Bilim insanlarından korkutan çalışma: Sindirim sorunları Parkinson alameti

Bilim insanlarından korkutan çalışma: Sindirim sorunları Parkinson alameti

ABD’de yapılan yeni bir çalışmada, sindirim sorunlarının Parkinson hastalığının uyarı işareti olabileceği öne sürüldü.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya çapında 8,5 milyon kişinin muzdarip olduğu Parkinson hastalığına ilişkin yeni bulgular insanları korkuttu. ABD'de 24 bin 624 kişinin tıbbi kayıtlarını Parkinson, 19 bin 46 kişinin Alzheimer ve 23 bin 942 kişinin ise beyin damar hastalığı olanlarla karşılaştıran araştırmacılar, sindirim sorunlarının Parkinson hastalığının belirtisi olabileceğini bildirdi.

Beyinle ilgili bir rahatsızlık olan Parkinson’a ilişkin yapılan yeni çalışmada, hastalığının bağırsakta da başlayabileceğine ilişkin kanıtlar bulundu. Araştırmaya göre kabızlık veya yutma güçlüğü gibi sindirim sorunları Parkinson olasılığını ikiye katlayabiliyor.


HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMUNDAN KABIZLIĞA


Binlerce kişiden alınan veriler, teşhisten önceki altı yıl içinde sindirim rahatsızlıklarının sıklığını karşılaştırmak için Parkinson hastaları yaş, cinsiyet, ırk, etnik köken ve teşhis süresi açısından diğer gruplardaki hastalarla eşleştirildi.

Araştırmacılar ayrıca, çalışmadaki 18 bağırsak rahatsızlığından herhangi birinin tanısı konan herkesin tıbbi kayıtlarını, beş yıl boyunca başka rahatsızlığı olmayanlarla karşılaştırarak kaç tanesinde Parkinson hastalığı veya diğer nörolojik bozuklukların geliştiğini inceledi.

Her iki karşılaştırmada da bağırsak sorunları olan hastalarda Parkinson hastalığı teşhisi riskinin daha yüksek olduğu bulundu. Kabızlık, yutma güçlüğü veya mide felci olanlarda tanıdan önceki beş yıl içinde Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı iki kattan fazla iken, huzursuz bağırsak sendromunun Parkinson hastalığında yüzde 17 daha yüksek riskle ilişkili olduğu görüldü.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.