Bilinçli ilk yardım hayat kurtarır! İşte doğru bilinen yanlışlar

Bilinçli ilk yardım hayat kurtarır! İşte doğru bilinen yanlışlar

Hiç beklemediğimiz bir anda kapımızı çalabilecek ciddi kazalar ya da sağlık sorunlarında ilk yardım uygulamalarına ne kadar hakimiz? İşte ilk yardımda bilmeniz gerekenler;

İlk yardımın hayati bir öneme sahip olduğunu kuşkusuz ki hepimiz biliyoruz

Peki kaza veya sağlık sorunlarında ilk müdahale nasıl yapılmalıdır?

Gözlenebilir herhangi bir tehlike yoksa kişinin yanına gidip omuzlarından yavaşça sarsarak seslenin. Kişi cevap vermiyorsa sert bir zemin üzerinde sırt üstü yatırın. Cevap veriyorsa onu bulduğunu pozisyonda tutun. Sorular sorarak problemi anlamaya çalışın ve gerekiyorsa ambulans çağırın. Yanıt vermediği hallerde, ilkyardım eğitimi almış kişilerin uygulamasının daha doğru olacağı suni solunum ve kalp masajı uygulanmalıdır.

Suni solunum nasıl yapılır?

Yetişkinlerde suni solunuma başlamadan önce baş arkaya itilerek dilin geriye kaçıp hava yolunu tıkaması önlenir. Oysa bebeklerde baş hafif bir şekilde geriye itilerek çiçek koklama pozisyonu yapılarak uygulamaya başlanmalıdır.

Yetişkinlere suni tenefüs nasıl yapılır?

Hastanın alnındaki elinizin baş ve işaret parmaklarıyla hastanın burun deliklerini kapayın. Çeneyi yukarı iterken ağzı açın. Büyükçe bir nefes alarak dudaklarınızla hastanın ağzını örtün ve almış olduğunuz nefesi yavaşça hastaya üfleyin. Göğsünün yükseldiğini görmeniz, hastaya nefesi başarıyla verebildiğinizi gösterir. Bu işlemi, hasta kendi başına nefes alıp verene kadar devam ettirin.

Bebeklere ve çocuklara suni tenefüs nasıl yapılır?

Hava vermek için ağız ve burun birlikte kullanılır. Yetişkinlerdeki gibi hava üflenir. Göğsün havayla yükselip alçalması takip edilerek işlemin başarılı olup olmadığı anlaşılır.

Kalp masajı nasıl yapılır?

Kalbin atıp atmadığını nabızdan kontrol edebileceğiniz gibi, kulağınızı hastanın göğsüne dayayarak da anlayabilirsiniz.

Yetişkinlere kalp masajı nasıl yapılır?

Elinizin bilekle birleştiği sert kısmını hastanın göğsünün ortasına yerleştirin. Diğer elinizin sert kısmını, önceki elinizin üstüne koyun. Her iki elinizin de parmaklarını sıkıca kenetleyerek, hastanın göğsüne dik bir açıyla 30 kez bastırın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, basınç uygulayacağınız noktanın kaburgalara doğru kaymaması ve göğüs kemiğinin ucuna ya da karın boşluğuna basınç uygulamamaktır. Ellerinizi yukarı alırken, göğüsten ayırmamanız gerekir. Hasta kendi kendine soluk alıp vermeye ya da kalbi tekrar atmaya başlarsa, yan yatar pozisyona getirilmesi önemlidir. Bu aşamadan sonra hemen bir ambulans çağırın.

Bebeklere kalp masajı nasıl yapılır?

Her iki meme başını birleştiren hayali bir çizgi düşünülür ve bu çizginin bir parmak altına sadece işaret ve orta parmaklar bitiştirilerek, iki parmakla göğüs yüksekliğinin üçte biri oranında bastırılır. Bastırma ve bırakma eşit sürelerde uygulanmalıdır. Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi yapılır.

En sık yapılan ilk yardım hataları

* Bayılma durumunda, bayılan kişiye tokat atmak

* Sara nöbeti geçiren hastaya soğan koklatmak

* Her boğulma durumunda kalp masajı yapma

* Nefes borusu tıkanması durumunda sırta hızlıca vurmak

* Zehirlenen kişiyi parmakla kusturmaya çalışmak

* Yanıklara ve yaralara diş macunu tütün, şeker vb. sürmek

Unutmayalım ki yapılan her yanlış müdahale sağlığımız için büyük riskler oluşturabilir. Bu yüzden bazen de hastaya dokunmadan sadece yardım aranmasını, naklini, etrafından meraklı insanların uzaklaştırılmasını temin etmek dahi en değerli ilk yardımlardan biridir.

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.