Celal Eren Çelik'in "Türk vatandaşlığını kim satıyor yazısına tekzip

Celal Eren Çelik'in "Türk vatandaşlığını kim satıyor yazısına tekzip

Celal Eren Çelik'in "Türk vatandaşlığını kim satıyor yazısına cevap ve düzeltmedir

Sayın İlgili,

23.12.2019 tarihinde https://www.siyasetcafe.com/turk-vatandasligini-kim-satiyor-3173yy.htm bağlantısından, Celal Eren ÇELİK tarafından "Türk Vatandaşlığını Kim Satıyor?" başlığı ile kaleme alınmış içeriğinizin müvekkillerimizin kişilik haklarına saldırı içermesi dolayısıyla yayından çıkarılmasını ve tekzip edilmesini talep etmekteyiz. Haber içeriğinde yer alan asılsız ve dayanaksız ifadeler müvekkillerimizin toplum içindeki onur ve saygınlıkları ile ticari itibarlarını zedeleyici niteliktedir. Müvekkillerimiz Esra ALHAMAD, Abdullah ALHAMAD ve İmtilak Emlak İnşaat Turizm Çeviri Pazarlama ve Dış Ticaret Limited Şirketi hakkında ilgili bağlantı adresinde yayınlanan içerikte, gerçeğe aykırı ve yanıltıcı ifadeler kullanılarak müvekkillerimizin kişilik hakları, Anayasa'nın 17 ve 32. maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun 24 ve 25. maddeleri, 5187 sayılı Kanun ve 5651 sayılı Kanun kapsamında ihlal edilmektedir. Şöyle ki:

1) Müvekkil Şirket Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuata uygun şekilde kurulmuş ve yine ilgili mevzuata istinaden faaliyet gösteren bir Türk şirketidir. Konu haberde Ticaret Sicil Gazetesi verileri kullanılarak araştırma yapılmış izlenimi verilse de müvekkillerimiz hakkında aktarılan bilgiler doğru değildir. Bununla birlikte 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklik sonrası müvekkil Şirketin "işlere yetişemez hale geldiği" iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Konuya ilişkin geçerli bir istatistik yahut veri sunulmamış; kulaktan dolma habercilik anlayışı benimsenmiştir.

2) Katar Emiri ile İmtilak arasında bağlantı olduğuna ilişkin iddiayı güçlendirmek adına Müvekkilimizin Trabzon'da inşa edilen projelerden satış yaptığı ifade edilmiştir. Bahsedilen projelerin yüzlerce kişi ve kurumla acentelik sözleşmesi mevcut olup bu firmalardan birçoğu İstanbul merkezli olduğu halde Trabzon'da şubeleri bulunmaktadır. Bununla birlikte müvekkilimizin şirketinin Trabzon satışları rakip firmalara kıyasla oldukça düşük olup Trabzon'da bulunan ve adı geçen hiçbir projede tek satıcı değildir. Trabzon'da şube açmanın ve konut satışı yapmanın Katar Emiri ile işbirliği halinde olmak anlamına geldiğine ilişkin iddianız varsayımsal, hayatın olağan akışına aykırı ve gerçek dışıdır.

3) Türk vatandaşlığı hiçbir şekilde müvekkillerimiz tarafından promosyon malzemesi yapılmamıştır. İlgili reklam, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklik sonrası söz konusu Kanun'la ilgili yatırımcılara bilgi verme amacı taşımaktadır. Gayrimenkul piyasasının mevcut durumu göz önüne alınarak yapılan yasal düzenlemeye istinaden işlem yapılması ve konuya ilişkin bilgilendirme amacıyla içerik üretilmesi, kanundan doğan bir hakkın kullanılması anlamına gelmektedir ve hukuka aykırılık teşkil etmemektedir. Bu konuda faaliyet gösteren diğer tüm acenteler söz konusu kanuna uygun tanıtımlar yapmaktadır. Fakat konu haberde tanıtım işi yalnızca müvekkil Şirketin yaptığı bir faaliyet gibi gösterilmiş ve müvekkillerimiz adeta hedef haline getirilmiştir. Haber içeriğinde müvekkillerimizle ilgili incitici ifadeler ve isnatlar yer almaktadır.

4) Haberde bahsi geçen ve İstanbul'da yer alan projeler binlerce acente sözleşmesi ile birçok kişi ve kurum tarafından satılan projelerdir. Müvekkillerimiz bu projelerin tek satıcısı değildir. Müvekkillerimiz kamu iştiraki şirketlerinin yüklenici firmaları tarafından yapılan projelerin satışlarını da gerçekleştirmektedir. Müvekkil şirketin resmi sitesinde yer alan tüm projeler özel ve kamu iştiraki yüklenici firmalara aittir ve hiçbir proje için müvekkillerimize özel bir garanti verilmemiştir. Kamu iştiraki kurumları tarafından yerli-yabancı ayrımı olmaksızın tüm gayrimenkul satışlarında garanti verilmektedir.Kamu iştiraki olması sebebiyle son derece şeffaf ve denetlenerek çalışan projelerden gayrimenkul alabileceklerine ilişkin müşterilere bilgi vermek, haberde Katar vatandaşlarını çekmek için taahhüt olarak yorumlanmış ve konuya ilişkin hiçbir araştırma yapılmayarak sadece varsayımla hareket edilmiştir.

5) Haberin tüm çirkin ve asılsız iddialarına dayanak olarak sunduğu "Peki bu şirketin sahipleri olan ESRA ALHAMAD ve ABDULLAH ALHAMAD nereli dersiniz? Tabii ki Katarlı…" ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. İmtilak Emlak İnşaat Turizm Çeviri Pazarlama ve Dış Ticaret Limited Şirketi bir Türk şirketidir. Müvekkilim Esra ALHAMAD, Türk anne babadan doğmuş ve Türk vatandaşıdır. Abdullah ALHAMAD ise Suriye kökenli olup Katarla hiçbir bağı bulunmamaktadır. Haberinizde yer alan ifadeler sebebiyle müvekkillerimin uyruklarının ve kökenlerinin açıklanmak zorunda bırakılması bile ayrımcılıktır ve Anayasa ile koruma altına alınan temel haklara aykırıdır. Kaldı ki müvekkillerimiz Katar uyruklu olmadığı gibi kısa bir araştırma sonucunda görüleceği üzere Türkiye genelinde yabancıya gayrimenkul satışlarının oldukça küçük bir yüzdesi Katar uyruklu kişilere yapılmaktadır. Haber içeriğinde zorlama şekilde Katar ile müvekkil Şirket arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır.

6) Müvekkillerimiz tarafından kimseye vatandaşlık hediye edilmemekte; müşterilere ilgili kanundan doğan hakları konusunda bilgi verilmektedir. Konuya ilişkin İstanbul Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğünden bilgi alınarak herhangi bir kişiye vatandaşlığın hediye edilip edilmediği tarafınızca öğrenilebilecektir. Yukarıda açıklanan hususlarda Siyaset Cafe bünyesinde konu haberi yapan Celal Eren ÇELİK; araştırma yapmadan, hiçbir kaynak göstermeden, günün gündem konusunu dayanaksız şekilde ve hızlıca servis edip popüler olmak maksadıyla habercilik ilkelerinden ödün vermiştir. Sosyal medyada gündem olan bir konu hakkında hemen aynı gün bir yazı hazırlanmıştır ve bu yazıda her ne kadar araştırma yapıldığı izlenimi verilse de yazının temel dayanağı olarak gösterilen müvekkillerimizin uyruk bilgisi dahi yanlış aktarılmıştır. Siyaset Cafe yetkilileri tarafından konu içerik, incelenmeden veya incelenmişse de tüm bu gerçek dışı ve varsayımsal iddialara rağmen yayımlanmıştır.

Tüm bu bilgiler ışığında, aşağıda yer alan düzeltme metninin Anayasa'nın 32, 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 14. maddesi gereğince yayımlanmasını talep etmekteyiz:

"23.12.2019 tarihinde Celal Eren ÇELİK tarafından kaleme alınan "Türk Vatandaşlığını Kim satıyor?" başlığı ile verilen haberimizde yer alan İmtilak Emlak İnşaat Turizm Çeviri Pazarlama ve Dış Ticaret Limited Şirketi'nin yetkilileri Esra ALHAMAD ve Abdullah ALHAMAD'ın Katarlı olduklarına ve Katar bağlantısı ile iş yaptıklarına ilişkin ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. İmtilak Emlak Turizm Çeviri Pazarlama ve Dış Ticaret Limited Şirketi, İstanbul ve Trabzon'da iş yapan binlerce acenteden birisidir ve Türk şirketidir. Şirket faaliyetleri ilgili mevzuata uygun ve şeffaf yürütülmekte olup hiçbir şekilde bağlantı ve taahhüt ile hareket edilmemektedir. Türk vatandaşlığının hediye edildiğine ilişkin tüm ifadeler 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile sabit olduğu üzere gerçek dışıdır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.