CHP, Adil Öksüz dahil FETÖ'cülerin affını istedi! "Bunlar darbe yapamaz"

CHP, Adil Öksüz dahil FETÖ'cülerin affını istedi! "Bunlar darbe yapamaz"

Yerel seçimler öncesi CHP’den flaş bir hamle geldi. Adil Öksüz de dahil olmak üzere, örgütün beyin takımını sivil olarak tanımlayan CHP, bunların ‘darbe yapabilecek kabiliyette olmadığını’ iddia etti ve Anayasa Mahkemesi’nden affını istedi.

15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile binlerce örgüt üyesi kamu kurumlarından temizlendi. 

Cumhuriyet Halk Partisi, konuya ilişkin KHK’ların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme bu başvuruyu ‘yetkisizlik’ sebebiyle reddetti.

CHP, KHK’LARIN İPTALİNİ İSTEDİ

Yeni Şafak Gazetesi’nde yer alan habere göre, Anayasa’nın 148’inci maddesinde, “OHAL kapsamında çıkarılan KHK'ların şekil ve esas bakımından Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla AYM'ye dava açılamayacağı” hüküm altına alınıyor. Ancak KHK’ların TBMM’de yasalaşmasının ardından CHP, söz konusu kanunların iptali için harekete geçti. AYM’ye yapılan başvuru sonrası CHP’nin FETÖ’ye ait mahrem yapılanmasını kurtarma planı deşifre oldu.

BAŞVURU REDDEDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 701 sayılı KHK’nın iptali başvurusunu da 25 Eylül 2018’de reddetmişti. TBMM’de yasalaşarak 7150 sayılı kanuna dönüşen ve kamu görevlilerine ilişkin tedbirler, Emniyet ve TSK personelinin rütbesinin alınması, kurum ve kuruluşlara dair tedbirleri kapsayan, "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun"un iptali istendi.
3 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanun gereğince 18 bin 632 kişi kamudan ihraç edilmiş, Emniyet, Jandarma ve TSK’dan bin 526 personelin rütbesi sökülmüş, 3 gazete, 12 dernek ve 1 televizyon kanalı kapatılmıştı.

KHK İLE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILANLARIN GERİ İADESİ İSTENDİ

Olağanüstü hallerde yapılan işlemlerin, OHAL sona erdikten sonra geçerliliklerini yitirdiğini iddia eden CHP, iptali istenen kanunla söz konusu şahıslar hakkında alınan önlemlerin OHAL süresiyle kısıtlı olması gerektiğini savundu. Cumhuriyet Halk Partisi, Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan çıkarılanların görevine dönmemesini öngören düzenlemenin OHAL'in gereklerini aştığını, bunun da "ölçülülük" ilkesine aykırı olduğunu iddia etti.

ADİL ÖKSÜZ DE AKADEMİSYENDİ

Akıncı Üssü’nden idare edilen darbe girişiminin başındaki firari Adil Öksüz’ün Sakarya Üniversitesi’nde akademisyen olduğunu unutan CHP, FETÖ’nün TSK’daki kriptolarından sorumlu mahrem imamların da genelde öğretmenlerden seçildiğini gözardı etti.

FETÖ MEDYASINI SAVUNDULAR

Cumhuriyet Halk Partisi, terör örgütleri ile devletin güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla ilişkisi tespit edilen gazete, dernek ve TV kuruluşlarının kapatılmasını ve tüm taşınır-taşınmaz malların hazineye devredilmesinin de OHAL’in gereklerini aşan kararlar olduğunu iddia etti. CHP, söz konusu tedbir işleminin OHAL’den sonra devam etmemesi gerektiğini öne sürdü.
15 Temmuz günü Akıncı Üssü’nde kaydedilen görüntüler, TSK’daki FETÖ üyelerinin, CHP tarafından tehdit olarak görmediği sivil imamların talimatıyla eyleme geçtikleri ortaya koymuştu.

İptal isteminin gerekçesinde, “Kamu düzeni için herhangi bir tehdit oluşturacak görevlerde bulunmayan akademisyen, öğretmen, doktor, imam, hemşire vb. meslekleri icra edenler de düzenleme kapsamında kamu görevinden çıkarılmış ve ömür boyu kamu görevinde çalışmaları yasaklanmıştır” diyen CHP, başta akademisyen ve öğretmenler olmak üzere bir çok kişinin bilim-sanat, araştırma özgürlüklerinin de elinden alındığını öne sürdü.

FETÖ’NÜN KAMUDAN TEMİZLENMESİNİ ‘KİTLESEL TASFİYE’ OLARAK NİTELENDİRDİLER

Bahsi geçen tedbir işlemlerini “ağır bir cezalandırma” olarak tanımlayan CHP, Türkiye’ye 15 Temmuz’u yaşatan FETÖ üyelerinin kamu kurumlarından temizlenmesini ‘kitlesel tasfiye’ olarak değerlendirdi. CHP’nin Jandarma, TSK ve Emniyetten emekliye sevk edilen, kendi rızasıyla emekli olan veya istifa edenlerden terör örgütüyle ilişkisi belirlenenlerin rütbelerinin sökülmesi ve emekli kimliklerinin iptal edilmesinden de ‘kötü niyetli’ olarak bahsetmesi dikkat çekti.

OHAL KOMİSYONU İLE 4 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖREVLERİNE DÖNDÜ

Cumhuriyet Halk Partisi kamu görevinden çıkarma, kurum ve kuruluşların kapatılması, rütbelerin sökülmesi gibi işlemlerin yargı denetimine kapatıldığını iddia ederken; Kanun Hükmünde Kararname işlemlerine karşı itirazlar ise OHAL Komisyonu’na yapılabiliyor. Komisyon kararlarına karşı dava da açılabiliyor. CHP, kurulduğu günden bu yana 57 bin başvuruyu sonuçlandırıp 4 binden fazla kişinin kamu görevine iadesini sağlayan komisyonun ‘tarafsızlığı ve bağımsızlığı’ konusunda kuşku bulunduğunu iddia ediyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.