Berat Albayrak'tan flaş açıklamalar! Trene binmeyen kaybeder

Berat Albayrak'tan flaş açıklamalar! Trene binmeyen kaybeder

Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile Paris’te bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak görüşme öncesinde uçakta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önceki gün Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile Paris’te bir araya geldi. Görüşme öncesi uçakta Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Albayrak, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bayram tatili boyunca uluslararası piyasaların açık olduğunu hatırlatan Albayrak, bu süreçte herhangi bir saldırı görmediklerini söyledi. Bakan Albayrak, 'Yaşadığımız süreçler bize çok farklı şeyler öğretiyor. Küresel sistemde her anlamda teyakkuzda olmamız lazım. Ekonomide artık bir açıklamayla bir tweet ile piyasalar hareketlenebiliyor. Ülkeler le ilgili çok önemli hareketlenmeler meydana gelebiliyor. Ekonomide artık tüm kurumlar, piyasalarla sürekli teyakkuzda olunması gereken bir döneme girdik. Tabii ülkeler açısından tehdit olduğu kadar fırsatlar da oluyor. Ekonomik ve finansal sistemi yaşanabilecek dalgalanmalara karşı çok daha güçlü bir mimariyle inşa etmek durumundasınız' dedi.

Kurlarda yaşanan artışın reel sektöre olan etkisinin sorulması üzerine Albayrak, 'Özellikle bankacılık ve reel sektör ilişkisinde inceledik, stres testleri yaptık, BDDK ile düzenli toplantı yapıyoruz, bankalarla düzenli toplantılar yapıyoruz' dedi.

Albayrak, şöyle devam etti:

KARŞISINDA BENİ BULUR

'KOBİ’lerin, reel sektörün bu dalgalanmalardan minimum etkilenmesi için önemli adımlar attık. Türkiye ekonomisi, reel olmayan bir ekonomik performansla büyümedi bugüne kadar. Üretimle büyüdü, ihracat rakamlarımız, istihdam rakamlarımız ortada. Bankaların güçlü yapısından memnunuz. Reel sektör de aynı oranda güçlü olduğu sürece bankacılık sektörü de kalitesini görecek. Türkiye’nin reel ekonomisi altın yumurtlayan tavuktur, kimsenin kesmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Zarar vermeye çalışanlar da karşısında ilk beni bulacak.'

VARLIK FONU'YLA İLGİLİ ADIMLAR ÇOK YAKINDA

Albayrak, 'Varlık Fonu ile ilgili çok yakın dönemde inşallah çok önemli güçlü adımlar atılacağını söyleyebilirim. Yeni finansal sistemimizin içerisinde çok önemli bir yeri ve işlevi olacak' ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFIYLA GÖRÜŞME

Katar'la yapılan 15 milyar dolarlık yatırım anlaşmasının hatırlatılması üzerine Bakan Albayrak şunları söyledi: 'Küresel süreçte yaşanan gelişmeleri fırsat olarak değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Eylülde görüşmelerimiz var. Dünyanın dört bir tarafıyla, Fransa'dan Almanya'ya, Rusya'dan Çin'e, Katar’dan İngiltere’ye kadar çok geniş yelpazede görüşmelerimizi sürdürüyoruz.'

TÜRKİYE TRENİNE ATLAMAYAN TRENE GEÇ BİNEN KAYBEDECEK

Yabancı yatırımcılarla gerçekleştirilen telekonferansa 6.100 yatırımcının katıldığını hatırlatan Bakan Albayrak, 'Bugüne kadar en yoğun katılımlı telekonferans yaklaşık 8 bin küsür yatırımcıyla Brexit sonrası İngiltere’ye yapıldı. Bu bugüne kadar yapılmış en yoğun yatırımcıdan bir tanesi oldu. Hakikaten çok açık, net, ve şeffaf bir şekilde şunu anlatmaya gayret ettik: 15 yıldır Türkiye piyasalarında hangi enstrümanla girmiş olursa olsun, yatırımcı bugüne kadar olduğundan farklı bir iletişimle muhatap olmayacak. Siyasi saikle hareket eden yatırımcıların tamamı sonunda kaybedecek, ekonomik olarak kaybedecek bu süreçte göreceğiz'dedi.

Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

GÜÇLÜ BİR DÖNÜŞÜM SÜRECİ

'Türkiye trenine atlamayan, bu treni kaçıran kaybedecek. Ne olursa olsun küresel ve bölgesel hangi tehditler ve sınamalarla karşı karşıya kalırsa kalsın Türkiye bu süreçten daha da güçlenerek çıkacaktır bundan en ufak bir şüphem yok' dedi.

'Türkiye’de bu iktidar elinde 5 yıllık güçlü bir yetkiyle Türkiye’yi 2023’e, 100. yıla taşıyacak' diyen Bakan Albayrak şöyle devam etti:

'Çok güçlü bir OVP’siyle, planlamasıyla, mali disipliniyle, yapısal dönüşümüyle, sanayi dönüşümüyle, katma değerli ürün üretim altyapısıyla, çok güçlü bir dönüşüm sürecine gidiyor. Ve ben yine onu söylüyorum 15 yıl boyunca Türkiye’ye bu makul bakış açısıyla bakan yatırımcıların tamamı 2023 Türkiye’sine geldiğinde bu resimden çok daha kazançlı çıkacak.'

Dolarizasyonla ilgili olarak çok yoğun bir çalışmanın başladığını da vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 'AVM dükkanlarında, gayrimenkullerde döviz ile kiralama ve satışın önüne geçmek için gerekli adımları en kısa sürede atacağız. İşte burada hassas bir nokta var. Bir kısım kredi döviz riski bununla ilişkili olan portföyü ayıracak şekilde çalışıyoruz. Bunu en kısa sürede Meclis’e gelmesi için çalışacağız. Bu konuyla ilgili toplumda da zaten ciddi bir talep var. Detayları, hukuki süreçleri çalışılır.' ifadelerini kullandı.

BU SÜREÇTEN FARKLI DERSLER ÇIKARIYORUZ

Ekonomiyle ilgili yaşanan süreçlerden çok farklı dersler çıkardıklarını ifade eden Bakan Albayrak, 'Bu süreci, Türkiye ekonomisinin, finansal mimarisinin, sisteminin değişimi ve dönüşümü için, çok daha güçlü bir yapıya kavuşması için fırsat olarak görüyoruz. Türkiye’ye has bir durumdan ziyade küresel bir süreçle karşı karşıyayız. Türkiye’nin hedef alındığı noktalar yok mu? Var. Biz de bütün paydaşlarla, aklıselim içerisinde iletişimimizi etkin kılarak bu süreçten daha güçlü bir şekilde çıkmak için gece-gündüz çalışıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

DOLAR CEZALANDIRMA ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Son yaşananların doların küresel ve finansal sistemde artık güvenilir bir ticari enstrüman olmaktan çıktığını net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Bakan Albayrak, 'Bugün Türkiye’ye böyle bir müdahale, yarın bana, ertesi gün diğerine. Şimdi siz güvenilir liman diye dünyaya pazarladığınız liberal, serbest piyasa, adil paylaşım, adil ticaret, güzel işbirlikleri için kullandığınız bir enstrümanı, siyasi saikle bir veya birden fazla farklı ülkeler veya farklı ekonomiler için cezalandırma aracına dönüştürüyorsunuz.' diye konuştu.

DALGALANMALARA KARŞI YAPISAL REFORMLAR YOLDA

Bakan Albayrak, '2019 için en büyük risk nedir?' sorusunu şöyle yanıtladı: 'Büyük bir risk görmüyoruz. Ekonomimizin temelleri sağlam. Ama önemli olan, küresel sınamalarla karşı ne tür eksikliklerimiz var? Nasıl adımlar atıyorsunuz? Bu dalgalanmaları yaşamamak için gerekli tüm yapısal reformları, kısa-orta ve uzun vadeli stratejileri hayata geçireceğiz.'

Bakan Albayrak, Türkiye’nin düşük kamu borçluluğu, düşük hane halkı borçluluk oranı ve güçlü finansal sektörüyle küresel krizlerden minimum etkilenecek 3 temel sac ayağı olduğunun altını çizdi.

HER GÜN YENİ BİR ADIM ATILACAK

Atılan adımların etkisini gösterdiğini belirten Albayrak, önümüzdeki dönemde ekonomik süreci daha farklı yöneteceklerini vurguladı. 'Her gün yeni bir adım. Yeni bir mimari inşa ediyoruz' diyen Albayrak, 'İstanbul finans merkezi olacaksa piyasaların geliştirilmesi, takip edilmesi, yavaş yavaş her gün çok daha bizi güçlü o mimariye taşıyacak yeni adımların atılması gerekiyor' dedi.

HALKBANK'A CEZA TOPYEKÜN BİR SALDIRIYI GÖSTERİR

Halkbank konusunu özellikle son dönemde farklı kesimler tarafından farklı bir manipülasyon konusu yapılmaya çalışıldığına dikkat çeken Albayrak, 'Aylarca süren bağımsız inceleme süreci sonunda; bankanın ABD’nin İran’a yönelik birincil ve ikincil yaptırım kurallarını ihlal etmediği tespit edilmiştir.' dedi.

AKSİ SİYASİ BİR KARA OLUR

Halkbank’ın bu süreçte ismini bile zikretmenin hukuk dışı olduğunu belirten Bakan Albayrak şöyle devam etti:

'Halkbank’la ile ilgili bir ceza beklemiyoruz. Zira böyle bir şey Türkiye’ye karşı topyekun bir saldırının başlatıldığını düşündürür. Aksi tamamen siyasi bir karar olur.'

EKONOMİNİN 'E'SİNİ ANLAYAN BİLE BUNU GÖRÜR

Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleriyle ilgili olarak da Albayrak, şöyle konuştu: 'Bizler finansal sistemle uyumlu bir şekilde tüm bu kurumlarla da açık, şeffaf bir iletişimle, objektif iletişimle ilişkilerimizi yürütmek istiyoruz. Ama sadece son üç aydaki adımlara baktığımızda hakikaten insanın aklına çok farklı şüpheler düşüyor. Türkiye’yi 2000, 2001 yılının seviyesine düşürmeye çalışıyorlar. Ekonominin bırakın tamamından, ‘E’ harfinden biraz anlayan biri 2000-2001 Türkiye’siyle bugünkü Türkiye’nin ekonomisinin karşılaştırılmayacak seviyede olduğunu ortaya koyar.'

ARTIK KİMSE VERGİ BARIŞI BEKLEMESİN

Bakan Albayrak vergi barışıyla ilgili olarak, 'Benim Bakanlığım döneminde bir daha böyle bir vergi barışı olmayacak. Ve biz daha yalın ve daha tabana yayılmış vergi sistemi için çalışıyoruz. Bütçeye gelirlerin artışı açısından güzel, başarılı bir program oldu. Bundan sonra artık kimse vergi affı, vergi barışı beklemesin. Vergi artışı da söz konusu değil' diye konuştu.

siyasetcafe.com

 

Kaynak:Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.