Bir efsane bitiyor!

Bir efsane bitiyor!

Zayıflamak isteyenlerin ilk olarak hayatından çıkardığı ekmeğin aslında şişmanlatmadığını biliyor muydunuz? İşte ekmeğe dair bilmedikleriniz.

Baharın kendini gösterdiği şu günlerde herkesin gündeminde olan konulardan biri de fazla kilolar… Şüphesiz ki diyet listeleri evin en görünen köşelerinde yerini almış durumda. Listelere kesinlikle giremeyen gıda ise ekmek… Peki ekmeğin hayatımızdan tamamen çıkarılması doğru mu?


Beyaz ekmeğin de kendine ait faydaları var. Kan şekerini dengeleme, sinir sistemi için çok gerekli olan vitaminlerin alımına katkıda bulunma ve bağırsağın hareketliliğinin sağlanması gibi yararlı etkilere sahip.

Sunucu ve oyuncu Burcu Esmersoy, geçtiğimiz günlerde 15 senedir ekmek yemediğini açıkladı. Bu durum akıllara ekmekle vücuda alınan bazı vitaminlerin, uzun süre tüketilmemesinin tehlikeli bir durum oluşturup oluşturmayacağı sorusunu getirdi.

‘EKMEK YEMEYEN KASLARINI YER'

Bazı uzmanlar ‘Ekmek yemeyen kaslarını yer' tanımlaması yapıyor ve bunu şu şekilde açıklıyor: Karbonhidratı tamamlamadığınız zaman vücut bunu kendisi tamamlamak isteyecek çünkü şekere ihtiyacı var. Bu durumda karbonhidratları devirecek ve vücutta reaksiyonlar zinciri başlayacak. Dolayısıyla kaslarda birikmiş olan karbonhidratları yakacak bu da vücudumuzu çökertecek.

BURCU ESMERSOY'U BEKLEYEN TEHLİKE

‘Eğer ekmek yemeyen kaslarından yiyorsa' Burcu Esmersoy'u ileride büyük bir tehlike bekliyor demektir. Bu açıklamalar 15 sene ekmek yemeyen birinin kemikleri ile ilgili sorunlar yaşayacağını ortaya koyuyor.

EKMEK ŞİŞMANLATIR EFSANESİ

Söz konusu durum kafaları kurcalarken konuyu Diyetisyen Hüsniye Rakipoğlu'na sorduk. Rakipoğlu, ‘ekmek yemeyen kaslarından yer' iddiasını savunmuyor ve ekmeğin kiloların sebebi olarak görülmesini de efsane olarak tanımlıyor.

Rakipoğlu'nun konu ile ilgili değerlendirmeleri şöyle;

EKMEK TÜKETMEMEK AŞIRI ENERJİ ALIMI SAĞLAR

Günlük enerji gereksiniminin karşılanmasını sağlayan en ucuz ve en temel besinlerden biri olan ekmek, açlığın giderilmesinde toplumun ortak besin maddelerinin başında yer almaktadır. Ancak son zamanlarda ekmeğe dair en büyük efsanelerden biri; tamamen yanlış bir inanış olan şişmanlattığı ve besleyici olmadığıdır. Hatta boşa enerji kaynağı olması nedeniyle diyetten çıkarılması ya da kısıtlanması gerektiği dahi konuşulmaktadır. Fakat bu yanlış inanışların aksine ekmek tüketmemek, yetersiz ve dengesiz beslenmeye, aşırı enerji alımına neden olmaktadır.

Ekmek tüketmeyen kişilerde enerji yağlardan ve proteinlerden sağlanmaktadır. Uzun süreli tüketilmediği dönemlerde tokluk hissi oluşması ancak diğer besin gruplarının miktarının daha fazla tüketilmesine ve diyetteki yağ, protein oranlarının artışına neden olmaktadır.

EKMEĞİ HAYATINIZDAN ÇIKARMAYIN

Ekmeği hayatımızdan temelli çıkarmak yerine doğru tercihlerle sağlıklı ve dengeli bir diyetin en temel öğesi haline getirmemiz mümkün. Bu konuda önerim ekmeğinizi tam buğday, çavdar, çok tahıllı veya yulaflı olarak tercih etmeniz. Tam tahıllı ve tam buğday ekmeği, enerji ve besin öğelerinin karşılanması, kompleks karbonhidrat, bitkisel protein, diyet posası, B grubu vitaminleri, E vitamini, mineraller, bitkisel kimyasallar, prebiyotik ve antioksidan gibi sağlığı geliştiren maddelerce zengindir.

Kişiye özel olarak planlanmış beslenme programında ki miktarlar dahilinde tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmeği tüketimi diyetin yağ oranını düşürerek karın çevresi yağlanmasını azaltır. Toplumda ki bilinç düzeyinin artmasıyla birlikte son yıllarda tam buğday ekmeği tüketimi artış göstermekte olsa da, bu artış henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır.

EKMEK EN MASUM SEÇİM

Her şey keşke ‘ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın' demek kadar kolay olsa. Birçok insanın nasıl olsa ekmek yemiyorum diyerek kendisinde tüketmeyi hak olarak gördüğü yiyeceklerin yanında ‘ekmek' olabilecek en masum seçimdir. ‘Hayatımdan ekmeği çıkardım' diyen bir kişini beslenmesi gözlemlendiğinde ekmek yerine geçen tahıl kaynaklarının tüketiminde artış olduğu görülmektedir. Göz ardı edilmemesi gereken en önemli husus ekmek dışı tahıl kaynaklarından olan; pirinç pilavı, bulgur pilavı, makarna, börek, kek, bisküvi bunların hepsi ekmekle kıyaslandığında ilave olarak yağ, şeker, katkı maddesi içerir.

EKMEKSİZ DİYETLERLE VERİLEN KİLOLAR KOLAY GERİ ALINIR

Ekmeksiz diyetlerle verilen kiloların tekrar geri kazanımlarının çok kolay olmasıdır. Ekmek ile ilgili popüler efsane ve yanlış inanışa karşı Dünya Sağlık Örgütü'nün günün farklı öğünlerinde ekmek tüketilmesi gerektiği tavsiyesi tüm gerçekleri kanıtlar nitelik taşıyor.
 
 
Sizde sağlıklı olmak ve kalıcı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız ekmeğe düşman insanların söylemlerine kulaklarınızı kapatın!

Unutmayın ki ekmek kilo verme sürecinize, geçmiş dönemde tükettiğiniz kalorili besinlerin yanında sadece ‘günah keçisi' sayılabilecek kadar zarar verir…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.