'Bayramda hafif kahvaltıyı tercih edin'

'Bayramda hafif kahvaltıyı tercih edin'

Sağlık Bakanlığı, ramazan bayramında sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Diyetisyeni Melek Atabey, ramazan ayında oluşan gece beslenme alışkanlığına bayramdan sonra devam edilmemesi gerektiğini belirtti.

Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanılması önerisinde bulunan Atabey, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlayacağız. Kızartmalı, kavurmalı ya da hamur işi bir kahvaltı yerine bol maydanoz, domates, salatalık, haşlanmış yumurta, az tuzlu beyaz peynirin olduğu hafif bir kahvaltı ile güne başlamak gerekir. Bu tokluk hissi verir, kan şekerinizi kontrol altında tutar, güne iyi bir başlangıç yapmamızı sağlar” dedi.

KAHVEYE DİKKAT!

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığı Diyetisyeni Melek Atabey, Milliyet’e konuştu. Bayramda sağlıklı beslenme konusunda öneri ve uyarılarda bulunan Atabey, çay ve kahve tüketimine dikkat edilmesi konusunda uyardı. Günde 18-20 saate yakın aç kalınan bir dönemin geride bırakıldığını belirten Atabey, “Birden yiyecek içecek serbest olunca genelde çay, kahve tüketimimiz çok fazla artıyor. Fazla kafein, tansiyonu olan bireylerde birtakım tansiyon rahatsızlıklarına, kalp rahatsızlıklarına sebep oluyor” dedi.

İftarda yemekleri hızlı yemek gibi bir alışkanlığının oluştuğunu belirten Atabey, iyi çiğnenmeden hızlıca tüketilen yiyeceklerin bir takım sindirim problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Ramazan boyunca kazanılan sahur alışkanlığının devam ettirilmemesinin altını çizen Atabey, gece beslenme alışkanlığından vazgeçilmesini istedi. Atabey, “Evet ramazan ayı boyunca sahura kalkmak faydalı. Çünkü vücut çok uzun süre aç kalır. Ancak bunun dışındaki zamanlarda gece yemek yemek, vücudumuz için zararlı. Dolayısıyla bireylerin gece yemek yeme alışkanlığını kaldırmaları gerekiyor” dedi.

ŞEKER YERİNE HURMA

Bayram ve salgın süresince evde fiziksel aktivitelerin mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen Atabey, günde en az 15 dakikada olsa kişilerin evde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bayramda şekerli gıdalar tüketilmesi konusunda da önerilerini belirten Atabey, “Bu dönemde hamur işi gıdalardan, şekerli gıdalardan kaçınılması gerekiyor. Misafir gelmemesine rağmen, annelerimiz hamurlu tatlı yapmaya devam edecek. Böyle bir alışkanlığımız var. Ama bireylere çikolata şeker ikram etmek yerine kuru kayısı, hurma ikram etmek ya da fındık, fıstık, badem gibi kuru yemiş ikram etmek çok daha doğru. Hamurlu tatlı yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar olabilir” dedi.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.