BİM ve Erenköy Cemaati ilişkisi! BİM hangi cemaate bağlı? BİM'in kurucusu hangi cemaatin lideri?

BİM ve Erenköy Cemaati ilişkisi! BİM hangi cemaate bağlı? BİM'in kurucusu hangi cemaatin lideri?

BİM Marketler zincirinin sahibi olan Osman Nuri Topbaş, Erenköy cemaatinin mevcut lideridir.

Türkiye’de Nakşibendiliğin güçlü temsilcilerinden biri olan olan Erenköy cemaati ve BİM Market ilişkisi yeniden gündem oldu.

BİM Marketler zincirinin sahibi olan Osman Nuri Topbaş, Erenköy cemaatinin mevcut lideridir.

Cemaatin Erenköy ismini almadan evvel ilk lideri Erbilli Mehmed Esad Efendi. Esad Efendi; Menemen’de gerçekleşen hadise nedeniyle tutuklanıyor. 80 yaşında hapiste vefat ediyor. Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil’in, Esad Efendi'nin torunu olduğunu da not edelim.

Bu arada Menemen’de şehit edilen Teğmen Kubilay da Adanalı. Bu olaylar sonrası Esad Efendi’nin yerine, halifesi konumunda bulunan Mahmut Sami Ramazanoğlu geçiyor. Ramazanoğlu ailesi Adana’da önemli bir aile. Ramazanoğlu beyliğinden günümüze kadar  etkisini sürdürmüş bir aile.

Mahmut Sami Efendi, "Menemen Hadisesi" nedeniyle bir müddet göz hapsine alınıyor ancak suçsuzluğu anlaşılınca serbest bırakılıyor. Olup biten olaylar sonrası, İstanbul/Erenköy’e taşınıyor. Cemaat faaliyetlerini burada sürdürdüğü için cemaatin adı Erenköy cemaati olarak anılıyor.

Uzun yıllar Türkiye’de Nakşibendiliğin liderliğini yapan Erenköy cemaati, mensupları arasına merkez sağ/muhafazakar siyasetçileri katmayı başarıyor. Sadece bir örnek  vermek gerekirse, Turgut Özal’ın ANAP’ı kurduğunda İstanbul İl Başkanlığını uzun süre Eymen Topbaş yapmıştı. 2000’li yıllarda cemaat mensuplarının tercihi Ak Parti oldu. Yeniden Mahmut Sami Ramazanoğlu’na dönecek olursak, Türkiye’de Nakşibendiliğin etkili isimlerinden biri olmayı başaran Ramazanoğlu;1979 yılında yerleştiği Medine’de,1984 yılında vefat ediyor.

 

ELİT BİR CEMAAT

 

Erenköy cemaatinin; Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Muradiye Kültür Vakfı, İlmi Araştırmalar Merkezi, Erkam Radyo ve Altınoluk dergisi gibi birçok kuruluşu var. Öğrenci yurtları ve hastaneleri de bulunuyor.

Erenköy cemaati, pek sembol kullanmıyor. Muhafazakârlığa dikkat etmekle beraber, sıradan insanlardan ayrışan kıyafetler giymiyor. Cemaatlerin arasında, ticareti en iyi bilenler onlar. Haliyle zengini çok. Çocuklarını iyi okullarda okutan, tabiri caizse “elit” bir cemaat. Esnaflık da cemaatte çok yaygın. Müritlik dışında, aralarında dayanışmaya dayalı bir ilişki var.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.