Bılderberg toplantılarının geçmişi, etkisi ve Türkiye'den katılan isimler

Bılderberg toplantılarının geçmişi, etkisi ve Türkiye'den katılan isimler

Geneleksel Bılderberg toplantılarının bu yılki adresi Montreux/İsviçre oldu. Bılderberg toplantılarının gelişim sürecini, etkisini,toplantının gündemini ve Türkiye'deki katılımcı isimleri Serap Balaman Morel yazdı.

Senelik BILDERBERG Toplantısı 2019 (30 Mayıs – 2 Haziran 2019) Montreux/ İsviçre

Bilderberg, bu isim bize güç ve gizlilik kavramlarını çağrıştırıyor. İlk kez 1954 yılında toplanmaya başlayan bu grup Avrupa ve Kuzey Amerika arasında resmi olmayan tartışmaların yapıldığı, karşılıklı ilişkilerini güçlendiren bir yapı olarak tanıtılıyor.

Gerçek amacının Atlantikçi görüş ve politikanın güçlendirilmesi ve hakim kılınması, Batı Kapitalizminin serbest pazar
ekonomisi çıkarlarını dünya genelinde desteklemek olduğu halka açık kaynaklarca belirtiliyor. Grup başlangıcından beri yaptığı çalışmalarla Avrupa Birliği kuruluş sürecinde yoğun olarak etkin oldu.

Katılımcıları bu ülkelerden ancak 1/3 ünün bunun dışındaki bölgelerden olan grup toplantıları bir Birleşik Krallık düşünce kuruluşu olan Chatam House kuralları çerçevesinde belirleniyor; bu demek ki katılımcılar toplantı süresince edilen bilgileri kaynağını, isim ve ilişkileri belirtilmeden kullanabiliyorlar.

Bu grup üyeleri küresel politikayı şekillendiren ve bu amaçla katılan ülkelerde toplantılarda alınan kararları uygulayacak yöneticilerin kimler olacağına karar veren güç sahibi Monarşi üyeleri, Kral, Kraliçe, Prensler yanı sıra Politika, Endüstri, Finans, Bankacılık ve İş dünyasının önemli kişilerinden oluşuyorlar.

Katılımcılar 23 ülkeden seçilmiş yaklaşık toplam 130 kişi. Devlet Başkanları, Başbakanlar, Politik Liderler, Endüstri ve Teknoloji uzmanları, Finans, Medya ve Akademik çevrelerden öne çıkan isimler. İsimleri duyurulmayan fakat son
anda ortaya çıkıp günlük katılım yapan önemli isimler de oluyor. Bilderberg toplantılarina katılmadan önce isimleri hiç bilinmeyen fakat sonradan tüm dünyaca tanınmış kişiler arasında Tony Blair, Bill Clinton, Gordon Brown’ı
sayabiliriz.

Aralarındaki bağın açıkça görüldüğü yıllık G-7 toplantısı, NATO Savunma Bakanları Toplantısı ile Bilderberg toplantıları son 20 yıldır nedense hep aynı güne denk düşüyor.

Geçtiğimiz yıl 2018 Bilderberg toplantısı İtalya, Turin’de yapılmış ve Turin polisi toplantıdan haber aktaran gazetecilerin kaldıkları otel odalarını basmış, gazetecilere şiddet uygulamıştı. Giderek artan bir gizlilik kisvesine bürünmeye çalışan bu grup son iki yıldır gizlenme gayretleri göstermeye başladı. Grup geleneksel olarak 2018 Ocak ayında, yıllık toplantılarını Mayıs sonu, Haziran başında Turin İtalya'da yapacaklarını her zamanki gibi önceden duyurmuştu fakat bu kez ilk olarak 2019 yıllık toplantı günü ve yeri olağan dışı bir şekilde son ana kadar gizli tutuldu.

2018 yılı toplantısı bir çok bakımdan diğerlerinden farklı oldu. Bu toplantıya ilk kez Vatikan Devleti yanında eskilerine göre çok üst düzey yönetici ve başbakan katılmıştı. Tarihte ilk Bilderberg konferansı 1954 yılı Mayıs ayında
Hollanda’da Oosterbeek şehrinde Bilderberg Otelinde o zamanın Alman asıllı bir asilzade olan Hollanda Kralı öncülüğünde yapılmıştı.

Şimdiki Hollanda Kralı Willem-Alexander'ın Arjantin asıllı eşi Kraliçe Máxima Zorreguieta Cerruti’nin 33 yaşındaki küçük kardeşi Buenos Aires'deki evinde 6 Haziran tarihinde intihar etmiş olarak bulunması 7-10 Haziran 2018 tarihinde gerçeklesen bu toplantıya gölge düşürmüştü.

Geçmiş yıllarda Türkiye’de üç kez toplanmış olan Bilderberg grup, 1959'da İstanbul Yeşilköy'de ilk toplantısını yapmıştı. Türkiye'yi 27 Mayıs sürecine götüren karaların da alındığı düşünülen ilk toplantıdan sonra ikincisi 1975'te
İzmir'in Çeşme ilçesindeki Altın Yunus Otel'de, üçüncü toplantı ise 2007'de İstanbul'daki Ritz Carlton Otel'de yapılmıştı.

1959 Toplantısına Türkiye’yi temsilen katılanlar:

Tekin Arıburun, Nureddin Fuat Alpkartal, Burhan Belge, Muharrem Nuri Birgi, Vecdi Diker, Selahattin Tokay, Ahmet Tokuş, F.R.Zorlu, Z. Tepedelen, Melih Esenbel, Nail Gidel, Adnan Menderes, Selim Sarper. 1975 yılı katılımcıları: Semih Akbil, Selahattin Beyazıt, M. Nuri Birgi, İhsan Sabri Çağlayangil, İhsan Doğramacı, Bülent Ecevit, Turan Feyzioğlu, Oğuz Gökmen, Kamran İnan, Hasan E. Işık, Gülten Kazgan, Halil Tunç, Memduh Yaşa, Selçuk Yaşar.

2007 Toplantısı:

Ali Babacan Ekonomi Bakanı, M.A. Birand gazeteci, Cengiz Çandar gazeteci, Ümit Boyner, Hikmet Çetin, Emre Gönensay eski Dış işleri Bakanı ve eski NATO Afganistan kıdemli temsilcisi ve Işık üniversitesinde Ekonomi profesörü, Cem Duna eski AB Büyükelçisi, Mustafa Koç Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilderberg yönetim kurulu üyesi, Ayşe Soysal Boğaziçi üniversitesi rektörü, Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD başkanı, Erkut Yucaoğlu eski TÜSİAD Başkanı.

Bu toplantılara şimdiye dek çağrılı katılanlar arasında Selin Sayek Böke, Soli Özel, Gönenç Gürkaynak, Cüneyt Ülsever, Sedat Ergin, Nuri Çolakoğlu, Hasan Cemal, Ruşen Çakır, Zeynep Göğüş, Gündüz Aktan, Fehmi Koru, Sami
Kohen, Fuat Keyman, Enis Berberoğlu, Cem Boyner, Ismail Cem, Gazi Erçel eski Merkez Bankası Başkanı, İlhan Kesici CHP’den milletvekili, Ahmet Üzümcü Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Direktörü, gazeteciler Nuray Mert ve Soli Özel gibi isimler var

2019 yılı toplantısına Türkiye’den katılanlar:

Ömer Koç - Koç Holding A.S. Başkanı, Evren Balta - Siyasal bilimler dalında Doçent Özyeğin Üniversitesinde, Selva Demiralp - Ekonomi Profesörü Koç Üniversitesinde, Ahmet Ünal Çeviköz - Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili, Metin Sitti - Koç Üniversitesinde Profesör ve Akıllı Sistemler için Max Planck Enstitüsü yöneticisi.

Bugün 30 Mayıs 2019 Perşembe günü İsviçre'nin Montreux şehrinde Fairmont Palace Otelde organize edilen 67. toplantı üç günden daha az bir sürede ilan edildi. Giriş çıkışların aşırı kontrollü olduğu şehire toplantıyı izleyecek gazetecilerin ve protestocuların gelmesi böylelikle engellendi. 2 Hazirana kadar sürecek toplantı ve davetliler Montreux'de şu an ağır silahlarla çevrede kuş uçurtmayan yerel güvenlik güçleri yanında özel şirket güvenlik görevlileri tarafından korunuyorlar. Küresel yönetici azınlık artık korkuyor.

Bu yılki toplantıya katılanlar arasında 96 yaşında Time dergisinin 1972 kapağındaki yılın adamı ve Nobel barış ödülü sahibi Henry Kissinger, Başkan Trump’ın damadı siyonist Jared Kouchner, Eski CIA Başkanı David Petraus,
Goldman Sachs’ın önemli adamlarından İngiltere bankası yöneticisi Mark Carney, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç vatandaşı Dünya Transhümanist Derneği kurucusu Nick Bostrom, gelecek ABD Başkanlık
seçimlerinde Demokrat Parti adayı olması beklenilen Stacey Abrams, Alman Hıristiyan Demokrat Partisinin (CDU) 18 yıllık başkanı Merkel'den sonra tahtına oturan Annegret Kramp-Karrenbauer acaba gelecekteki şansölye
olacak mı yoksa kovulacak mı?

Bu toplantıdaki performansının belirleyeceği söylenilirken ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun resmi davetli listesinde olmasa da katılıp bir konuşma yapacağı bekleniliyor. 2019 toplantısı süresinde tartışılacak önemli konular: 1. Dengeli Bir Stratejik Düzen, 2. Avrupa için Sırada Ne Var? 3. İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik, 4. Çin, 5. Rusya, 6. Kapitalizmin Geleceği, 7. Brexit, 8. Yapay Zeka Etiği, 9. Sosyal Medyanın Silah olarak kullanılması, 10. Uzayın Önemi, 11. Siber tehditler

Küreselci, Atlantikçi yapının bu toplantı sonucu alacağı kararların dünya üzerinde süregelen gerginliği azaltmadan, aksine birçok ülkede kendilerine başkaldırmaya çalışan milli güçlere daha çok yeni sorunlar getireceğine, var olan uçurumların daha da keskinleşeceğine inanıyorum.

Serap Balaman Morel

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum