CHP ve Hilal Kaplan erken evliliği savundu

CHP ve Hilal Kaplan erken evliliği savundu

Skandal ifadelerin başrolü olan Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan yeni birine daha imza attı. Kaplan 'çocuk yaşta evlilik' nedeniyle cezaevlerine girenler için 'erken evlilik mağduru' kelimesini kullandı. Daha önce bu konuyu CHP de gündeme getirmişti.

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, bugünkü köşesinde, “cinsel istismarcı” kavramına karşı çıktı ve Türkiye’de “erken evlilik mağduriyetinin yaşadığını” iddia etti.

15 YAŞINDAKİLERİN EVLİLİK ÖNCESİ BERABER OLMASI SUÇ DEĞİL

“Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaşındakilerin evlilik öncesi beraber olmasını suç sayan bir yasa veya ergen hamileliğini önleyen bir tedbir yok” diyen Kaplan, “iki genç evlenerek bu ‘hatayı’ işliyorsa bunun suç kapsamında değerlendirildiğini” iddia etti. Kaplan, “Cumhur İttifakı’nın kanun mağduru insanlarımıza bir kereye mahsus af getirmesi ve yapılan hatayı telafi etme teşebbüsü söz konusu olduğu anda İYİ Parti ve CHP, maalesef ‘cinsel istismarcıları bırakacaklar’ diye ortalığı ayağa kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

Kaplan yazısının son bölümünde şunları kaydetti:

"CİNSEL İSTİSMARI" DEĞİL,  "ERKEN EVLİLİK MAĞDURU"
“(…) gençlerin ‘birbirimizi sevip kaçtık’ demesine bakılmadan söz konusu erkek hapse atılır oldu. Bu sorundan mağdur aile nüfusunun yaklaşık 30 bin olduğu söyleniyor. Kamuoyunda ‘erken evlilik mağduru’ olarak bilinen bu aileleri ‘cinsel istismarcı’ diyerek yaftalamayı bir kenara bırakın ve onlara kulak verin. Muhalefete çağrım, Meclisimiz açıldığında bu garabete artık bir son vermeleri ya da en azından gölge etmemeleridir.”

CHP’Lİ SERTEL: DENETİMLİ OLARAK ÇIKARTILSINLAR
CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel geçen yıl erken yaşta evlilik mağdurları ile TBMM’de basın toplantısı düzenlemiş ve Cumhurbaşkanına erken yaşta evlenenlerle ilgili de bir an önce adım atması çağrısı yapmıştı.

 

atilla.jpg

 

Sertel, “Genç yaşta evlenenlere devlet resmi nikah yapmış, evlilik cüzdanı vermiş, 8-10 sene sonra da eşlerini cezaevlerine yollamış. Onların cezaevlerinde görüşmesine izin veriliyor. Erken yaşta evliliklerle ilgili bizim düşüncemiz denetimli olarak çıkartılsınlar. Şayet serbest kalan kişi, boşanırsa, eşine kötü muamele yaparsa daha ağır bir ceza alsınlar. Hemen hepsi resmi nikahlı ve birbirlerini sevdikleri için de erken yaşta evlenmişler. Sadece kocaları değil aileleri ve çocukları da cezalandırılıyor” görüşünü dile getirmişti.

CHP’li Sertel’in basın toplantısında erken evlilik mağdurları adına konuşan Nagehan Der de “Cezayı yalnızca eşlerimiz değil biz de çocuklarımızla birlikte çekiyoruz. Resmi nikahlı eşlerimize tecavüzcü damgası vuruldu. Madem bu suçtu neden resmi nikâh yapıldı? Biz severek evlendik cezası 8 sene sonra geldi. Binlerce aile, 16 bin çocuk umutla af yasasını bekliyoruz” demişti.”


YILLAR ÖNCEKİ ÖRNEĞİ TEKRAR KULLANDI
Hilal Kaplan, gelecek tepkileri engellemek için yaş farkı az olan çocuklar üzerinden örneğini veriyor. Kaplan, binlerce mağdur olduğunu iddia etse de yıllardır aynı örneği vererek çocuk evliliklerini savunuyor. Kaplan’ın 26 Kasım 2018 tarihinde “Erken evlilik ve süresiz nafaka mağdurları” başlıklı yazısında da 15 yaşındaki Emine ve 18 yaşındaki Levent örneğini verdiği ortaya çıktı.

 

hilal-004.jpg


TEPKİ ÇEKEN HABER
Kaplan’ın yazısı, çocuk yaşta evlilikleri ‘meşru’ göstermeye çalışan ilk girişim değil.

“İnfaz düzenlemesi”nin ‘çocuk istismarına af getireceği’nin iddia edilfiği günlerde, Anadolu Ajansı (AA) 16 Nisan tarihli haberinde kullandığı ifadelerle tepki çekmişti. AA, söz konusu haberde “Erken yaşta evlenen kadın eşinin cezaevinden çıkacağı günü bekliyor” başlığını kullanmıştı.

 

korona-haberleri-icerik.jpg

y-002.jpg

siyasetcafe.png

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.