Çalışan anneye müjde! 7.376 liraya yükseldi

Çalışan anneye müjde! 7.376 liraya yükseldi

Çalışan anneye devlet desteği devam ediyor. Doğum yardımı, süt parası ve iş göremezlik ödeneğinin yanı sıra bu desteklere yarım gün çalışma ödeneği de eklendi.

Çalışan anneye devlet desteği kapsamında 4 farklı ödeme yapılıyor. Doğum yardımıyla çalışan anneye ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklarda 600 lira ödeniyor. İkinci ödeme yardımı ise doğum yapan anneye süt ve emzirme parası olarak veriliyor. 

DOĞUM İZNİ ÖDEMESİ 

Doğum parasından yararlanabilmek için kadının çalışıyor olması yeterli oluyor. İkinci destek olarak verilen süt parasının miktarı her yıl yeniden yeniden belirleniyor. Bu yıl süt parasının tutarı 133 liradan 149 liraya çıktı. Çalışan anneler, üçüncü destek olarak ise doğum izninde çalışmadıkları dönemin parasını iş göremezlik ödeneği altında devletten alıyor. Çalışan kadının maaşına göre bu miktar en az 5 bin 50 lira olarak ödeniyor. 

DÖRDÜNCÜ DESTEK GELDİ

Dördüncü destek kapsamında ise sigortalı çalışan tüm kadınlar, doğum yapmaları halinde annelik izni sonrasında birinci doğumda 2, ikinci doğumda 4, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Yarım gün çalışıp, çocuğuyla daha fazla zaman geçiren anneye devlet teşvik veriyor. 

EN AZ 1.877 LiRA 

Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron öderken, 938 lirayı devlet, İŞKUR aracılığıyla ödeyecek. Bu haktan yararlanmak için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde ‘İŞKUR’a müracaat edilecek. İlk çocuğunu dünyaya getiren asgari ücretli bir anneye devlet; 300 lira çocuk parası, 149 lira süt parası ve 5 bin 50 lira da iş göremezlik ödeneği ve bin 877 lira yarım gün çalışma ödeneğiyle birlikte 7 bin 500 lira ödeme yapacak. 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.