Beyaz eşya satışında korkutan düşüş

Beyaz eşya satışında korkutan düşüş

2017 yılı kasım ayında beyaz eşya iç satışları yüzde 16 gerileme gösterirken, eylül ayında sona eren ÖTV indiriminin ardından ikinci ayda da düşüş kaydetti.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından açıklanan verilere göre, beyaz eşya iç satışları kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 azalışla 555 bin 546 adete geriledi. Ocak-kasım dönemi iç satışlar ise yüzde 17 artışla 8.08 milyon adet oldu.

Talep düşüşü üretim rakamlarına da yansırken, kasım ayında beyaz eşya üretimi yüzde 5 gerileyerek 2.39 milyon adet oldu. Üretim ocak-kasımda ise yüzde 9 artışla 26.48 milyona ulaştı.

Söz konusu ayda beyaz eşya ihracatı yüzde 2 artışla 1.96 milyon adet, ocak-kasım döneminde ise yüzde 6 artışla 18.91 milyon adet oldu.

-SATIŞLAR ÖTV İNDİRİMİYLE ARTIŞ GÖSTERMİŞTİ-

Beyaz eşyada yüzde 6.7 olarak uygulanan ÖTV, şubatta önce üç ay için sıfırlanmış, vergi indirimi daha sonra eylül sonuna kadar uzatılmıştı. Satışlar, teşvikin son ayı olan eylülde yüzde 21, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 23 artmıştı.

ÖTV desteğinin canlandırdığı taleple ilk üç çeyrekte güçlü yükseliş kaydeden iç satışlar, teşvikin sona ermesiyle birlikte ekim ayında yüzde 5 gerilemişti.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.