Çağımızın hastalığı depresyona dikkat!

Çağımızın hastalığı depresyona dikkat!

Depresyon çağımızın en önemli hastalıklarından biri haline geldi. Belirtileri ve tedavi yöntemleri;

Her yaş grubunda sıklıkla rastlanılan depresyon çağımızın en önemli hastalıklarından biri haline geldi. Kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor ve ilerlemesi durumunda mutlaka bir uzman yardımı almayı gerektiriyor.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Ercan Erbay, hastalığın belirtileri ve alınması gereken önlemlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

 

HER 5 KİŞİDEN 1’İ DEPRESYONDA

Her 5 kişiden 1’i yaşamının bir döneminde depresyon ile karşı karşıya kalıyor. Stres, üzüntü, ekonomik sıkıntılar, yaşam şartları ve bu gibi pek çok problem her insanın ruh halinde sorunlara neden olabiliyor. Tüm bu sorunların kişinin hayat kalitesini düşürmesi, uzun sürmesi ve işlevselliği bozması depresyon habercisi olabilmektedir.

deprasyon-41-620x413.jpg

Başlıca depresyon belirtileri;

1 - Çökkün duygudurum: Kişide kederli, kasvetli ve sıkıntılı bir duygudurum gözlemlenmektedir.

2 - İlgisizlik: Önceden severek yapılan rutin işlere, etkinliklere karşı (kitap okumak, spor yapmak, TV seyretmek gibi) ilgi azabilir.

3 - Uyku bozuklukları: Uykusuzluk, sık sık uyanma, erken uyanma ya da tam tersi olarak uyku halinin artması gözlemlenmektedir. Depresyondaki kişiler uyumadıkları halde yatmaya eğilim gösterirler bu da söz konusu rahatsızlığın dikkat çekici özelliklerinden biridir.

4 - İştah sorunları: Kişinin kilo kaybı olabilir. Son bir ayda diyet yapmadan ortalama kilonun %5’i kadar, en az 4-5kg. verilebilir. Yine bunun tam tersi olarak kilo artışı da görülebilir.

5 - Konsantrasyon güçlüğü: Depresyon halinde kişide adaptasyon problemi ve dikkat dağınıklığı görülür.

6 - Yorgunluk: Fiziksel enerjide azalma görülür.

7 - Psikomotor huzursuzluk ya da retardasyon: Depresyon, kişide ajitasyon hali ya da psikolojik fonksiyonlarda azalmaya neden olur.

8 - Suçluluk-değersizlik düşünceleri: Yaşanan olaylardan suçluluk duyma, kendini değersiz hissetme gibi duygudurumları görülebilmektedir.

9 - Yaşamı tehdit eden düşünceler: Kişide ölümle ilgili düşüncelere karşı eğilim, intihara yatkınlık görülebilir.

Son 15 gündür, bu belirtilerin en az 5’ini kendinizde gözlemliyorsanız, bu durum majör depresyon ihtimalini güçlendirirken, bir uzman yardımı almanız gerektiği anlamına gelebilir.

İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPMIYOR

Depresyon; hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 ayrı şekilde derecelendirilmektedir. Depresyon halinin hafif ve orta derecede olması durumunda psikoterapi tedavisi tek başına yeterli olabilirken, ancak ağır depresyonlarda ilaç tedavisi öncelik arz etmektedir.Toplumda, depresyon ilaçlarının bağımlılık yaptığına dair yanlış bir görüş bulunmaktadır. İlaçların yan etkileri bazı kişilerde görülse de, bunlar 1-2 hafta içinde geçmektedir. 3 hafta içinde kişi ilaç tedavisinden fayda görebilmekle birlikte, ilaç tek başına yeterli gelmeyedebilir. Bu gibi durumlarda kişinin olumsuz düşüncelerden olumlu düşüncelere geçmesini sağlayan bilişsel yapılandırma gibi teknikler, depresif nöbetlerin ortaya çıkmasını önlerken bilişsel-davranışçı terapi de alınması önemlidir.

SOSYALLEŞİN VE YÜRÜYÜŞ YAPIN

Depresyon halinde kişinin kötü alışkanlıklardan kaçınması ve ruh sağlığını güçlendirmek için mümkün olduğunca sosyal olması, dostlarıyla sorunlarını paylaşması gerekir. Ruh sağlığı uzmanlarına ve aile hekimlerine danışmakta ayrıca önem taşımaktadır. Egzersizin, özellikle de tempolu yürüyüşün antidepresan etkisi gösterdiği yaygın olarak bilinmektedir. Akşam, gün batmadan yemekten önce yapılacak 30 – 40 dakikalık tempolu yürüyüş uykuya geçişi kolaylaştırmakta ve antidepresan etkisi oluşturmaktadır. Kafeinli içeçeklerden ve alkolden uzak durulması da fayda sağlamaktadır.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.