Çağlayan'ın Reza'dan aldığı saat kaçak çıktı

Çağlayan'ın Reza'dan aldığı saat kaçak çıktı

İsviçre'den 700 bin liraya alınan saat gümrüğe beyan edilmedi. 260 bin liralık vergi kaçırıldı...

Ekonomi Eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın, İsviçre'de beğendiği ve bunu ifade ettiği Reza Zarrab tarafından kendisine hediye 700 bin TL'lik saati aradan 2 ayı aşkın süre geçtiği halde hâlâ konuşuluyor. Servet değerindeki saatle ilgili olarak 'rüşvet' iddiaları günlerce konuşuldu. Ancak, olay sadece rüşvetle sınırlı değil, bir de 'vergi kaçağı' boyutu var...

 

700 bin TL'lik saat

 

Olayı kısaca hatırlatalım:


Zafer Çağlayan'ın İsviçre'nin Cenevre kentinde beğendiği, 300 İsviçre Frangı değerinde olan (Yaklaşık 700 bin TL) Patek Philippe 5101G marka saat, Reza Zarrab'ın adamı Murat Yılmaz tarafından Cenevre'den alınmıştı.


Murat Yılmaz ile Bakan Çağlayan'ın koruma memuru arasında geçen konuşmada, Murat Yılmaz gece yarısı Ankara'da olacağını ve emaneti getireceğini belirtti. Ardından hediye saat 25 Eylül 2013 günü saat 01:25 surularında Ankara'da Çağlayan'ın özel kalemi Onur Kaya'ya teslim edilmişti.

 

KDV iadesi de almış

 

KDV uygulanan ülkelerde, aldığınız herhangi bir ürün için ödediğiniz KDV'yi gümrükten çıkarken, iade alabiliyorsunuz. Bu kapsamda Zarrab'ın adamı 300 bin Frank ödediği saatin "yüzde 8" KDV'sini, gümrükten çıkmadan iade almış. Bu tutar da yaklaşık "22 bin Frank, yani 48 bin TL!".

 

Saati Türkiye'ye getirirken...

 

Türkiye'ye 700 bin TL değerinde bir saat getirebilmek için mutlaka bunun vergisini ödemek gerekiyor. Bu da yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde oluyor.


Gümrük Kanunu 63. Maddesi uyarınca, eşyanın, örneğin saatin, tek başına kıymetinin 1.500 Euro'yu aşması halinde, söz konusu eşyaya (saate) "yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar" uygulanıyor.


Yürürlükteki ithalat vergilerinde kasıt, Gümrük Vergisi, KDV ve ÖTV.

Saatin Gümrük Vergisi oranı "yüzde sıfır". Yani vergi yok. Ancak, "yüzde 18 KDV'si" var. "Çağlayan'ın saati yüzde 18 KDV'ye tabi". Bunun için de Türk Gümrük Bölgesine girişte "beyan edilmesi gerek".


Buna göre; 25 Eylül 2013 tarihinde gümrükte girişte saatin beyan edilmesi gerekiyordu. Beyan edilseydi, yüzde 18 KDV ödenecekti. Ama "KDV iadesini unutmayan Murat Yılmaz, gümrük beyanını unutttu!.."


Beyan edilmeyen saat yüzünden devletin vergi kaybı var. Kolayca, ödenmesi gereken vergi ve cezayı bulabilirsiniz.

 

- KDV= 700.000 TL x %18 = 126.000 TL
- Vergi ziyaı cezası= 126.000 TL
- Gecikme Faizi (25.09.2013 ile 25.02.2014 arası)= 8.820 TL
- Toplam= 260.820 TL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.