibaren 60 günlük suyumuz kaldı. Düzgün su politikaları hayata geçirilmezse birkaç yıl içinde ciddi sıkıntılar yaşanır" dedi."


YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.