Bayramda trafik kazalarına dikkat!

Bayramda trafik kazalarına dikkat!

Ramazan Bayramı sonrası gözler Kurban Bayramı’na çevrildi. Her geçen sene biraz daha gerileyerek yaz aylarına doğru çekilen Kurban Bayramı, bu yıl 31 Ağustos Perşembe günü Arefe sonrası başlayacak.

Ramazan Bayramı sonrası gözler Kurban Bayramı’na çevrildi. Her geçen sene biraz daha gerileyerek yaz aylarına doğru çekilen Kurban Bayramı, bu yıl 31 Ağustos Perşembe günü Arefe sonrası başlayacak. 01 Eylül- 04 Eylül arası tam dört gün sürecek Kurban Bayramı, arefe günü de dahil edilirse 31 Ağustos Perşembe günü başlayıp 04 Eylül Pazartesi günü son bulacak.

Geçen Ramazan bayram tatilinde 3 günde meydana gelen kazalarda ölenlerin sayısı 53'e, yaralananların sayısı ise 350'yi aştı.

Bu bayramda acı olayların yaşanmaması için yetkililer önemli uyarılarda bulunuyor: “Yolların birden yoğunlaşmaması kaza riski açısından önemli bir avantaj gibi görünüyor; ama Türkiye'de özellikle bayram dönemlerinde ortaya çıkan trafik kaza istatistikleri bu durumu pek doğrulamıyor. Bayram/tatil süresinin kısa olması insanları daha aceleci yapıyor ve bir güne düşen kaza sayısı ve acı sonuçları daha yüksek çıkabiliyor.

İşte yakın döneme ait çarpıcı bir sonuç Ramazan Bayramı tatilinde Türkiye çapında 53 ölümlü trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda 53 kişi hayatını kaybederken 2353 insan da yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Bayram dönemine ait kaza istatistiklerine bakıldığında en fazla can kaybının tatilin ilk ve son günü gerçekleştiği görülüyor. Seyahatin başlangıç ve bitişe yakın olan kısmı daha tehlikeli. Zaten normal zamanda da kazaların önemli bir kısmı evden çok uzaklaşmadan ya da varılmak istenen yere yakın bir bölgede gerçekleşiyor. Bayram tatili kazalarının sabah 8 ile 10 arasında ve öğleden sonra 4 ile akşam 8 arasında yoğunlaştığını da hatırlatalım. Türkiye'de kazaların oluş nedenlerine baktığımızda üç temel kusur yüzde 50'ye yakın bir kısmı oluşturuyor. Arkadan çarpma, hatalı sollama ve kavşaklardan doğru zamanda geçmeme. Buradan, bu 3 hatadan kendinizi kurtarabilirseniz kaza riskiniz yarı yarıya azalır türünden bir hesap çıkarmak bile mümkün. Ama trafik sadece hesaplarla değil; tedbir, eğitim ve dikkatle daha güvenli hale geliyor.” Diyor.  

Uzun yola çıkmadan önce araç bakımınızı yapın veya yaptırın!

 

Yetkililerin şu uyarılarına dikkat din : “Bayram tatilleri otomobiller için de uzun yolun göründüğü anlamına gelir. En azından şehir dışına, tatile, memleketine, yazlığa ya da her nereye olursa olsun seyahat yaz döneminde daha çok gündeme gelen bir konudur.

 

Pek çok insan kendi kullandıkları araçlarla yola çıkacak.  Uzun yol demek farklı hava ve yol şartlarına maruz kalmak demek.  Bu nedenle araçların da buna göre bakımdan geçirilmesi gerekir. Az ya da çok, pahalı ya da ekonomik ama mutlaka bir şekilde uzun yola çıkmadan şu bakımları yapmanızda/yaptırmanız can güvenliğiniz için hayati önem taşıyor.

 

  1. Cam suyu fıskiyelerini  kontrol etmeyi  ve cam suyu eksikse tamamlamayı unutmayın.

 

  1. Bujiler kontrol edin, bu yakıt tüketimi açısından da önemlidir.

 

  1. Hava filtresi kontrol etmeyi ihmal etmeyin ve hatta gerekiyorsa değiştirin.

 

  1. Klima gazı bitmişse yeniletin.

 

  1. Direksiyon hidrolik yağına bakın.

 

  1. Akü başları kontrol edilmeli ve asit seviyesi ölçülmeli.

 

  1. Silecek lastikleri kontrol edilmeli, gerekirse değiştirilmeli.

 

  1. Elektrikli fanın devreye girme derecesi kontrol edilmeli.

 

  1. Radyatör iç temizliği kontrol edin.

 

  1. Devir daim pompası ve ilgili hortumlar eskimişse değiştirilmeli.

 

  1. Lastik havaları mutlaka kontrol edilmeli. Stepnenin de kontrol edilmesi gerekir.

 

  1. Motor yağı kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli.

 

  1. Eğer hala yapmadıysanız Kışın nem aldığı için fren hidroliği mutlaka değiştirilmeli.

 

  1. Fren balataları kontrol etmeyin sakın unutmayın.

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.