Black Friday indirimleri kandırmaca mı?

Black Friday indirimleri kandırmaca mı?

Black Friday'de indirimler gerçek miydi, yoksa fiyatlarda bir takım oynamamı yapıldı? Herkesin merak ettiği sorunun yanıtıyla ilgili Prisync, çarpıcı bir araştırma yayımladı.

Kamuoyunda yankı uyandıran, kitlelerin büyük bir merakla beklediği ve e-ticaret sitelerinin satış rekorları kırdığı Black Friday’i geride bıraktık. Kimileri beklediği ürünleri indirimli satın alma şansına erişirken pek çok kişi de beklediği indirimleri bulamadı ve hayal kırıklığına uğradı. Sosyal medyada gündemden düşmeyen Black Friday indirimleri ile alakalı herkesin kafasında bir soru vardı: İndirimler gerçek mi?

Prisync, Black Friday ve Cyber Monday araştırmasının Türkiye ayağı sonuçlarını yayımladı. Araştırma sonuçlarında Black Friday öncesinde, sırasında ve sonrasında fiyatlardaki değişim verileri dikkat çekti.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; önde gelen e-ticaret sitelerinin, müşterilerinin Black Friday’de beklentileri karşılayan indirimler sunmadığı belirlendi.

İşte, Prisync'in yapmış olduğu araştırmadaki çarpıcı sonuçlar:

Amazon Türkiye: Amazon’un genel fiyat endeksi ortalamanın 5 puan altında seyrederken, 28 Kasım tarihinde başlattığı %2,5’luk indirimle Trendyol endeksiyle eşleşti. Sonrasında firma kademeli olarak fiyatlarını artırarak indirim öncesi fiyatlarının 1 puan üzerine çıktı.

Hepsiburada: Genel fiyat endeksinde ortalamanın altında seyreden fiyatlarını 27 Kasım tarihine kadar kademeli olarak artıran firma 29 Kasım tarihinde fiyat indirimine gitmedi.

 

Trendyol: En düşük fiyat endeksine sahip olan Trendyol, 27 Kasım’dan 29 Kasım’a %1’lik indirim uyguladı ve bu tarihten itibaren fiyatlarında artışa gitti.

Gittigidiyor: Genel fiyat endeksinde ortalamanın üzerinde seyreden firma 27 Kasım tarihinde fiyatlarını %1 oranında artırırken bu tarihten 1 Aralık’a kadar fiyatlarını %2 azalttı.

N11: 27 Kasım tarihinden 29 Kasım’a %2’lik bir artış gösteren N11 fiyat endeksi bu tarihten itibaren fiyatlarını kademeli olarak azalttı.

genel-002.jpg

BİLGİSAYAR KATEGORİSİ

Amazon Türkiye: Bu kategoride Amazon Türkiye’nin 29 Kasım tarihinde %2,5’luk bir indirim uyguladığını gözlemledik. Bu tarihten itibaren firmanın fiyatları artışa geçti.

Hepsiburada: Aynı tarihlerde ise Hepsiburada %2,6’lık fiyat indirimi uyguladı, sonrasında yaptığı fiyat artışlarıyla indirim öncesi seyrine geri döndü.

Gittigidiyor: Piyasa ortalamasının üstünde seyreden Gittigidiyor firması ise Black Friday öncesi fiyatlarını %2 oranında artırarak 30 Kasım tarihinde yine aynı oranda indirim yaparak eski fiyatlarına döndüğünü gözlemledik.

N11: Firma Black Friday öncesinde ve sırasında kayda değer bir fiyat değişikliği uygulamadı. Sonrasında uyguladığı indirimle bilgisayar kategorisinde piyasadaki en uygun fiyatları sundu.

Trendyol: Firma Black Friday’den bir gün önce %1 oranında indirim uyguladı sonrasında ise yine aynı oranda fiyatlarını artırdı. Sonrasında ise aynı seyirde devam etti.

 

bilgisayar-001.jpg

ELEKTRONİK ÜRÜN KATEGORSİSİ

Amazon Türkiye: Elektronik ürün kategorisinde en uygun fiyatları sunan Amazon, 29 Kasım tarihine gelindiğinde %1 oranında fiyat indirimi uyguladı.

 

Gittigidiyor: Aynı tarihte %9’luk indirim uygulayan Gittigidiyor en rekabetçi fiyatları sundu.

Hepsiburada: Aynı tarihlerde Hepsiburada %1,5’luk fiyat artışı uyguladı.

N11: 27 Kasım’dan 30 Kasım’a kadar %3’lük bir fiyat artışı uygulayan N11, 1 Aralık tarihinde indirim dönemi fiyatlarının 1 puan altına indi.

Trendyol: Firma 26 Kasım tarihinde elektronik ürü

elektronik.jpg

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.