BDDK'ya 3 kritik uyarı

BDDK'ya 3 kritik uyarı

Bankaların alacağı ücret ve komisyonların listesini açıklamaya hazırlanan BDDK'ya Tüketici Konseyi'nden 3 kritik uyarı geldi. Konsey, konut ve tüketici kredilerinden alınacak hiçbirmasrafı kabul etmiyor

Tüketici Konseyi, bankaların masraf ve komisyonlarıyla ilgili bir dizi önemli karar aldığını açıkladı. Bugün yürürlüğe giren Tüketici Kanunu’na göre BDDK, bankaların hizmet karşılığında vatandaştan alacağı ücret, komisyon ya d amasrafların listesini belirleyecek. BDDK’nın liste öncesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan görüş alması gerekiyor. Bakanlık görüşün öncesinde ise Tüketici Konseyi’ni topladı.Konseyden bankalarla ilgili 3 önemli karar çıktı.Bakanlık, alınan kararları uygulanması tavsiyesiyle başta BDDK olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderecek.


Kredi kartı aidatı

Konseyin ilk kararına göre bankalar, konut ve tüketici kredilerinden faiz dışında hiçbir masraf alamayacak. İkinci olarak; bu krediler dışında alınacak masrafların keyfi değil,haklı ve makul bir nedene dayanması ve belgelendirilmesi gerekecek. Üçüncü önemli karara göre ise bankalar, ücretsizler hariç ücret alacağı kredi kartları için bir yıl değil, kartın kullanım ömrü olan 3 yıllık dönemlerle aidat toplayabilecekler.

Yasal ama hukuki değil

Konseye katılan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, tavsiyeye uyulmaması halinde milyonlarca tüketici adına hukuki girişimleri hızlandıracaklarını söyledi. Yılmaz, “BDDK bu kararları listesinde dikkate almazsa yasal hüküm vermiş olur ancak bu hüküm mahkemelerin bugüne kadar verdiği kararlar dikkate alındığında hukuki olmaz” dedi.

Maliyet faize eklensin

Yılmaz, bankaların düşük faiz tuzağıyla tüketicileri şubeye çekip ek maliyetlerle aldattığını belirtirken dosya masrafı, hesap işletim ücreti, istihbarat ücreti, ipotek fek ücreti ve benzeri krediyle ilgili tüm masrafların faize eklenmesini istedi.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ KALDIRILSIN 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, hesap işletimücretinin kaldırılmasını, bu ücretlerin hak sahiplerine iade edilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.