Bütçe artışı 3 kat arttı! Fatura vatandaşa kesildi: Yenileri de yolda

Bütçe artışı 3 kat arttı! Fatura vatandaşa kesildi: Yenileri de yolda

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ‘doğrudan vergileri artırma’ politikasının sonuçları vatandaşa yansıdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim bütçesi arttırılan vergiler nedeniyle temmuzda 48.5 milyar TL fazla verdi.

28 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ardından kurulan yeni kabinede yeni bir ekonomi politikasının işareti olarak Cumhurbaşkanı Yardımcılığına Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek getirilmişti.

Her iki ismin de ekonomi anlayışının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir önceki dönem izlenmesini istediği ekonomi politikasından farklı olduğu biliniyor.

Yılmaz ve Şimşek’e atfen ortodoks politikalar olarak adlandırılan ekonomi politikasına Türk halkı yabancı değil. Son kırk yıldır izlenen neoliberal politikaların bir devamı olan Yılmaz-Şimşek programına göre krizin çözümü vatandaşların daha fazla vergilendirilmesine dayanıyor. Sermayeyi kurtarmak için faturayı vatandaşa çıkaran bu politikanın ilk işareti Mehmet Şimşek’in geçmişte yaptığı ‘vergiyi tabana yaymak gerektiği’ne yönelik açıklamasının hatırlanması oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise yakın zamanda yaptığı bir açıklamayla dolaylı vergilerin azaltılarak doğrudan vergilerin artırılacağını söylemişti. 

 

Yılmaz’ın ifadeleri şu şekildeydi: 

 

"Doğrudan vergilerin artırılıp dolaylı vergilerin azalması hem işçi kesiminin hem işveren kesiminin ortak talebi. Bunu ben de destekliyorum. Önümüzdeki dönemde bu yönde birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor"

 

BÜTÇE GERÇEKLEŞME SONUÇLARI AÇIKLANDI

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı temmuz ile ocak-temmuz dönemi bütçe gerçekleşme sonuçlarını açıkladı. Buna göre, temmuzda bütçe giderleri 455.8 milyar TL, bütçe gelirleri 504.4 milyar TL oldu. İlk yedi ayda ise bütçe giderleri 2.8 trilyon TL olurken bütçe gelirleri 2.3 trilyon TL oldu.

Temmuzda bütçenin fazla vermesinde vatandaştan toplanan KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilere yapılan zamlar etkili oldu.

 

Bütçe verileri şöyle gerçekleşti: 

 

Geçen yıl temmuzda 168.8 milyar TL olan vergi gelirleri bu yıl 450.3 milyar TL’ye fırladı. Vergideki bu büyük artışla birlikte bütçe gelirleri de geçen yıla göre, 196.9 milyar TL’den 504.4 milyar TL’ye çıktı. 

Geçen yılın temmuzda 20.1 milyar TL olan KDV, 108.3 milyar TL’ye çıktı. ÖTV 36.2 milyar TL’den 83.5 milyar TL’ye yükseldi. Gelir vergisi 32.7 milyar TL’den 70.8 milyar TL’ye, kurumlar vergisi 2.5 milyar TL’den 21.5 milyar TL’ye, ithalde alınan KDV 48.3 milyar TL’den 94.9 milyar TL’ye çıktı.

Ocak-temmuz döneminde de ÖTV gelirleri 201.6 milyar TL’den 408.6 milyar TL’ye, dahilde alınan KDV gelirleri de 94.6 milyar TL’den 234.3 milyar TL’ye çıktı. 

 

FAİZ EN BÜYÜK KALEM

 

Ocak-temmuz döneminde ise bütçe giderleri 2.8 trilyon TL olurken bütçe gelirleri 2.3 trilyon TL açık ise 434.7 milyar TL oldu.
Faiz giderleri temmuzda geçen yıla göre 16.6 milyar TL’den 37.7 milyar TL’ye yükselirken yedi aylık dönemde ise 151.3 milyar TL’den 312.9 milyar TL’ye çıktı. 

 

KKM BÜTÇE YUTUYOR

 

Vergi gelirleri yedi aylık dönemde geçen yıla göre 1.2 trilyon TL’den 2.1 trilyon TL’ye çıktı. En büyük pay 1.2 trilyon TL ile cari transferlerde oldu. 

Örtülü ödenekten yıl içerisindeki en büyük harcama 901.5 milyon TL ile temmuzda gerçekleşti. Yılbaşından bu yana yapılan harcama ise 2.8 milyar TL’ye ulaştı. 

İktidarın “icadı” kur korumalı mevduatın faturası ise artmaya devam etti. Bütçeden yapılan ödemeler temmuzda 34.4 milyar TL ile zirve yaparken 7 ayda 59.4 milyar TL’ye ulaştı. Bütçeye toplam yükü ise 152 milyar lira oldu.


PARA CEZALARINDA ARTIŞ YÜZDE 208.8

 

Temmuz ayı bütçe sonuçları, para cezaları gelirlerinde de patlamaya yol açtı.

Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün tablolarına göre Temmuz 2023 geçen yılın aynı ayına kıyasla toplam para cezası geliri yüzde 208.8 artarak 7.1 milyar lirayı aştı. Bu kapsamda yüzde 299.6 artışla 4.5 milyar lira vergi cezası, yüzde 122.7 artışla  2.4 milyar lira idari para cezası geliri elde edildi. Yılın ilk yedi ayında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17.7 artışla 21.9 milyar liralık ceza kesildi. 2023 yılı için bütçelendirilen para cezası gelir tahmini ise 64 milyar lira. 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.