CHP Mersin'de HDP’nin desteğini almaya çalışıyor

CHP Mersin'de HDP’nin desteğini almaya çalışıyor

Mersin, AK Parti’nin MHP’yi destekleme kararı ile iki partinin son genel seçimlerdeki oy toplamı yüzde 40'ı aşıyor. Bu nedenle CHP-İYİ Parti ittifakı ise kentte bir anlaşmaya varamasalar bile HDP desteğini alma peşine düştü.

Mersin, AK Parti’nin MHP’yi destekleme kararı aldığı illerden biri. İki partinin son genel seçimlerdeki oy toplamı yüzde 40'ı aşıyor. CHP-İYİ Parti ittifakı ise kentte bir anlaşmaya varamadı. CHP adayının seçimi kazanması için HDP seçmeninin oyunu alması gerekiyor.

Gazete Duvar’dan Özlem Temena’nın haberine göre, 31 Mart seçimlerinde aday belirleme sürecinde partilerin en çok zorlandıkları illerin başında Mersin geliyor. Mersin, 31 Mart 2019’da düzenlenecek yerel seçimlerde sonucu kestirmenin en zor olduğu kentlerden biri olarak görünüyor.

AK Parti, Adana, Osmaniye ve Manisa’yla birlikte Mersin’de de MHP’yi destekleyerek aday çıkarmadı. Öte yandan Mersin’de CHP-İYİ Parti ittifakı da sağlanamadı. CHP, HDP, ÖDP, EMEP ve Halkevleri’nin bulunduğu sol partilerden oluşan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ise, ‘halkçı bir yerel yönetim’ istiyoruz diyerek deklarasyon yayınladı.

Mersin’de 2014 yerel seçimlerinde MHP’den yüzde 32 oyla belediye başkanı seçilen ancak görev süresinin sonlarına doğru hakkında çıkarılan FETÖ iddiaları sonrası istifa eden Burhanettin Kocamaz, seçime İYİ Parti’den giriyor. Kocamaz’ın son genel seçimde yüzde 13.78 oy almış İYİ Parti ile seçimi kazanabilmesi için parti oyunun epey üstüne çıkması gerekiyor.

CHP’NİN DESTEK BEKLEDİĞİ PARTİ HDP

Seçime Vahap Seçer’le giren CHP ise kentte ortak aday durumunda. Buna göre yapılan planda CHP’li Seçer, HDP’nin oylarını alabilirse Cumhur İttifakı’nı geçmeye çalışacak. CHP ile HDP’nin son genel seçimlerdeki oylarının toplamı yüzde 43.7’di.

AK Parti’nin Mersin’de MHP adayı Hamit Tuna’yı desteklemesinin AK Parti’li ve MHP’li seçmende karşılık bulamadığının altını çizen Tüm-Köysen Eğitim Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak, aynı zamanda ‘Emek ve Demokrasi Platformu’nun bileşenlerinden Emek Partisi’nin GYK üyeliğini yürütüyor.

CHP VE HDP’Yİ ‘DEMOKRATİK HALKÇI’ LAFIYLA BİRLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR
31 Mart yerel seçimlerine giderken, ‘Mersin’le ilgili hayallerimiz bitmiş değil’ diyerek, yerel yönetim deklarasyonunu açıklayan Emek ve Demokrasi Platformu’nu ‘Mersin’de hayata geçen klasik bir ittifak değildir’ sözleriyle tanımlayan Başkavak, “Bir program etrafında bir araya gelen güçlerin, şehrinin ve çocuklarının geleceği için “demokratik halkçı bir yerel yönetim için birleşirsek kazanırız” sloganı ile ifade edilen güç birliğidir. Sadece seçim değil seçimden sonra da derinleşerek etkilerini artıran krizin halkın sırtına yıkılan yüküne karşıda en geniş kesimin birlikte mücadele olanaklarını artıracak bir çabadır” yorumunda bulunuyor. Başkavak, CHP’nin adayı Vahap Seçer ise partisinin adayı olarak başlasa da bugün itibariyle demokrasi güçlerinin adayı çünkü ilde şu anda Emek Demokrasi Platformu’nun ortak adayı durumuna geldi” dedi.

SİYASETCAFE.COM

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.