Burs arayan öğrencileri böyle dolandırdılar

Burs arayan öğrencileri böyle dolandırdılar

Gençleri aylık 4.500 TL’ye varan burs vaadiyle kandıran dolandırıcılar aynı zamanda öğrencilerin bilgilerini kullanarak yasadışı işlemler yapıyor ya da sahte şirket kurma gibi farklı amaçlarla kullanıyor.

Üniversite tercihlerinin sonra ermesiyle eğitim maliyetlerini düşürmek isteyen öğrenciler burs arayışına girdi. Bu durum dolandırıcıların da iştahını kabartmış durumda.

Her gün onlarca sahte burs sitesi açılıyor. Bazıları 50 yıllık tarihe sahip vakıfların isimlerini kullanıp sitelerini kopyalarken bazı dolandırıcılar ise Atatürk, Kudüs, İslam, Cumhuriyet gibi milli duyguları ve hassasiyetleri kullanarak açtıkları sitelerde kendilerine kurban bulmaya çalışıyor.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre; Burs vaadiyle tuzak kuran dolandırıcılar, ilk etapta öğrencilerden aile geliri, okunan bölüm gibi bilgiler istiyor. Daha sonrasında ise ‘Bursunuz onaylanmıştır’ mesajıyla kimlik fotokopisi, öğrenci belgesi, hesap numarası gibi daha özel bilgiler talep ediyor. Tüm bilgiler alındıktan sonra ise öğrenciler adına banka hesabı açıp yasadışı işlemler yapıyorlar ya da sahte şirket kurma gibi farklı amaçlarla kullanıyorlar. 

 

YÜKLÜ MİKTARDA BORÇ VE CEZA

 

Dolandırıcıların tercih ettiği bir diğer yöntem ise öğrencilere burs ücretlerini yatırmak için kendi belirledikleri elektronik para ve ödeme hizmeti uygulamalarından hesap açmalarını istemek. Uygulamayı indiren öğrencilerin giriş bilgilerini alan dolandırıcılar, başta yasa dışı bahis olmak üzere birçok suçta bu hesapları kullanabiliyor. Bazı öğrencilere göstermelik de olsa burs ücretleri yatırılıyor. Öğrenci cebinden herhangi bir para çıkmadığı, hatta para kazandığı için durumdan memnun olsa da ilerleyen zamanlarda yüklü miktarlarda borçlarla hatta hapis cezalarıyla karşılaşabiliyor.

Burs arayışına girdiğimizde yüzlerce internet sitesi ve sosyal medya hesabıyla karşılaştık. Bazı siteler hiç var olmayan vakıflar üzerine açılmışken bazıları ise köklü vakıfların isimlerinde küçük değişiklikler yapılarak kurulmuştu. İlk bakışta sitelerin sahte olduğunu anlamak mümkün değil. Ancak dikkatli incelendiğinde birçok ipucu bulmak mümkün. Öyle ki vakıf adresi olarak gösterdikleri adres bile sahte. Bazı sitelerde öğrencilere ayda 4.500 TL burs, fatura, yemek, ulaşım için ise 1.500 TL-20.000 TL arasında yardım yapılacağı yazıyor. Bir başka sitede ise 245 okula toplam 770 bin TL yardım yapıldığı belirtilmiş.

 

İLANLA GELEN TACİZ

 

Sosyal medyada da neredeyse her gün bir burs duyurusu görmek mümkün. Bu duyuruları yapan kişilerin çok azı gerçekten burs veriyor. Birçoğunun amacı takipçi sayısını artırmak. ‘Takip etme’ şartı koyan dolandırıcılar, etkileşim aldıktan sonra paylaşımını siliyor ya da sahte bir paylaşımla burs verdiği kişiyi açıklıyor. Ayrıca ilan nedeniyle kendilerine ulaşan öğrencilere akıl almaz isteklerde bulunanlar, taciz içerikli mesajlar atanlar da var.
Öğrenciler dolandırıldıklarını anladıklarında iş işten geçmiş olsa da sosyal medya paylaşımlarıyla diğer arkadaşlarını uyarmaya çalışıyor. Bazı dolandırıcılar, ‘Adıma banka hesabı açılırsa size dava açacağım’ diyen öğrencilere ‘Açıldı bile. Geç kaldın şikâyet et’ diyerek dalga geçiyor. 

 

BURS ARARKEN BUNLARI YAPMAYIN

 

Öğrencilerin burs ararken dolandırıl mamaları için şunlara dikkat etmeleri gerekiyor:

Burs veren vakfı, kurucularını, Vakıflar Genel Müdürlüğü üzerinden kontrol edin. 

Sitesinde adresi, iletişim bilgisi bulunmayanlardan uzak durun. 

Elektronik para ve ödeme hizmeti kuruluşlarından hesap açmayın, giriş bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. 

‘Telefonunuza, mailinize gelen kodu bize yollayın’ taleplerini geri çevirin. 

E-devlet, bankacılık, mail şifrelerinizi vermeyin. 

‘Burs hesabınızın aktifleşmesi’ için para göndermeyin. 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.