Bu Pazar 11.00'de başlıyor, 65 yaş üstü vatandaşlar 47 gün sonra dışarı çıkabilecek.Peki hangi kurallarla?

Bu Pazar 11.00'de başlıyor, 65 yaş üstü vatandaşlar 47 gün sonra dışarı çıkabilecek.Peki hangi kurallarla?

Bu Pazar 11.00'de başlıyor, 65 yaş üstü vatandaşlar 47 gün sonra dışarı çıkabilecek. Peki hangi kurallar dahilinde? Yürüme mesafesi nedir?

Bu hafta başında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde yapılan değerlendirme ile 65 yaş üzeri ve 20 yaş altındaki gençlerin bir günlük dört saat sokağa çıkmalarına izin verildi.

Peki 65 yaş üstü vatandaşlarımız 47 gün sonra ilk kez 10 Mayıs Pazar günü dört saat sokağa çıkabilecekler. Peki hangi kurallar dahilinde?

Öncelikle bilinmesi gereken semt ve mahalle dışına çıkılamayacak…

Diğer yandan İstanbul'da yüksek, orta ve düşük riskli mahallelerin yoğunlaştığı ilçelerin başında Esenyurt, Bağcılar, Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Sancaktepe, Kağıthane, Sultanbeyli ve Esenler gelirken, yüksek riskli 49 mahalle ise Esenyurt, Sultanbeyli ve Arnavutköy'de yoğunlaşıyor.

Konuya ilişkin yayımlanan genelgeye göre, 81 ilde sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlar ve ihtiyaç duyulan hallerde refakatçileri 10 Mayıs Pazar günü 11.00-15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.

Sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 14 yaş ve altı çocuklar 13 Mayıs Çarşamba günü; 15-20 yaş arasındaki gençler ise 15 Mayıs Cuma günü 11.00-15.00 saatleri arasında aynı koşullarla bu imkandan yararlanacak. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruba süreli de olsa sokağa çıkma imkanı tanıyan uygulama ilk olarak kabine toplantısının ardından, “İlk müjdemiz 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlarımızadır” ifadeleriyle kamuoyuna duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözü geçen gruplara, “yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getirildiğini” söylemişti.

Erdoğan’ın açıklamasının ardından ise vatandaşlar arasında “Yürüme mesafesi nedir?” sorusu gündem oldu.

Hükümet kaynakları ise, yayımlanan genelgede de açıklık getirilmeyen “yürüme mesafesi” konusunda basına “Vatandaşlarımız oturdukları evlerinin yani ikametgahlarının çevresinde yürüyebilecek” bilgisini verdi. Buna göre, günler sonra sokağa çıkabilecek bu gruptaki vatandaşlar en fazla mahallelerinin sınırları içinde yürüyebilecek. Bu vatandaşlara başka bir mahalle ve semte gitmemeleri konusunda uyarılar yapılacak.

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan ise konu ile ilgili olarak, özellikle yürüme problemi bulunan ve kronik rahatsızlığı olanların refakatçi olmadan dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Kayhan, eğer yalnız yaşıyorlarsa da 112, 155 ve 156 numaraları aranarak Vefa Sosyal Destek gruplarından refakatçi desteği talep edilebileceğini kaydetti. Yaşlıların acil durumlarda kullanmaları gereken ilaçları yanlarına almalarını tavsiye eden Kayhan, “Birden yoğun hareketliliğe girmeyin kademeli yürüyüş yapıp ara ara dinlenin ve yeterince sıvı alın” dedi.

 

tikla-banner-001.jpg

youtube2-004.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.