Cam filmi için davasında yeni gelişme…

Cam filmi için davasında yeni gelişme…

Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle serbest hale geldikten 5 ay sonra başka bir yönetmelikle yeniden yasaklanan cam filmi kullanımının serbest bırakılması için yürütmeyi durdurma davası açıldı.

Hatırlandığı üzere; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl 26 Ekim 2016 tarihinde yayınladığı yönetmelikle birlikte cam filmi uygulaması mayıs ayında serbest hale gelmiş, 21 Ekim 2017 tarihinde yayınladığı yeni yönetmelikle de tekrar yasaklanmıştı. Yönetmeliğin iptal edilme gerekçesi olarak da İçişleri Bakanlığı’nın “güvenlik” uyarısı olduğu ifade edilmişti.

Avukat Cevat Kazma, cam filmi davasıyla ilgili yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Cevat Kazma, cam filminin serbest bırakılması için çıkarılan yönetmeliğin Resmî Gazete’de yayınlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girdiğini ancak getirilen yasağın ansızın uygulanmaya başlandığına dikkat çekti.

Kazma, cam filmlerinin sökülmesi için zaman tanınmaması ve trafik ekiplerince 206 TL ceza kesilmesinin sürücüleri zor duruma düşürdüğünü vurgulayarak, hukuk dışı kesilen cezaların kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

-“BU DURUM ÖNEMLİ BİR GÜVENLİK AÇIĞINI DA ORTAYA ÇIKARACAK”-

Cam filmi nedeniyle kesilen tüm cezaların 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 30/1-b maddesi uyarınca kesildiğini belirten Avukat Cevat Kazma, kanun maddesinin hatalı yorumlandığının altını çizerek şunları söyledi:

“İlgili kanunda sürücünün görüşünü engelleyecek aksesuarlar yasaktır ibaresi bulunuyor. Ancak trafik ekipleri sürücü görünmediği için ceza kesiyor. Para cezası uygulayan memurun araç içine girerek filmli camların sürücü görüşünü engellediğini kontrol etmesi gerekir. Özetle kanundaki görüş kavramı yanlış yorumlanıyor.”

Yasağın devam etmesi halinde devlet araçlarındaki cam filmlerinin duracağını belirten Cevat Kazma, bu durumun daha önemli bir güvenlik açığını ortaya çıkaracağına değindi.

“Devletin istihbarat, güvenlik ve idari anlamda kullandığı birçok sivil araç ifşa olacaktır. Bu durum hiç şüphesiz terör ve şiddet olayları ile karşılaşan ülkemizin memurlarının hayatlarını tehlikeye sokabilir” diyerek uyarıda bulundu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.