'Başarısız öğrenciler çocuk köle olarak çalıştırılıyor' eleştirileri gelmişti: MEB, A101'le olan protokolü iptal etti

'Başarısız öğrenciler çocuk köle olarak çalıştırılıyor' eleştirileri gelmişti: MEB, A101'le olan protokolü iptal etti

Milli Eğitim Bakanlığı, A101'le imzaladığı ve 'çocuk işçiliğe teşvik' olarak yorumlanan protokolü iptal etti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile market zinciri A101 arasında imzalanan protokol kamuoyundan gelen tepkiler üzerine iptal edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanlığı’nın zincir market A 101 ile yaptığı protokole, “Öğrencileri A101’e ucuz iş gücü olarak verdiğini ve çocuk işçiliğin meşrulaştırdığını” belirterek Meclis gündemine taşımıştı.

Yeni bir açıklama yapan Ağbaba, gelen tepkiler üzerine protokolün iptal edildiğini duyurdu.

 

AĞBABA: BAKANLIK SÖMÜRÜYE YOL AÇMAMASI LAZIM


Kamuoyunun, sendikaların ve CHP’nin tepkisiyle “büyük yanlıştan” dönüldüğünü belirten CHP’li Ağbaba, “Bakanlık da çalışma hayatı ve iş gücü piyasasına göre bu tarz protokolleri büyük bir titizlikle ve en ufak bir sömürü ve mağduriyete yol açmayacak şekilde hayata geçirmesi gerekiyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Öğrencilerin pedagojik yetkinliği olan firmalarda gerçekten mesleki beceri kazanabileceği yerlerde pratik kazanması gerekiyor. Sömürü çarkı içerisinde iş kazası tehlikesiyle ucuz iş gücü olarak görülmesi açık ve net eğitim karşıtlığı ve emek düşmanlığıdır. Protokolde çok daha ağır şartlar olduğunu yine basına yansıyan haberlerden görüyoruz.”

 

'ÇOCUKLAR YOKSULLUKTAN DOLAYI OKULLARI BIRAKIYOR’


“Çocuklar yoksulluktan dolayı okullarını bırakmak zorunda kalıyor. Örgün eğitimin kapasitesi her geçen gün azalıyor; çocuklar okul görmeden yüz yüze eğitim almadan diploma sahibi oluyor” ifadelerini kaydeden Ağbaba’nın açıklaması şu ifadelerle sürdü:

“Çocukların kaderi marketlerde sömürülmek değil, sosyal devlet en iyi imkanları onlara sunmak zorundadır. Milli Eğitim Bakanlığı da “çocuk işçiliği” teşvik etmek yerine onlara mesleki beceri kazandırmak ve bu yönde yatırım yapmak zorundadır. Öte yandan, yine basında yer alan haberlere göre üç harfli A101’in kendi çalışanlarını MESEM’e kaydettirip maaşlarını yine İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılatmaya çalışmasıydı.

Bakanlıklar bu konuda acilen soruşturma yapmalıdır. Devlet hiçbir üç harfliyi finanse etmekle mükellef değil. Eğer birileri MEB’in bu açığından faydalanıyorsa en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.”


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.