Bu hataya düşmeyin

Bu hataya düşmeyin

EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, bazı alışveriş sitelerinin sahte olabileceğini belirterek, vatandaşların kredi kartı ve banka hesap bilgilerini sanal ortamında paylaşmaması gerektiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, bazı alışveriş sitelerinin sahte olabileceğini belirterek, vatandaşların kredi kartı ve banka hesap bilgilerini sanal ortamında paylaşmaması gerektiğini söyledi.


VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI!

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı yetkilileri, internette yapılan alışverişlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sanal ortamda çok sayıda sahte alışveriş sitelerinin olduğunu kaydeden yetkililer, bu konuda vatandaşların daha duyarlı olmasını istedi. Sanal sitelerin gerçek mi yoksa sahte olma ihtimaline karşı uyaran yetkililer, bununla birlikte vatandaşların son zamanlarda yaptıkları en büyük hataların kredi kartı bilgilerini paylaşmaları olduğunu ifade etti. Yetkililer, kendilerini polis, savcı, bankacı ya da diğer kamu görevlisi olarak tanıtan şahıslara inanarak banka hesap bilgilerinin verilmemesi gerektiğini anlatarak, "Sizi cep telefonu ile arayarak kendilerini polis, savcı, bankacı ya da diğer kamu görevlisi olarak tanıtan şahıslara itibar etmemelisiniz. Sizlerden talep edilen kimlik ve kredi kartı bilgilerini ne suretle olursa olsun paylaşmamalısınız. Bankalar tarafından gönderilen SMS'leri üçüncü şahıslar ile paylaşmamalı, gelen SMS içeriğini teyit etmek için bankalar ile görüşmelisiniz" dedi.

İNTERNETTEKİ HİLELERE DİKKAT

Güvenlik güçlerinin vatandaşlardan hesap bilgilerini istemesinin söz konusu olmayacağını söyleyen yetkililer, şöyle konuştu: "Google ve benzeri arama motorlarında ilk sıralarda çıkan sitelerin güvenli olduğu kanaati yanlıştır. Dolandırıcılar ilk olarak arama motorlarına kendi sitelerini tanıttırmak ve belirledikleri kelimeler arandığında ilk sırada çıkması için farklı tuzaklar kuruyor. Bunun için güvenli olduğunu bildiğiniz sitenin tam adresini adres çubuğuna yazarak bağlanmalısınız. Ülkemizde faaliyet gösteren firmalara ait e-ticaret sitelerinde alışveriş işlemleri standart olup işlemlerde yalnızca aşağıdaki bilgiler istenmektedir. Bu bilgiler dışındaki diğer bilgilerin istenmesinden şüphelenerek ihbar yapmalısınız."

Bilişim uzmanları, vatandaşların asla kredi kartı 16 haneli rakam grubunu, son kullanma tarihini, arka tarafında bulunan CVV kodunu ve 3D güvenlik kodu girişini başka birileriyle paylaşmaması gerektiğini anlattı.

3D GÜVENLİK KODU NE İŞE YARAR ?

3D güvenlik kodunun internet üzerinden kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışveriş işlemlerinin güvenliğinin artırılması için geliştirilmiş bir sistem olduğuna işaret eden bir yetkili, şunları söyledi: "3D güvenlik kodu almak için kart sahibi kartını internet bankacılığı kanalıyla bankasına kaydettirir. Kartına bağlı farklı bir şifre ve bir güvenlik soru-cevabı daha tanımlar. Kart sahibi, sanal işyerinde alışveriş yaparken bu ikincil şifre ayrıca sorulur. Kart sahibi şifresini girerek işlemi onaylar, şifre banka tarafından doğrulanınca işlem tamamlanır. 3D güvenlik kodu sayesinde kart bilgileriniz başkalarının eline geçse bile, 3D şifresi ve güvenlik soru-cevabı bilinmediği için sisteme dahil üye işyerlerinde harcama yapılamaz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.