Başkanlık Sistemi için Düğmeye Basıldı!

Başkanlık Sistemi için Düğmeye Basıldı!

Haziran 2015'te gerçekleştirilecek olan Genel Seçimlerde 'daraltılmış bölge' sisteminin uygulanması için düğmeye basılırken Türk tipi başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi için de ilk adımlar atılıyor!

AK Parti, Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirilen 'daraltılmış bölge sistemi'ni konuşuyor.

 

Türkiye'de bölgelerinin 5-6 milletvekilinden oluşacağı yenş sistemde iller seçim çevrelerine ayrılacak. Nüfusu az olan iller, başka illerle birleştirilirken birkaç milletvekillinin tek bir bölgeyi temsil edeceği bir alternatif de uygulanacak.
 
Türkiye'nin 110 seçim bölgesine ayrılacağı 'daraltılmış bölge sistemi'nin Haziran 2015 genel seçimlerine yetiştirilebilmesi için ilgili yasanın 12 Haziran 2014 tarihine kadar Meclis'te kabul edilmesi gerekiyor.Öyle ki Anayasa'ya göre seçime bir yıl kala gerçekleştirilen seçim yasası değişiklikleri uygulanamıyor.
AK Parti Milletvekili Sayısı 360'ı Bulabilir!
 
Yeni seçim sistemine göre AK Parti'nin milletvekili sayısı 12 Haziran genel seçimleri baz alındığında 25 - 30 artarak 350 - 360 arasında değişebilecek. Bu sayı, AK Parti'nin Anayasa değişikliklerini daha rahat gerçekleştirmesini de sağlayacak.

Önce Seçim Sistemi Sonra Başkanlık Sistemi!

Başkanlık Sistemi olarak da adlandırılan 'Partili Cumhurbaşkanlığı' sistemi için Haziran 2015 milletvekili seçimlerinden sonra adımlar atılmaya başlanacak. Başbakan Erdoğan, eğer Cumhurbaşkanı olarak Köşk'e çıkarsa Anayasa'da yapılacak değişiklikle görevine Başkan olarak devam edebilecek!
 
Her Bölgeden 1 Milletvekili Seçilecek!
 
110 seçim bölgesinden sadece en yüksek oyu alacak olan milletvekili Meclis'e girebilecek, bu durum ise Muhalefet partilerinin tepkisini çekiyor. Öyle ki Türkiye'nin henüz böyle bir sisteme hazır olmadığının altı çiziliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.