Başkan’dan korkutan uyarı! İstanbul depreminde 150 bin kişi ölebilir, ülke göçer!

Başkan’dan korkutan uyarı! İstanbul depreminde 150 bin kişi ölebilir, ülke göçer!

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe yaptığı açıklamada olası bir İstanbul depreminde 150 bin kişinin ölebileceğini belirterek ülke gündemine İstanbul'un alınması gerektiğini söyledi.

Elazığ'da yaşanan ve 36 vatandaşımızı kaybettiğimiz 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından gözler olası büyük İstanbul depremine döndü.

Uzmanların yıllardır İstanbul'da 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem beklendiğini bildirmesi ve tarihin gittikçe yaklaşması kaygıları da arttırıyor.

Peki, İstanbul böyle bir depreme ne kadar hazırlıklı?

Bir çok yer bilimci ve deprem uzmanının uyarıları aralıksız sürüyor. Bir uyarı da,İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe'den geldi. Gökçe'nin korkutan uyarısı ise dehşetli bilgiler içeriyor.

 

deprem-003.JPG

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe, Elazığ’da yaşanan depremin ülke gündeminden Kanal İstanbul’un çıkarılıp, yerine Deprem İstanbul’un alınması için büyük bir uyarı olduğunu söyledi.

Gökçe, olası bir İstanbul depreminde 100 binlerce binanın yıkılacağını ve depremin gece gerçekleşmesi halinde 150 bin gündüz olması halinde de 50 bin kişinin öleceğini öne sürdü.

 

 

Gökçe, “Binalarımız çürük, kentsel dönüşüm deprem için değil rant için yapıldı. İmar affı riski daha da artırdı. Elazığ’a rağmen deprem gerçeğini görüp önlem almazsak bu ülke İstanbul depreminin altından kalkamaz” açıklamasını yaptı.

 

 

“ÇÜRÜK BİNALAR KONUŞULMALI”

Erdoğan Süzer’in haberine göre, İMO Başkanı Gökçe, Elazığ depreminin yaşanmasının ardından konuşulması gerekenin ise faylar değil çürük binalar olduğunu söyledi.

 

 

Gökçe, “Bu ülkede fayları bilmeyen kalmadı.. Toplumun asıl bilmesi gereken içinde oturduğu binaların çürük olup olmadığıdır. Hangi belediyenin yapı arşivini açarsanız açın göreceksiniz ki binaların en az yüzde 80’i deprem güvenlikli değil. Yani depremde yıkılır, kaçarı yok. Bu binaların deprem güvenlikli hale getirilmesi şart” dedi.

 

 

“TÜRKİYE GÖÇER”

Gökçe, ülkedeki tüm binaların mühendislik kuralları ve ilkeleri ile deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi ve yeni binaların da bu şekilde yapılması gerektiğini belirtirken, denetimleri de 3-5 yıllık mühendislere bırakma yönteminden de vazgeçilmesini istedi.

 

"DEPREM İSTANBUL PROJESİ BAŞLATILMALI"

Gökçe, ayrıca şu uyarılarda bulundu: “Bütün ülke İstanbul depremini değil Kanal İstanbul diye suni bir gündemi tartışıyor. Elazığ Sivrice’de yaşadığımız deprem, Kanal İstanbul diyenlerin kulağına küpe olur. İstanbul depremi Elazığ gibi olmaz. Türkiye bunun altından kalkamaz. Seferberlik ilan edilmelidir. İstanbul’un göçmesi demek, Türkiye’nin göçmesi demektir.  “Deprem beklenen, yapılarının büyük risk taşıdığı bir ülkede yapıların güvenlikleri yapı sahibine bırakılır mı? Ne yazık ki bizim ülkemizde bırakıldı. İmar barışından yararlanıp 3 katı 5 kata, 5 katı 10 kata çıkaranlar güçlendirme dahi yapsa o binaların altında kalma riskinden kurtulamaz. Acilen ‘Deprem İstanbul’ projesi başlatılmalı” dedi.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum