Bu da Çinli Mars aracının yolladığı görüntüler!

Bu da Çinli Mars aracının yolladığı görüntüler!

Çin'in geçtiğimiz pazar günü Mars'a inen uzay aracı Zhurong, Kızıl Gezegen'de kaydettiği ilk görüntüleri Dünya'ya yolladı.

Aracın konumlandığı Utopia Planitia adlı düzlükte kaydedilen görüntüler, uzay aracının hayati önem taşıyan donanımlarını kurmasının başarıyla tamamlandığını gösteriyor.

Çin’in geçtiğimiz günlerde Mars’a inen Zhurong gezgini, Kızıl Gezegen’de kaydettiği ilk görüntüleri Dünya’ya yolladı. Aylardır uzay boşluğunda seyahat eden araç, geçtiğimiz pazar günü erken saatlerde Mars'a inmiş ve böylece Çin, ABD’den sonra Mars'a başarıyla araç indiren ikinci ülke olmuştu.

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından yayınlanan yeni görüntüler, uzay aracının indiği Utopia Planitia adlı bölgede kaydedildi. Çinli bilim insanları, gezegenin kuzey yarımküresinde geniş bir düzlük olan Utopia Planitia'da konumlanan altı tekerlekli robotun en az 90 Mart günü boyunca incelemelerini sürdürmesini planlıyor.

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından yayınlanan yeni görüntüler, uzay aracının iniş yaptığı Utopia Planitia adlı bölgede kaydedildi. Çinli bilim insanları, gezegenin kuzey yarımküresinde geniş bir düzlük olan Utopia Planitia'da konumlanan altı tekerlekli robotun en az 90 Mars günü boyunca incelemelerini sürdürmesini planlıyor.

Bunlar arasında robota enerji sağlayacak olan güneş panelleri ile iletişim anteninin açılması ve Zhurong’un keşif aracından inip etrafta dolaşmasını sağlayacak rampanın konumlandırılması bulunuyor.

Zhurong, NASA’nın 2000’li yıllardan kalma Spirit ve Opportunity araçlarına oldukça benziyor. Yaklaşık 240 kilogram ağırlığında olan araca bağlı uzun antenin ucundaki kameralar fotoğraf çekmeye ve navigasyona yarıyor. Bununla birlikte gezegendeki kayaların mineral yapısını, genel ortamı ve hava koşullarını incelemek üzere de beş ayrı donanım bulunuyor.

Zhurong’un şu anda bulunduğu Utopia Planitia’ya 1976’da NASA’nın Viking-2 uzay aracı da iniş yapmıştı. 3000 kilometreden daha geniş olan devasa havzanın, Mars tarihinin erken dönemlerinde meydana gelen bir çarpma sonucu oluştuğu düşünülüyor. Ayrıca bölgede uzun zaman önce bir okyanus olduğuna işaret eden bazı kanıtlar mevcut.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.