Bilinmeyen Mucitler

Bilinmeyen Mucitler

Günlük hayatımızın her anında kullandığımız fakat kimin tarafından icat edildiğini bilmediğimiz pek çok nesne mevcut. 7 başarılı mucidi sizler için sıraladık.

Hayatımıza şöyle bir baktığımızda, bir gün içerisinde ne kadar çok sayıda nesneyi kullandığımızı görürüz. Evde, işte, sokakta, insanlığa hizmet eden eşyaların kim tarafından icat olduğunu sorduklarında ise, olumsuz yönde bir cevap vermekle yetiniriz. Bu yazımızda bilinmeyen mucitleri sizlerle beraber tanıyacağız.


Kahve Makinesi
 
 
Besin değerinde sahip olduğu kafein nedeniyle, insanları zinde tutarak, yapılacak işe odaklanmayı sağlayan kahve, günümüzün vazgeçilmez değerlerinden biri haline gelmiştir. Onsuz başlayan sabahların, onsuz geçen günlerin düşünülemediği ortamda, her ne kadar cezve kültürümüz bulunsa da, kahve yapım işi 1897 yılında pratiğe döküldü.

Dönem İngilteresi’nde bulunduktan sonra “Pluto Lamp” adı verilen makine, bir gaz lambasına bağlanarak, sıcak su, çay ve kahve verebiliyordu. Haziran 1897 yılında Leicester Meydanı’nda sergilenen makine, günümüz metal kahve tadı veren sürümlerinin ilki olarak kabul ediliyor.
 

Tost Makinesi
 
 
Kökeni Eski Yunan’a dek dayanan tost makinesi mantığı, dönem Yunan’ındaki insanların kek türevi besinlerini pişirmeleri için kullanılıyordu. Günümüz tost makinesi mantığına kavuşması için ise 13. yüzyıl Hollanda ve Almanya’sını beklemesi gerekecektir.

Bu zamandaki insanlar ise iki uzun demir çubuğu birleştirerek arasında ekmek kızartma yoluna gidiyorlardı. Hatta, işi Rönesans sanatına döküp, bu çubukları biçimlendirerek ülke armaları, dini semboller meydana getiriyorlardı.

Tost makinesi, amacından bir bakıma uzaklaşmasının ardından, 1869 yılında Cornelius Swarthout tarafından meydana getirmiştir. Swarthout, makinenin patentini almasının ardından, demirdökümlü ve gazla çalışan bir makine geliştirdi. 1911 yılında ise, General Electric, günümüz tost makinesini piyasaya sürdü.
 

Asansör
 
 
Günümüz çok katlı plaza yaşamında, asansörlerin oldukça önemli konumda olduğu bir gerçek. Her ne kadar uzmanlar, daimi olarak hareket etmek amacıyla merdivenleri önerse de 30-40 veyahut daha fazla kat söz konusu olunca, bu icada gerçekten ihtiyaç duyuluyor.

19. yüzyılda maden ocaklarında ve fabrikalarda gerekli maddelerin taşınması amacıyla işlev gören asansörler, en fazla beş ya da altıncı kata kadar çıkabiliyorlardı. Fikrin mucidi ise Elisha Graves Otis.
 

Haberleşme Kuleleri
 
 
Belki de günümüz “ haber ajansı” kavramının ilk sürümü olarak hizmet veriyorlardı. Fransız Claude Chappe, tepelerin üzerine kurulmuş kulelerden oluşan bir ağ sistemini geliştirdiğinde, şüphesiz işin ne boyutlara geleceğinden haberi yoktu.

Her kulenin üzerinde 49 farklı konumda ayarlanabilen bir makine bulunuyordu. Her konum bir rakam veyahut harfe denk geliyordu. Makinelerin sahip olduğu iki ok ile bir uçtan diğer uca haberleşme sağlanıyordu. Biraz mors alfabesi, biraz da telgraf, günümüzün haberleşme anlayışının temellerini atıyordu.
 

Fotokopi Makinesi
 
 
Elde olanı çoğaltma fikrinin, hiç şüphesiz insanoğlun var olanla yetinmeme huyundan ileri geldiğini söylesek yanılmış olmayız. Günümüzde var olan belgelerin bir kopyasını elde etmek veyahut çoğaltmak maksadıyla işlev gören fotokopi makinelerinin oluşum fikrini ilk olarak 1942 yılında Chester Carlson atıyordu. 4 yıl öncesinde elektrostatik fotokopi makinesini icat eden bu isim, ardındaki süreçte günümüzdeki fotokopi makinesi sürümünü insanlığa sundu.
 

Yazar Kasa
 
 
Yazar kasanın icat olması için, her şeyden önce paranın ve alışverişin icadının gerçekleştiğini hatırlatalım. Lidyalıların her iki olguyu icadını aynı zamanda gerçekleştirdiği gerçeği ortadayken, var olan alışverişin hesabını tutma fikri 1879 yılında James Ritty tarafından atılıyordu. Daktilo benzeri bir yazı makinesi ile sayıları ve harfleri kağıda dökebilen bir makinenin icadını gerçekleştiren James Ritty, günümüz yazar kasa mantığının temellerini atmış oluyordu.


Klima
 
 
İşyerlerinin vazgeçilmez tartışma sebebi olarak varlığını sürdüren klima, insanoğlunun yazları sıcaktan, kışları soğuktan nefret etmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. 1906 yılında Willis Haviland Carrier tarafından oluşturulan ilk klima, Stuart H. Cramer adlı biri tarafından tescil ettiriliyordu. İlk olarak bitkilerin yetiştiği ortamdaki havayı nemlendirme işlevinde olan klimanın günümüzdeki işlevine evrilmesinin ilk adımını bu şekilde atıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.