Bunu Mutlaka yaptırın

Bunu Mutlaka yaptırın

İstanbul Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi, dikkatleri tekrardan oturduğumuz binaların dayanılırlıklarına yöneltti. Uzmanlar olası bir depremde büyük felaket yaşanılacağını belirtirken, mutlaka her binanın risk analiz raporu alması ve gerekli çalışmaların

Mimar ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, bugün yaşanan acı olayın Türkiye’nin  dönüşümde ne kadar aceleci davranılması gerektiğinin örneği olduğunu belirtirken " Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu artık herkes biliyor, 1950'li yıllardan sonra yapılan binaların doğru düzgün yapılmadığını görüyoruz. Hala bugün yüzde 60'ının kaçak ve ruhsatsız olduğunu biliyoruz. Malumunuz bugün gerçekleşen yıkımın patlamadan olduğu iddia ediliyor ve bina ruhsatının 92 yılında alındığından bahsediyoruz. Acaba binanın o yıldan bu güne kadar hiç risk analiz raporu yapıldı mı? Bu bina doğal afetlere veya farklı risklere karşı dayanıklı mı? Bunun analizi yapılmış değil. Mevcut bir binanın risk analiz raporunun olmaması bu binanın dayanıklı olduğu anlamına gelmez. Özellikle 99 depreminden önce yapılmış her binanın risk analiz raporu alması gerekli. Yoksa kolay kolay küçük patlamalarda veya doğal afetlerde binaların kolay yıklması mümkün değildir. açıklamasında bulundu.

KONUTARIN ALTINA GELİŞİ GÜZEL TİCARETHANE AÇILMAMALI

Her binanın altına işletmelere izni verilmemesi gerektiğini belirten Şen " Konut altına yapılacak işletmelerin mutlaka Belediyeler tarafından incelenerek izin verilmesi gerekiyor ki hakikaten konut için tehlike teşkil ediyor mu, etmiyor mu belirlenmesi lazım." ifadelerini kullandı.

7 MİLYON BİNA RİSK ALTINDA!

Mevcut yapı konutlarımızın acilen denetlenmesi gerektiğini belirten Nihat Şen " Hiç vakit kaybetmeden denetimleri sıklaştırılmalı, mevcut binaların riskini raporlamalı, yıkım gerekiyorsa yıkım. Güçlendirme gerekiyorsa, güçlendirme yapılmalıdır. Aksi takdirde Olası bir depremde Türkiye genelinde 7 milyon İstanbul’da ise 1,5 milyon bina yıkımla karşı karşıya kalabilir." açıklamasında bulundu.

BAKAN KURUM: 20 YIL İÇİNDE DÖNÜŞÜM TAMAMLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bugün yaptığı açıklamada "Yıllık 300 bin konutun 30 binini Bakanlık olarak dönüştüreceğiz. Kalan 270 bin konut için de belediyelerimize ve özel sektörümüze çağrıda bulunuyorum, Emlak Bankası'nın da bu sürece dahil olmasıyla kentsel dönüşümde hem özel sektörümüze hem de belediyelerimize gerekli finans desteğini sağlayacağız.

Hedefimiz kentsel dönüşümü 20 yılda tamamlamak. Afet risklerinin bertaraf edilmesi, çevresel, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yatay mimarinin esas alınması, engelli dostu şehirler kurulması temel hedeflerimiz arasında." ifadelerini kullanmıştı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.