Binaların yarısı çürük! İşte İstanbul'da ilçe ilçe incelenen binalar

Binaların yarısı çürük! İşte İstanbul'da ilçe ilçe incelenen binalar

Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde en az 7 büyüklüğündeki bir deprem bekleniyor. Kenti depreme hazırlamak için İstanbul’da 35 bin bina tarandı. Kent genelinde tespit edilen 207 bin binanın acilen yıkılması ya da güçlendirilmesi gerekiyor.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler beklenen Marmara Depremi'nde. Uzmanlar Marmara Bölgesi'ni vuracak en az 7 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini vurgularken yönetimlere 'acil tedbir' çağrısında bulunuyor.

Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre İstanbul'da taranan 35 bin binanın yarısı ‘yüksek riskli’ çıktı. Kent genelinde acil olarak yıkılması ya da güçlendirilmesi gereken 207 bin bina tespit edilirken, riskli yapıların bulunduğu 10 dönüşüm alanında 77 bin kişinin yaşadığı saptandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), dört yıl önce kentin en önemli sorunlarının başında gelen depremle ilgili, “Risk Analiz Çalışması Hızlı Tarama Yöntemleri Projesi”ni hayata geçirdi.

Çalışmalara dair bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, İBB tarafından gerçekleştirilen Hızlı Tarama Testlerine bugüne kadar 159 bin 803 başvuru geldiğini aktardı.

 

b-057.JPG

i-047.JPG

 

Gelen başvurularda öne çıkan ilçeler; Kadıköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Fatih ve Maltepe oldu. 2023 Ağustos ayı başı itibariyle bu başvurulardan 35 bini için İBB Bina Hızlı Tarama Ekipleri tespitler yaptı. Ağırlıklı olarak riskli ilçelerdeki başvurulara öncelik veren İBB ekipleri, bugüne kadar 35 bin binada incelemede bulundu. İnceleme işlemleri tamamlanan binalar Avcılar, Silivri, Zeytinburnu, Fatih ve Bağcılar’da yoğunlaştı. Avcılar’da 4 bin 787, Silivri’de 3 bin 87, Zeytinburnu’nda 3 bin 10, Fatih’te 2 bin 125, Bağcılar’da 1985, Küçükçekmece’de 1804, Esenyurt’ta 1313, Esenler’de 1178 binada tarama testleri yapıldı.

İncelemeleri tamamlanan 35 bin 03 binadan 7 bin 378’nin ağır hasarlı (E) sınıfı olduğu tespit edildi. 10 bin 1 binanın yüksek riskli olduğu saptanırken, incelenen binalardan 6 bin 668’nin de orta derece riskli yapı olduğu belirlendi. İncelenen binaların 10 bin 890’ının da düşük risk grubunda (A ve B sınıfı) olduğu tespit edildi. Öte yandan, Kahramanmaraş depremi öncesi riskli görülen eski yapılar önceliklendirilerek taramalar yapılırken, deprem sonrası İstanbullulardan gelen yoğun talep üzerine tüm binaların tarama çalışmasına dahil edildiği öğrenildi. Tarama yapılan binalar arasında 1999 depremi sonrası yapılan yapıların da olduğu belirlendi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.