Bunu yapana trafik cezalarında indirim uygulanacak

Bunu yapana trafik cezalarında indirim uygulanacak

Milyonlarca araba sahibini ilgilendiren gelişme! Bunu yaparsanız trafik cezalarında indirim alabilirsiniz. İşte detaylar…

Trafik kurallarına uyarak can ve mal kaybını önleyebilir ya da minimum düzeye indirebilirsiniz. Bu kurallara uyulmaması durumunda devlet tarafından bazı yaptırımlar uygulanır.

Caydırıcı yaptırımlar genelde para cezası olarak karşınıza çıkar. Ancak trafik kurallarına uyulmadığı takdirde işlenen ihlal türüne ve derecesine göre ehliyete el koyma, ehliyetin iptali veya aracın trafikten men edilmesi de karşılaşılan cezai yaptırımlardandır.

 

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

 

Trafik cezanızın olup olmadığını turkiye.gov.tr internet sitesine giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Siteye giriş yaptığınızda Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünde yer alan "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" kısmından trafik cezanız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

 

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

 

Trafik cezanızı sorguladınız. Eğer cezanızın olduğunu gördüyseniz sıradaki aşama borcunuzu ödemek. Trafik cezasını ödemek için birden fazla yol bulunur.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden, PTT ya da anlaşmalı banka şubelerinden ve vergi dairesinden ödeme yapabilirsiniz. İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık kullanarak da trafik cezanızı ödeyebilirsiniz.

 

TRAFİK CEZASI ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ NEDİR?

 

Trafik cezanızı erken ödemeniz durumunda yüzde 25 indirim verilir.

 

Bu indirimden yararlanmanın şartları ise şunlardır:

 

• Trafik cezanız tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde internet bankacılığı, vergi daireleri, PTT şubeleri ya da Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla ödeme yapmalısınız.

• Trafik cezanızı taksitlendirmeden tek seferde ödemelisiniz. Bu koşulları sağlamanız durumunda trafik cezanızı yüzde 25 indirimli ödeyebilirsiniz. Trafik cezaları her yıl güncellendiği için ceza tutarları da değişecektir. Örneğin 2023 yılında emniyet kemerini takmamanın cezası 436 TL. Borcunuzu erken ödemeniz durumunda cezanızın yüzde 25 indirimli hâli 327 TL olur.

 

TRAFİK CEZASI GEÇ ÖDENİRSE NE OLUR?

 

Trafik cezası tebliğ edildikten 30 gün sonra ödenmemişse ceza tutarına her ay için yüzde 5 faiz eklenir. Trafik cezanızı 30 gün sonra ödemek istemeniz durumunda indirimi ve borcunuzu taksitlendirme şansınızı kaybedersiniz.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.