BM'den Çin'e Uygur uyarısı!

BM'den Çin'e Uygur uyarısı!

Bir milyona yakın Uygur Türk'ünün 'terörizmle mücadele' gerekçesiyle zorla kamplarda tutulduğu yönündeki haberler Birleşmiş Milletleri de rahatsız etti. BM bu kişilerin serbest bırakılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler'den Çin'e Uygur Türklerinin serbest bırakılmasına ilişkin çağrı geldi.Çin ise Uygur Türklerinin 'yeniden eğitim' için Doğu Türkistan bölgesindeki kamplara gönderildiği iddiasını reddetti.

Pekin, kamplarda sadece 'radikal İslamcıların olduğunu' öne sürdü.Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Komisyonu'nun raporuna göre güvenilir kuruluşlar, özerk Uygur bölgesinin dev bir gözetim kampına dönüştürüldüğünü söylüyor.

Raporda, Çin yasalarındaki terör ve ayrımcılıkla ilgili düzenlemelerin yoruma açık olduğu belirtilerek Pekin'in bu kişileri, bir suçlama yöneltmeden ve yargılamadan kamplarda tutmaya son vermesi çağrısı yapılıyor. Komisyon, bu şekilde gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılmasını, tutsakların sayısı ve gözaltına alınma gerekçelerin açıklanmasını talep etti.

BM, belirli ırk ve din mensuplarının hedef alındığı iddialarıyla ilgili olarak bağımsız soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.Aralarında Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de bulunduğu kuruluşlar, BM'ye, topluca gözaltına alınan bu kişilere kamplarda Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping'e bağlılık yemini ettirildiğini bildirdi. 

siyasetcafe.com

 

 

Kaynak:BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.