Bizi mahkemelere zorla götürürler

Bizi mahkemelere zorla götürürler

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş dokunulmazlıkları kaldırılan vekillerin mahkemeler tarafından ancak ‘zorla’ götürülebileceğini açıklayarak, oylamayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için HDP’liler hariç 52 cesur vekilin imzasına ihtiyaçları olduğunu söyledi.


Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda 376 ‘evet’ oyuyla kabul edilmesiyle ilgili HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş birer açıklama yaptı.

İlk olarak söz alan Yüksekdağ, “Bu darbeci siyasetin pratiğin son perdesi oynandı. Onlar açısından son perde olabilir, bizim için mücadele daha yeni başlıyor. Onlar tarihe bu yüz karasıyla geçecekler. Bir kere daha demokrasiyi katletme suçu eklenecekler listeye. Biz direnenler, bugünden sonra bu demokratik direnişi her yerde daha da güçlendireceğiz” dedi.

Meclis’teki üç siyasi partinin anayasaya ve siyasi etiğe aykırı bu yasanın onaylanması konusunda uzlaştığını belirten Yüksekdağ şöyle devam etti: “Siyasi haritanın daha da netleştiğini söyleyebiliriz. Türkiye tutarlı bir şekilde demokrasiden yana olanlar, direnenler; karşı çıkanlar olarak ikiye ayrıldı. HDP, bu tablo içerisinde direnen tek demokratik güçtür. Bugünden sonra ana muhalefet odağının geliştirilmesi süreci başlamıştır. Onlar eskiyen ve köhneyen siyaseti temsil ediyorlar. İleride utanacakları bir sonuca imza attılar. Gelecek bizimdir.”


DEMİRTAŞ: UCUZ KASABA POLİSİNE ALANLARI DAR EDECEĞİZ

Demirtaş ise hiçbir HDP’li vekilin mahkeme veya savcılık davetine gönüllü olarak gitmeyeceği yönündeki grup kararını paylaştı ve “Aleni bir şekilde diktaya giden yolda Saray’ı güçlendirmek adına yapılan hamleyi kabul etmemizi beklememelidir. Bugün 2,5 parti bir araya gelerek yasayı onaylamış oldu” diye konuştu.

“Olağan bir yargı sürecine davet etmiş olsalardı çekinmezdik. Aklanamayacağımız suçumuz olmadığı için yargılanırdık. Bir aldatmacaya da figüran olmayacağız. İfademizi almak isteyenler bizi zorla götürecekler. Bizi ifadeye çağırmak isteyen savcı hakime şimdiden sesleniyorum, ya tutuklama ya yakalama kararı çıkaracaksın. Mücadele daha yeni başladı. AKP-CHP ve yarım parti MHP ile gerçekleşen darbeyi durdurmak için daha çok olanak var” diyen Demirtaş, parlamentonun ‘faşist zihniyet’e değil, halka ait olduğunu söyledi.

AYM’ye iptal başvurusu ve bireysel başvuru yapacaklarını da söyleyen HDP lideri, “Saraydaki ucuz kasaba polisi aklından çıkarmasın: Ona alanları dar etmeye devam edeceğiz. Biz demir leblebiyiz. Bizi her çiğnediğinde dişlerin dökülecek, ağzında halkı ısıracak diş kalmayana kadar bu devam edecek” dedi.

Oylama sonucunun alenen CHP desteğiyle elde edildiğini ifade eden Demirtaş, gözaltına alınan her vekilin CHP’nin desteğiyle bu uygulamaya maruz kalmış olacağını söyledi. Meclis’te muhalefet partisi olarak sadece HDP’nin kaldığını belirten HDP lideri, “2,5 parti parlamentonun iradesini hiçe saydılar. İlkeleri korumak bize kaldı. Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için 52 vekile daha ihtiyaç var. Bu parlamentoda 52 cesur yürek daha varsa Anayasa Mahkemesi’nde gideceğiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.