Bir Türk Bilim Adamı Daha NOBEL ÖDÜLÜ Kazandı

Bir Türk Bilim Adamı Daha NOBEL ÖDÜLÜ Kazandı

Son günlerde bilim camiamızdan birçok güzel haber aldık, alıyoruz. Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasıyla başlayan süreçte, güzel bir haber daha aldık.

Prof. Dr. Vamık Cemal Volkan, psikanaliz alanının en değerli ödüllerinden "Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü"nü kazandı. Ödülün diğer sahibiyse psikolog Jay Greenberg oldu.


Vamık Volkan daha önce yaptığı çalışmalardan ötürü Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterilmişti. Son günlerde bilim camiamızdan birçok güzel haber aldık, alıyoruz. Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasıyla başlayan süreçte, güzel bir haber daha aldık.

 

Prof. Dr. Vamık Cemal Volkan, psikanaliz alanının en değerli ödüllerinden "Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü"nü kazandı. Ödülün diğer sahibiyse psikolog Jay Greenberg oldu.Vamık Volkan daha önce yaptığı çalışmalardan ötürü Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterilmişti1957 yılında psikiyatri uzmanlığı ve psikanaliz eğitimi almak ve staj yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.1963 yılında Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi oldu ve 2002 yılında emekli olana değin bu üniversitede çalıştı.Volkan, 18 yıl boyunca Virginia Üniversitesi Blue Ridge Hastanesi'nde başhekim olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında hastanedeki birçok merkezin gelişiminde kilit rol oynadı.

1987 yılında Prof. Dr. Vamık Volkan Virginia'nın Üniversitesi Tıp Fakültesi çatısı altında Zihin ve İnsan Etkileşimi Araştırmaları Merkezi'ni (The Center for the Study of Mind and Human Interaction) (CSMHI) kurdu.Vamık Volkan'ın kurduğu bu merkez türünün ilk örneklerinden biri oldu. Merkezde psikiyatristler, psikanalistler ve psikologların yanı sıra, siyaset bilimciler, tarihçiler, eski diplomatlar ve farklı branşlardan araştırmacılardan oluşuyordu.Vamık Volkan, bu merkezde psikanalitik/psikolojik kavramları politik durumlara uyarlayan ve onları anlamaya çalışan çalışmalar gerçekleştirdi.

 

Volkan'ın amacı koruyucu hekimlik anlayışını genişletmek ve savaşlar, çatışmalar, kitlesel şiddet olayları gibi alanların incelenmesi ve bu sorunlara yönelik büyük gruplar için "aşılama" yöntemi geliştirmekti.

Birçok çatışma bölgesinde araştırma faaliyetleri yürüttü.Prof. Volkan bu merkez aracılığıyla Sovyetler Birliği, Baltık Cumhuriyetleri, Arnavutluk, Kuveyt, Eski Yugoslavya, Gürcistan, Güney Osetya, Türkiye, Yunanistan ve ABD gibi pekçok ülkede projeler gerçekleştirdi ve 1987 yılından 2002 yılında emekli olana kadar CSMHI isimli merkezi yönetti.


Eski ABD Başkanı Jimmy Carter'ın başkanlığında kurulan Carter Merkezi'nin Uluslararası Müzakere Ağı'nda (INN) üye olarak görev yaptı ve uluslararası sorunların çözümü için çalıştı.Prof. Dr. Vamık Volkan ayrıca Politik Psikoloji Uluslararası Derneği'nin (ISPP) kurucusu olmuş ve başkanlığını yürütmüştür.


Yaptığı çalışmalardan ötürü Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.Vamık Volkan’a Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü'nü getiren ise "ciddi kişilik bozukluklarının anlaşılmasında ilkel nesne teorisini, klinik buluşlara eklemesi ve milletler veya kültürler arası çatışmaları anlamak için psikanalitik düşünceyi kullandığı" çalışmaları oldu.Prof. Dr. Vamık Volkan ödülünü Ocak 2016’da New York’ta alacak.

Biz de buradan Prof. Dr. Vamık Volkan'ı aldığı bu önemli ödülden dolayı tebrik ediyoruz ve güzel haberlerin devamını diliyoruz.

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.