Bu semtlerde aidatlar Kira'nın iki katı... Kira ücretinden fazla aidat ödeyen semtler

Bu semtlerde aidatlar Kira'nın iki katı... Kira ücretinden fazla aidat ödeyen semtler

REIDIN’in, 2017 yılı Konut Projeleri Aidat Değerleri raporu yayınlandı. Rapora göre aidatlar dudak uçuklatıyor.

İstanbul’un bazı semtlerinde aidatlar metrekare başına 18 liraya kadar çıkıyor. Standart, 120 metrekare bir evin aylık aidatı ise 2160 liraya kadar çıkıyor. Evin 150 metrekare olması durumunda ise aidat parası 3000 bin TL’ya kadar tırmanıyor.

İstanbul’da kimi semtlerde aylık 1000-1500 TL kira ödemekte zorluk çeken bir kesim varken, Beşiktaş’ta ve Şişli’de ise 2000-3000 TL aidat ödeyen bir kesim bulunuyor.

1146 adet markalı konut projesi üzerinden analiz edilen rapora göre, 2017 yılının en yüksek konut aidatı rekoru, 18,20 TL/metrekare ile İstanbul Avrupa Yakası’nın oldu.

Ankara Çankaya 16,27 TL/metrekare ile ikinci olurken, üçüncü sırayı 15,93 TL/metrekare ile yine İstanbul Avrupa Yakası aldı. Böylece İstanbul’daki en yüksek konut aidatı, 4,85 TL/metrekare olan İzmir’deki en yüksek aidatın üç katını geçti.

aidat.jpg

ŞİŞLİ’DE YÜKSELİYOR BAYRAMPAŞA’DA DÜŞÜYOR

Yapılan analizde, aidat değerlerinin en yüksek olduğu Beşiktaş ve Şişli ilçelerinin, aynı zamanda REIDIN SED (Sosyo-Ekonomik Derecelendirme) sınıflandırmasında da A+ seviyesinde görüldüğünü belirten REIDIN CEO’su Kerim Bertrand şunları söyledi: “Analiz sonuçları yine, geçen senelerde olduğu gibi, refah düzeyi arttıkça aidat değerlerinin de arttığına işaret ediyor. Bu nedenle gelir düzeyinin, satış ve kira fiyatlarının yüksek olduğu bölgelerde aidat değerleri de yüksek seyrediyor. Sonuç olarak aidat değerlerinin lokasyona, sosyo-ekonomik seviyeye, oda tipine ve konut fiyatlarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Oda tipine göre aidat fiyatları incelendiğinde, daire büyüklüğü ve oda sayısı azaldıkça, metrekare başına düşen aidat fiyatlarında artış olduğu gözlemlenmektedir. Stüdyo ve 1+1 daire tiplerinde metrekare başına düşen aidat fiyatları yüksek iken, 3+1 ve 4+1 daireler daha avantajlı durumdadır. Geçen yılın aidat değerlerine göre semt bazında yaşanan artış ve düşüşlerin sebebi olarak, inşaatı yıl içerisinde tamamlanmış projelerin analize dahil edilmesi ve/veya proje bazlı aidatların artışı/azalışı gösterilebilir. Şişli ve Zeytinburnu gibi metrekare birim fiyatları yüksek olan ilçeler artış gösterirken, Bayrampaşa düşüş gösteren ilçeler arasında yer alıyor.”

İSTANBUL’UN EN PAHALISI BEŞİKTAŞ

En yüksek konut aidatı karşılaştırmasında İstanbul Avrupa Yakası metrekare başına 18,20 TL aidat değeriyle Ankara’yı (16,27 TL/metrekare) ve İzmir’i (4,85 TL/metrekare) geride bırakıyor. İstanbul’da en yüksek konut aidatına sahip proje Beşiktaş’ta yer alırken, Ankara’da en yüksek konut aidatına sahip proje Çankaya’da, İzmir’de ise Bayraklı’da bulunuyor. En düşük konut aidatı karşılaştırmasında ise İstanbul 0,26 TL/metrekare ile Ankara (0,43 TL/metrekare) ve İzmir’i (1,10 TL/metrekare) geride bırakarak en düşük aidat fiyatları konusunda da ilk sırada yer alıyor.

Araştırma sonuçları İstanbul’un iki yakası arasında da değer farklılıkları olduğunu gösteriyor. Özellikle Boğaz aksında bulunan ilçelerde rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerleri de çeperlere oranla yüksek çıktı. İstanbul ilçeleri için hesaplanan metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Silivri 1,24 TL/metrekare ile en düşük değere sahipken, 8,48 TL/metrekare ile en yüksek aidat ortalamasına sahip Beşiktaş’ta 2016-2017 yılları arasındaki değişim oranı %12 olarak gerçekleşti. Beşiktaş’ta, aynı dönem için 2. el konut satış fiyatlarındaki değişim oranı %1.50 olmuştur. REIDIN SED (Sosyo-Ekonomik Derecelendirme) sınıflandırmasında B- seviyesinde olan Kağıthane’nin; üçüncü sırada yer almasında ise, ilçede bulunan önemli projelerin aidat değerlerinin yükselmesi etkili oldu. Kağıthane’nin 2016-2017 yılları arasındaki aidat değişim oranı %23 iken; 2. el konut satış fiyatlarındaki değişim oranı ise %7.40 olarak gerçekleşti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.