Bütçe Ekim Ayında 3.3 Milyar TL Açık Verdi

Bütçe Ekim Ayında 3.3 Milyar TL Açık Verdi

Bütçe açığı ekim ayında 3.3 milyar lira olarak gerçekleşti. Maliye Bakan Naci Ağbal, ekim ayı gider gerçekleşmelerinin yılsonu gider tahminleriyle uyumlu olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ekim ayında bütçe giderleri 56,2 milyar TL faiz hariç giderler ise 52,6 milyar TL oldu. Ekim ayında bütçe 3,3 milyar TL açık, 197 milyon TL faiz dışı fazla verdi.  Ekim ayında bütçe giderleri 56,2 milyar TL faiz hariç giderler ise 52,6 milyar TL oldu.

Ekim ayı gider gerçekleşmelerinin yılsonu gider tahminiyle uyumlu olduğunun altını çizen Bakan Ağbal şu ifadeleri kullandı:

“Ekim ayında faiz hariç giderler yüzde 29,8 oranında artmıştır. Bu artışta yılın son çeyreğine ilişkin ödeneklerin serbest bırakılması nedeniyle kurumların mal ve hizmet alım giderleri ile sermaye giderlerindeki hak edişlerin bu ay içinde ödenmiş olması en önemli etken olmuştur.

Sosyal Güvenlik Kurumunun yılbaşında ertelenen prim alacaklarının Ekim ayına ilişkin tahsilatı beklentilerimizden daha olumlu bir şekilde gerçekleşmiştir. Ekim ayında bankalara yapılan bu ödemelerin bir kısmı Kasım ayında Kurumun gelir kayıtlarına dahil edilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun ertelenen alacakların beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle Kasım ayında Kuruma yapılan transfer ödemeleri azalacaktır.

Daha önceki yaptığımız açıklamalarda faiz hariç giderlerdeki artış oranının yılın ikinci yarısında azalış trendine gireceğini ifade etmiştik. Nitekim yılın ilk yarısında faiz hariç giderlerdeki artış oranı yüzde 20,2 olarak gerçekleşmişken Temmuz-Ekim döneminde ise bu oran yüzde 17,2’ye gerilemiştir. Kasım ve Aralık aylarında faiz hariç giderlerdeki artış oranı önemli ölçüde aşağı yönlü trendde olacaktır. Bu çerçevede beklenmeyen bir risk ortaya çıkmadığı takdirde yılın ikinci yarısına ilişkin faiz hariç giderlerdeki artış oranı, Orta Vadeli Program öngörülerimiz çerçevesinde yüzde 11 civarına kadar düşecektir.”

Maliye Bakanlığı verilerine göre; Ekim ayında bütçe gelirleri 52,8 milyar TL, vergi gelirleri ise 45,6 milyar TL oldu. Ocak-Ekim döneminde ise bütçe gelirleri 509,4 milyar TL, vergi gelirleri ise 430,9 milyar TL oldu. Vergi gelirleri performansı ekonomideki canlanmaya paralel olarak olumlu yönde bir artış trendi içinde gerçekleşti. İşgücü piyasasındaki olumlu gelişmeler gelir vergisini tahsilatını, ekonomik canlanmadaki artış trendiyle birlikte artan kurum karları ise kurumlar vergisi tahsilatını artırdı. Diğer taraftan iç talepteki olumlu gelişmeler dolaylı vergi gelirleri tahsilatını artırdı.

İç talepteki canlanma brüt KDV tahsilatını önemli ölçüde yukarıya çekerken, vergi iadelerinin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlayan Bakanlık düzenlemeleri çerçevesinde artan KDV iadeleri nedeniyle net KDV tahsilatı yüzde 15,6 oranında arttı. Bütçe gelirleri ve vergi gelirleri tahsilatındaki gelişmeler Orta Vadeli Program hedeflerine ulaşılacağına işaret etti.

siyasetcafe.com

Kaynak:Maliye Bakanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.