Beyaz Hüzün Sarıkamış filmine özel gala

Beyaz Hüzün Sarıkamış filmine özel gala

İsmail Bilgin’in romanından sinemaya uyarlanan ‘Beyaz Hüzün: Sarıkamış’ filminin galası yapıldı. Gala gösterimine yapım ekibi, yönetmeni ile oyuncularının yanı sıra Erzincan'daki çekimlerde görev alan köylüler de katıldı. Film 20 Aralık’ta vizyonda.

Birinci Dünya Savaşı’nın en hüzünlü cephelerinden Sarıkamış’ı ilk kez beyazperdeye taşıyan 'Beyaz Hüzün:Sarıkamış' filminin gala gösterimi Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Filmde, Çerkez Sürgününde Kafkasya’dan Anadolu’ya göç eden Abrek Çavuş’un Sarıkamış Harekatı’na katılması konu ediniyor.

 

Gösterim öncesi basına konuşan filmin yönetmeni, oyuncusu ve senaristi Kenan Korkmaz, senaryonun yazımından bugüne gelen sürecin 5 yıla yakın olduğunu belirtti. Korkmaz,  "Zor bir dönemin zor bir filmini çektik. Amacım hep bir hikaye anlatmaktı. Ben büyük bir savaşın büyük komutanlarını, büyük meydan muharebelerini değil sıradan bir çavuşun öyküsünü anlatmayı tercih ettim. Yorucu bir film oldu ama şu an yaşadığımız keyif bütün sıkıntıları geride bırakıyor" şeklinde konuştu.

 

 

Sarıkamış Harekatı'nı anlatan bütün filmlerin çok değerli olduğunu vurgulayan Korkmaz, bu filmin farkının yaşanılan tarihi olayları bir askerin gözüyle anlatması olduğunu söyledi.

 

 

Filmin oyuncularından Murat Yatman da filmin kaybolan bir manganın hikayesini ele aldığına işaret ederek, "Filmde bütün karakterlerin tek tek hikayesine değiniliyor. Zor bir çekim süreci geçirdik ama çok da güzeldi. Benim için oyunculuk, performans ve gişenin ötesinde bir film oldu" dedi.

 

 

ERZİNCAN İÇİN DE GALA YAPILACAK

Yapımcı Abdurrahman Korkmaz ise Sarıkamış Harekatı'nın şimdiye kadar askeri yönden anlatılmadığına dikkati çekerek, filmin savaştan çok insan hikayelerine odaklandığını anlattı.

 

 

Çekimlerin 2 yıl sürdüğünü ve gerçek mekanlarda yapıldığını belirten Korkmaz, "Karın erken kalkması ya da geç yağması gibi nedenler çekim süresini uzattı. Figüran olarak bine yakın oyuncu oynattık. Yöre halkından gerçek kişileri diyaloglu oyuncu olarak kullandık. Erzincan'da da gala yapacağız" dedi.

 

 

 Senaryosunu ve yönetmenliğini Kenan Korkmaz'ın üstlendiği filmde, Kenan Korkmaz ile Murat Yatman, Duygu Poyraz, Suat Ergin ve Yavuz Gürbüz rol alıyor. Film, Balkan Savaşı'nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış'a hareket eden Abrek Çavuş'un hikayesini konu ediniyor. Erzincan ve Bayburt'ta gerçekleşen çekimler, hava şartlarının zorluğu ve zaman zaman kar yağışının yetersizliği nedeniyle iki yılda tamamlandı.

 

 

FİLMİN ÖYKÜSÜ

Kenan Korkmaz'ın yazıp yönettiği Beyaz Hüzün, Balkan Savaşı'nın ardından mangasıyla birlikte Sarıkamış'a hareket eden Abrek Çavuş'un hikâyesini ele alıyor. Büyük Çerkez sürgününde annesi ile birlikte Anadolu topraklarına sığınan Abrek; annesini bir cami köşesinde kaybetmiştir.

 

 

Sığınmış olduğu Osmanlı topraklarında bir asker olarak hayatına devam eden Abrek, Balkan Harbi'ne katılmış ve savaştaki hezimeti derinden hissetmiştir. Sarıkamış Harekatı için yola çıkan Abrek Çavuş'un tek hedefi; Balkan Harbinin hezimetini, hüznünü bu beyaz dağlarda üzerinden atıp mangasını Sarıkamış'a ulaştırmaktır. Askerler, kemiklerine kadar buz tutarken, köyler yakılıp yıkılmakta, halkın yaşam mücadelesi tüm şiddetiyle devam etmektedir.

 

 

Savaş şartlarında bir kızakla kaçmaya çalışan Kadir Ağa ve ailesini de zorlu bir yolculuk beklemektedir. Kadir Ağa, karısı Hatice ve kızı Zehrayla birlikte, kendilerine emanet edilen minicik bir çocukla, bir kızağa binerek, adeta ölümle yarışır. Üstelik, onlara yük olacağını düşündüğü için, geride kalmak isteyen İbrahim de, o cesur kızaktadır. Kadir Ağa çıkmadık candan ümit kesilmez inancıyla atını kırbaçlarken, geride kimseyi bırakmamaya yeminlidir.

 

Kar ve kan, bayrağın rengi için kucaklaşırken, acaba Abrek Çavuş ve Kadir Ağanın yolları nasıl kesişecektir? Zehranın barut kokusundan uzak yanık sesi, Abrek’in buzlarını biraz olsun eritebilecek midir? Dahası onu, yolundan çevirebilecek midir? Abrek Çavuş ve mangası, düşmanla süngü süngüye çarpışabilmek için emredilen hedefe, sağ salim varabilecekler midir?

 

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.