Çarşafı Yasaklayan Padişah Abdülhamit Han

Çarşafı Yasaklayan Padişah Abdülhamit Han

Tarihçiler arasında bitmeyen tartışma konularından biri de çarşafın yasaklanması olayıdır. Padişah’ın çarşafı yasaklaması gerçek midir? Neden yasaklamıştır, sorularının yanıtına bakalım.

Yıllardır Osmanlı tarihçileri ve Cumhuriyet tarihçileri arasında 'Çarşafın yasaklanması' konusu tartışma sebebi olmuştur. Ancak bütün tartışmalara rağmen değişmeyen gerçek, Abdülhamit Han’ın çarşafı yasakladığının kesin bilgi olmasıdır.

Evet 2.Abdulhamit Han çarşafı yasaklamıştır.

Bunun sebebini ise değişik gerekçeler ile yorumlayanlar olmuştur.

Kimilerine göre Abdülhamit Han Meşrutiyet ile ilgili meselelerden kaynaklanan bir zorunluluk olarak yasaklamış, kimilerine göre de, Çarşafın İslam akaid ve geleneklerine uygun olmadığı yönündeki düşüncesi gereği yasaklamıştır.

Konunun açıklığa kavuşması için çarşafın yasaklanması ile ilgili belgenin Türkçe çevirisini okumak yeterli olacaktır.

Belgede görüldüğü gibi Abdülhamit Han’ın çarşafı yasaklamasının 2 nedeni vardır.

Birincisi  toplumsal huzuru sağlamak

2. İse  çarşaf giyen Müslüman kadınların  Hristiyan kadınlara benzemesi sebebi ile yasaklamıştır.

 

Abdülhamit Han'ın Çarşafı Yasakladığı O Belge;

 

carsafi-yasaklayan-padisah-siyasetcafe.jpg

 

Abdülhamit Han'ın Çarşafı Yasakladığı O Belgenin Türkçe Çevirisi;

Bugün cuma selâmlığı töreninden sonra Teşvikiye'deki silâhhâneyi Padişah Hazretleri teşrifle oradan saraylarına dönerler iken yolda, tuhaf bir şekilde bellerinden bağlı siyah çarşaflara bürünmüş ve yüzlerini de siyah renkte ve gayet ince peçelerle örtmüş bazı kadınlar gözüne ilişmiş, bunların örtünmemiş denilecek halde açık saçık bulunmalarına ve âdeta matem elbisesi giymiş Hıristiyan kadınlarına benzemelerine bakılarak birden bire İslâm olduklarında tereddüt buyrulmuştur.

İzaha muhtaç olmadığı gibi büyük İslâm devletinin ayakta durması, devamı ve yükselmesi kadın ve erkek bütün Müslümanların her türlü hal ve hareketlerinde şeriatın yüksek hükümlerine son derece dikkatle uymalarına bağlı olup aksi hal Allah esirgesin gerek fertler gerek devlet için maddî ve mânevî sonsuz zararlara sebep olacağından İslâm kadınlarının Allah'ın emirlerinden bulunan örtünme usul ve kaidelerine fevkalâde dikkat ve itina etmeleri lüzumunu beyana hacet olmadığı, bu çarşaflar ise İslâm kadınlarınca örtünmeye aslâ uygun ve müsait olmadığı gibi bir maksatla şuraya buraya girmek için bazı münasebetsiz erkekler tarafından da bir fesat ve melânet perdesi olarak kullanılmakta olup hatta geçenlerde bir erkek bu suretle çarşafa bürünerek kadın kıyafetinde silâhlı olarak bir eve girip içerdeki kadının üzerine hücumla çaldığı eşyayı pencereden arkadaşına atarak savuşmuş olduğundan dindarlık ve maslahat bakımından meydanda olan zararlarından ötürü icap edenlere münasip bir şekilde anlatılıp tenbihlerde bulunmak suretiyle kadınların çarşaf giymelerinin yasaklanması Padişah emri iktizasındandır. Bu hususta emir sahibinindir.'

 

II. Abdülhamit Kimdir?

II. Abdülhamid Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. Padişahı ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son yönetici. Tahtta kaldığı yıllarda imparatorluk dağılma dönemini yaşadı; başta Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rusya İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne tanıklık etti. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 1908 Jön Türk Devrimi'nden kısa bir süre sonra 27 Nisan 1909'da tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti.

 

2.abdulhamit-siyasetcafe.jpg

 

Meşrutiyet yanlısı Genç Osmanlılar ile yaptığı anlaşma sonucunda 23 Aralık 1876'da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceği izlenimini verdi.

 Ancak kısa bir süre sonra Osmanlı iç işlerindeki Batı etkisini gördü ve meclis ile yaşadığı anlaşmazlıkları öne sürerek 1878'de hem anayasayı rafa kaldırdı ve meclisi kapattı. Meclisi kapattıktan sonra gücünü pekiştirerek mutlak hakimiyetini başlattı.

 

siyasetcafe.com

 

 

Kaynak:Turktarihim.com

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.