BDDK'dan bankalar için flaş dolar kararı!

BDDK'dan bankalar için flaş dolar kararı!

Türk lirasının dolar karşısında kaybı sürerken, Reuters, BDDK'nın TL'deki değer kaybının banka sermaye yeterlilik rasyolarında yarattığı tahribatı azaltacak önlemler üzerinde çalıştığını duyurdu.

Türk Lirasında son dönemlerde yaşanan aşırı değer kaybını sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dünkü faiz indirim kararının ardından TL bugün de ABD Doları karşısında bir günde yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti.

Bu sabah güne 15,71 TL seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru gün içinde 17,14'ü’ geçti. Benzer şekilde Euro da 17,81 TL seviyesinden güne başladıktan sonra 19,43'ün üzerini gördü. Dün Merkez Bankası’nın bir puanlık faiz indirimi kararının ardından gün içinde 15,74 seviyesini gören Dolar/TL kuru bugün dünkü rekor seviyesini de aştı.

Faiz indirimlerinin başladığı Eylül ayında dolar 8.30 lira seviyelerinde işlem görüyordu. 

Reuters'ın aktardığına göre; TL dolar karşısında tarihi kayıplarına devam ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL'deki değer kaybının banka sermaye yeterlilik rasyolarında (SYR) yarattığı tahribatı azaltacak önlemler üzerinde çalışıyor.
 
Konuya yakın üç bankacılık kaynağı, BDDK'nin, sermaye yeterlilik rasyosu hesaplamalarında kurun negatif etkisini azaltacak yöntemlerin değerlendirilebileceğini belirtirken, kamu bankalarına yapılması planlanan sermaye enjeksiyonunun da SYR'leri rahatlatacağını söylediler.

Haberin yazıldığı sırada BDDK'den konuyla ilgili Reuters'ın sorularına cevap gelmedi. Kaynaklar ayrıca BDDK'nin üzerinde çalıştığı planının nihai olarak neye evrileceğinin henüz netleşmediğini söylediler.

OLUMSUZ ETKİLİYOR

TL'nin dolar karşısında sene başından bu yana yaşanan ve son aylarda hızlanan değer kaybı yüzde 50'yi aşarken, bu durum bankaların da özellikle sermaye yeterlilik rasyosunu olumsuz etkiliyor.

''AZALTACAK ÖNLEMLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR''

BDDK verilerine göre, bankaların 10 Aralık itibarıyla 158.5 milyar dolar karşılığı döviz cinsi kredisi bulunuyor.

Bir bankacılık kaynağı TL'deki keskin değer kaybı nedeniyle bazı kamu bankalarında SYR'nin yüzde 12 olarak belirlenen alt sınıra yaklaşabileceğini ifade ederek, "BDDK şu anda bunun üzerinde çalışıyor. Yani kurun SYR'ye negatif etkisini azaltacak önlemler üzerinde çalışıyor" dedi.

Bankacılık sektörünün, TL'deki değer kaybının büyük bölümünün henüz finansal tablolara yansımadığı Ekim ayı verilerine göre, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 17 seviyesindeyken, bu oran kamu mevduat bankalarında yüzde 15, yabancı ve yerli özel mevduat bankalarında yüzde 18 seviyesindeydi.

Uluslararası düzenlemelerde SYR için alt sınır yüzde 8 olarak belirlenirken, BDDK Türkiye'deki bankalarına yüzde 12 alt limit uyguluyor.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.