CHP'de PM'ye çok sürpriz iki isim daha aday

CHP'de PM'ye çok sürpriz iki isim daha aday

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlığa Kemal Kılıçdaroğlu seçilirken, asıl çekişme Parti Meclisi seçiminde yaşanıyor. Vural Savaş, Enis Berberoğlu gibi sürpriz isimler Parti Meclisi'ne aday oldu.

Divan Başkanı Engin Altay, 09.30'da başlayan başvuruların 12.00'de sona erdiğini açıkladı. Altay, PM üyeliği için 600'ün üzerinde başvuru yapıldığını belirtirken, bu isimlerin parti üyesi olup olmadığının kontrol edileceğini söyledi. Resmi başvuru sayısı ise 474.

Adaylar arasında; Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Gazeteci Tuncay Özkan, siyasetçi Zekeriya Temizel, akademisyen ve yazar Doç. Dr. Koray Çalışkan, eski büyükelçi ve Türkiye’nin ilk Kamu Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik gibi isimler var. Ayrıca mevcut milletvekilleri de beklendiği gibi başvurularını yaptılar.

CHP’ye üye olan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kontenjanı sayılan Bilim Kültür Platformu listesinde yer aldı. Kılıçdaroğlu buradan 12 aday gösterdi.

Kurultayda resmi çarşaf listeler okunduktan sonra 16.45'e kadar ara verildi. Engin Altay, üyeliklere itirazlar ve yapılan kontrollerin tamamlanmasının ardından soyadına göre sıralanacak isimlerin matbaaya gönderileceğini bildirdi.

Pusulaların gelmesinin ardından 1218 delege 24 sandıkta oy vermeye başlayacak.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Parti Meclisi (PM) 60 üyeye sahip. Bunların 52’si çarşaf listeyle seçilecek. 8 üye ise, genel başkanın kontenjanı gibi sayılan Bilim Kültür Platformu listesinden girecek.

Seçimin çarşaf listeyle yapılacağı açıklanmıştı. Çarşaf liste, parti yönetiminin belirlediği tek bir liste yerine bütün delegelere aday olma imkânı sunan bir yöntem.

Ancak buna karşın, herkesin anahtar liste çıkarması bekleniyor. Yani hem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hem de muhalif kesimler istedikleri kişileri anahtar listelerle delegelere duyuracaklar.

Genel başkanlığa aday olan Muharrem İnce’nin beklenenden fazla oy alması (415) muhaliflerin gücünü göstermesi açısından PM’ye bir uyarı gibi algılandı.Muhalifler birlikte hareket ederse mevcut yönetimdeki birçok ismin liste dışı kalabileceği yorumları yapılıyor.

Kurultayda Muharrem İnce’yi destekleyen eski genel sekreter Önder Sav ve İnce’nin PM için anahtar liste çıkarması durumunda, daha çok ulusalcı kanatta yer alan milletvekillerine yer vermesi bekleniyor. Bunlar arasında da yine İnce’nin genel başkan olmasını isteyen Dilek Akagün Yılmaz, Mehmet Şevki Kulkuloğlu, Tanju Özcan gibi isimler var.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise mevcut Merkez Yönetim Kurulu (MYK) listesindeki isimleri koruması bekleniyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.