Bilimkurgunun yeni başyapıtı: ‘Kalite Ülkesi’

Bilimkurgunun yeni başyapıtı: ‘Kalite Ülkesi’

Dünya çapında yarım milyon gibi ulaşılması zor bir satış rakamına ulaşan eleştirmenlerce ‘1984 ve Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin zekice birleşimi’ olarak lanse edilen ‘Kalite Ülkesi’, Epsilon Yayınevi etiketiyle Türk okurlarıyla buluşuyor!

Kalite Ülkesi’ne hoş geldiniz! Burası dünyanın en iyi ülkesi. Burada kimin sosyal avantajlardan ve kariyer fırsatlarından faydalanabileceği, evrensel bir seviye sistemine göre belirleniyor. Asla hata yapmayan, dünyanın en büyük ve başarılı şirketi olan Dükkân, siz daha ne istediğinizi bilmeseniz bile sizden önce öğrenip ayağınıza getirebiliyor.

 

 

Peter İşsiz, Kalite Kent’te hurdacılık yapar ancak düzgün çalışmayan makineleri hurdaya çevirmeye gönlü el vermez. Bu yüzden istemsizce, ona gönderilen çeşitli robotların lideri olarak bulur kendini. Bir gün Dükkân, Peter’a sahip olmak istemediğinden yüzde yüz emin olduğu bir şey yolladığında, Peter onu iade etmeye karar verir.

 

 

Tek bir sorun vardır: Ürünü iade etmenin tek yolu, mükemmel algoritmaya sahip Dükkân’ın hatalı olduğuna herkesi inandırmak ve Kalite Ülkesi’nin temellerini oluşturan her şeyin belki de o kadar mükemmel olmadığını ortaya çıkarmaktır.

 

 

Giderek otomatikleşen ve insanların karar verme özgürlüğünü ‘rahatlık’ kisvesiyle sınırlandıran teknoloji odaklı dünyayı mizahi bir dille eleştiren ve Almanya’da yayımlandığı an itibariyle büyük bir ilgiyle karşılanıp haftalarca çoksatanlar listesinden inmeyen ‘Kalite Ülkesi’, son yıllarda yazılmış en iyi distopik (olumsuz bir geleceği, kötü bir hayatı anlatan) eserlerden biri olmaya aday…

 

Kitabın yaratıcısı Marc-Uwe Kling, Alman bir roman ve şarkı sözü yazarıdır. Kalite Ülkesi aylarca çoksatanlar listesinde kalmış, dünya çapında yarım milyondan fazla satılmıştır. Berlin’de yaşamakta olan yazarın bu eserin hakları, diziye uyarlanmak üzere HBO tarafından alınmıştır.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.