Çankaya hesapları ve Başbakanlık

Çankaya hesapları ve Başbakanlık

Başbakan Erdoğan Köşk'e çıkarsa AK Parti'de yeni lider kim olacak ?

Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı sorularına karşılık sürekli 30 Mart sonrasını işaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimden aldığı başarılı sonuç, “Cumhurbaşkanı adayı olacağı” ve “erken seçime” gideceği yorumlarına yol açtı.


Erdoğan’ın bundan sonraki yol haritası da Köşk’ü işaret ediyor. 17 Aralık süreci ve cemaatle kavgasına rağmen bundan önceki yerel seçimlerdeki yüzde 38,4 olan Oyunu yüzde 45,6’ya çıkaran Erdoğan’ın, Köşk adayı olacağı Ak Parti kulislerinde konuşuluyor.

Erdoğan’ın aday olması halinde ise Başbakan’ın kim olacağı hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başbakanlığı isteyip istememesine hem de erken seçim ile 3 dönem yasağının kalkıp kalkmayacağına göre değişecek. Erken seçimin de bu doğrultuda gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Yerel seçim sonrası balkon konuşmasına ailesi ile birlikte gelen Erdoğan’ın ağustos ayındaki Köşk seçimine yönelik aday olup olmayacağı önceki akşamdan itibaren kulislerde en çok dillendirilen konu oldu.

Balkon konuşmasında, “Yarın belki bizler bu makamlarda olmayacağız. Bugüne kadar Rabbim hangi emaneti yüklediyse canımız pahasına ona sahip çıkmaya, onu yüceltmeye çalıştık. Bundan sonra da bu can, bu tende oldukça, üzerimize hangi emanet yüklenirse Allah’ın izniyle ona sadakatle sahip çıkmaya çalışacağız” vurgusu yapması da Erdoğan’ın Köşk adayı olacağı mesajını verdiği yorumlarına yol açtı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün tekrar genel başkan ve Başbakan olmak istememesi ihtimali de partide konuşuluyor. Erdoğan’ın buna rağmen Köşk’e çıkmakta kararlı olması halinde ise Ak Parti kulislerinde Başbakanlık için birçok isim dillendiriliyor. Bu isimler ayrıca Gül öncesi ara geçiş dönemi için de konuşulan isimler olarak dikkati çekiyor. Bu isimler arasında Başbakan yardımcıları Ali Babacanve Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Mehmet Ali Şahin öne öne çıkıyor.

Ancak bu isimler içinde Babacan, Arınç, Yıldırım ve Şahin, Ak Parti içindeki 3 dönem yasağına takılıyor. Kulislerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı bırakarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve Ak Parti’nin İzmir’de oylarını artıran Binali Yıldırım’a jest yapılabileceği de belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.