Çanakkale yanıyor! Gün ağardı acı tablo göründü...

Çanakkale yanıyor! Gün ağardı acı tablo göründü...

Çanakkale'de dün orman yangını çıktı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Yangınla mücadelede 20 saat geride kalırken 9 köy boşaltıldı, 1251 kişi tahliye edildi, Çan-Çanakkale yolu trafiğe kapatıldı.

Çanakkale Damyeri mevkiinde çıkan orman yangını yayılmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yaptığı açıklamaya göre bölgedeki 9 yerleşim yeri tahliye edildi. Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kampüsünün boşaltılmaya başlandığı bildirildi.

Yeni edinilen bilgiye göre ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesine yakın olan Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi alevlerin yaklaşması sebebiyle boşaltılmaya başlandı.

Dumandan etkilenen vatandaşlar evlerinden çıkarak yangından uzaklaşmaya çalışırken Bakanlık, Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi de yangına müdahale için bölgeye hareket etti. Alevler şehir merkezine yaklaşırken yangına karadan ve havadan müdahale sürüyor.


 
"KAMPÜS TEDBİREN TAHLİYE EDİLDİ"


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Erenoğlu, tüm önlemlerin alındığını bildirdi. "Teknik ekibimiz görev başında" diyen Erenoğlu canlı yayında yaptığı açıklamada, "Tüm kampüs sınırlarımız gözlem altında. Şu anda yakında yangın potansiyeli var ancak kampüsümüze ulaşmış herhangi bir kıvılcım, ateş yok. Yangını gece boyunca izleyeceğiz, teyakkuz halindeyiz" dedi.

Son olarak kampüste sadece teknik ekip, daire başkanlıkları idari birimin bulunduğunu söyleyen Erenoğlu, "Kredi Yurtlar Kurumu yurtları kampüs içinde ama şu anda kimse konaklamıyor. Kampüs tedbiren tahliye edildi" diye konuştu.

 

b-059.JPG

 

AFAD'DAN AÇIKLAMA: 10 KÖYDE 337 HANE BOŞALTILDI

 

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çanakkale’de dün çıkan orman yangınına müdahalenin aralıksız sürdüğü belirtilerek, "Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2 bin 240 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 10 köyde 337 hane ve 1104 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.


İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN YENİ AÇIKLAMA: 1251 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ


Çanakkale'de Damyeri mevkisindeki ormanda saat 12.30 sıralarında çıkan yangına müdahalenin aralıksız sürdüğünü belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bölgeye; AFAD, Orman Genel müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler, Kızılay ve özel idarelerden toplam; 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin sevk edildiğini açıkladı.

Bakan Yerlikaya, Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini, Sarıcaeli köyü yaşlı bakım evinden de 45 vatandaşın tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirildiğini açıkladı.


81 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ


AFAD, Çanakkale'de orman yangınında 81 vatandaşın dumandan etkilendiğini, 72 kişinin tedavisine devam edildiğini açıkladı. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane, 1251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.

 

i-049.JPG

 

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA


Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "Rüzgar yangının büyümesine neden oldu. Rüzgar 70 km. hızla esiyor ve havada nem var. 8 uçak ve 26 helikopterle yangına müdahale ediliyor. 6 köy tahliye edildi. 9 köy için tedbir alındı." dedi.
Yumaklı yaptığı açıklamada, "Rüzgar çok şiddetli. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış bulunmaktayız. Yangın, Çanakkale şehir merkezini teğet geçer haliyle ilerliyor. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 6 köy boşaltıldı, 3 köy boşaltılmaya hazır. Rüzgar yangının büyümesine neden oldu. Rüzgar 70 km. hızla esiyor ve havada nem var. 8 uçak be 26 helikopterle yangına müdahale ediliyor" ifadelerini kullandı.
Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, yangının en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışıldığını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

 

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI: 'ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE TEK YÖNLÜ TRAFİĞE KAPATILDI'


Çanakkale kepez bölgesinde yaşanan orman yangını nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale boğazı gemi trafiğinin güney-kuzey yönlü geçici olarak askıya alındığını bildirdi.

Çanakkale'de çıkan ve rüzgar sebebiyle yayılan orman yangını nedeniyle Çanakkale boğazı gemi trafiği, çift yönden tek yöne döndü.

Bakanlık, yaptığı açıklamada, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'müze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi" denildi.

 

u-044.JPG

 

PROF. DR. TOLUNAY: YANGIN 15 KİLOMETRE MESAFE KAT ETTİ


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Doğanay Tolunay, canlı yayında Çanakkale yangını hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bölgedeki ormanlık alanlarda kızılçam ağaçlarının bulunduğunu ve bu türün kolay yandığını söyleyen Tolunay, "Bölgenin dezavantajlarından biri de boğazın olması. Rüzgar saatte 30 kilometrenin üzerinde esiyor ve yangın tehlikesi artıyor. Nem ve rüzgar da yangın tehlikesini artırıyor. Alevlerin 9-10 saatte 15 kilometre mesafe kat etmesi büyük bir olay. Yangın bölgesinde anız ve tarım arazileri var. Bugün itibariyle 9 saatte yanan toplam yanan alan 5 bin hektar. Bu alanın yarısı tarım arazisi yarısı ise anız. Ne yazık ki bu büyük bir yangın, kısa sürede geniş alana yayıldı. Sabaha kadar yanan alan 6 bin hektarı bulabilir" dedi.
 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.