Biz açıklıyoruz, Alexander Dugin kimdir?

Biz açıklıyoruz, Alexander Dugin kimdir?

15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu üyesi AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ CNN Türk’de Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında yaptığı konuşmada "birileri tarafından özellikle" Putin’in özel temsilcisi unvanı verilen Alexander Dugin’in "kim olduğunu" bilmediklerini açıkladı.

 

Özdağ, Dugin'in 8 Kasım'dan önce "kim olduğunu öğrenmek için" Rus Büyükelçiliği'ne soracaklarını da söyledi. 8 Kasım’da 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu, Dugin’i dinlemek için çağrıda bulunmuştu.

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in pek bir övgü ile bahsettiği, 15 Temmuz Günü Türkiye’de olduğu ve darbeyi önceden haber verdiği iddia edilen Alexander Dugin, Rusya’da Ortadoks TV diye bilinen televizyon kanalının başında bulunan ve Rusya’da “aşırı Slav milliyetçisi” olarak bilinen bir kişi.

 

Türkiye’deki karşılığının Diyanet TV olduğu Ortadoks TV’nin başındaki Alexander Dugin ayrıca Putin’in özel danışmanı olduğu da tam bir üfleme.

 

Dugin’in, bırakın Putin'in özel danışmanı olmayı yan yana bile gelmediği Rus kaynakları tarafından özellikle ifade ediliyor.

 

Türkiye’de cemaat ve tarikatlere karşı tutumu bilinen Doğu Perinçek’in Rusya’da dini bir kanal olan Ortadoks TV’nin başındaki bu şahsı bu kadar “pişpişleyerek" gündeme getirilmesinin arka planı merak konusu.

 

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Alexander Dugin’den bilinçli olarak uzak durduğu, Dugin’in temsil ettiği aşırı Slav Milliyetçiliğinin Rusya’nın nüfusunun büyük bir bölümünün Türk ve müslümanlardan oluşması nedeniyle iç yönetim çıkarlarıyla da uyuşmadığı söyleniyor.

 

Dugin, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrasında yaptığı açıklamada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile 15 Temmuz günü saat 6 civarında görüştüğünü belirtmişti.

 

Ortadoks TV’nin başında olan Aleksander Dugin, 2008 yılına kadar Rus Askeri okullarında okutulan “Rus Jeopolitiği” kitabında, Türk ırkına olan düşmanlığını ve aşağılayıcı sözlerini Türkiye’de pek kimse bilmiyor olabilir.

 

Bu aralar Cumhuriyeti ve Vatanı dillerinden düşürmeyen dünün "Öcalan'ın hamisi Pekeke sevicileri" yeni gelebildikleri “ulusalcı” çizgilerine belki bir katkı sağlar diye Dugin’in “Rus Jeopolitiği” kitabının 5. Sayfasından bir bölümü biz aktaralım. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. Yılında beyinlerde olan kapalı damarların açılmasına da faydamız olur:


“Rusya’nın bölgedeki geleneksel ve güvenilir müttefiki olan Ermenistan özel jeopolitik bir rol oynamakta ve Türkiye’nin Orta Asya Türk dünyasına açılmasının önüne set çekilmesinde mühim bir stratejik üs vazifesi görmektedir. Ayrıca jeopolitik saldırı boyutunda güneye, kadim Ermenistan’ın önemli bir kısmının ve başlıca kutsal yeri olan Ağrı Dağı’nın bulunduğu Türkiye topraklarına doğru kesintisiz devam eden bir etno-kültürel birlik olarak da önemlidir. Diğer yandan önemli bir etnik faktör de Ermenilerin Kürtlerle ırksal ve dilsel akrabalık bağlarının bulunmasıdır. Türkiye dâhilindeki jeopolitik sarsıntıları tahrik etmek için bu husus kullanılabilir. İran ile tarihi ve etnik yakınlığı nedeniyle de Ermenistan önem taşımaktadır. Avrasyacı itici gücün (Rusya) merkezden İran’a genişlemesinde de önemli bir halka durumundadır. Bu durum Moskova-Erivan-Tahran ekseninin kurulmasına da zemin sağlamaktadır.”

 

 

Hakan Sönmez           siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.