CHP'li Belelediye Başkanının vergi kaçırdığı iddia edildi

CHP'li Belelediye Başkanının vergi kaçırdığı iddia edildi

CHP'li Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay'ın vergi kaçırdığı iddia edildi. Belgeleri yayınlayarak alınan kira ile beyan edilen kira arasındaki farkın vergisinin verilmediği iddiası gündeme düştü

Didim'in iş dünyasından insanların ihbarı üzerine incelenen belgelerde Başkan Atabay'ın otelleri üzerinden yaklaşık 400 bin TL'lik vergi kaçırdığı ortaya çıktı. 

 

atabay.jpg

 

400 BİN TL'LİK VERGİ KAÇIRIYOR

Gündem Otuzbeş'in haberine göre, elektronik ortamda gönderilen ihbarın izi sürüldü ve CHP'li Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay'ın kiraya verdiği 2 otelden gelen yıllık gelirlerin 3'te 1'ni devlete bildirerek, yalan beyanda bulunup 3 yılda yaklaşık 400 bin liralık kazancının vergisini kaçırdığı belirlendi.

 

İŞTE VERGİ KAÇAKÇILIĞINI KANITLAYAN BELGELER

 

belge1-005.jpg

 

belge2-005.jpg


Arden adlı otellini kiraya veren Başkan Atabay'ın yıllık 27.000 bin liradan sözleşme yaptığı ancak gerçek rakamın yıllık 150.000 bin lira olduğu belirtiliyor. Gerçek kira bedeli üzerinden de 150.000 bin liralık teminat senedi alınıyor. Aradaki fark devletten kaçırılıyor.

İzmir Mali Müşavirler Odası ismi saklı e. Yönetim Kurulu üyesine otellere ilişkin kira sözleşmelerinin kanunen nasıl olması gerektiğini soruldu. Üye: "Otellere ait kira sözleşmeleri rayiç otel bedelinin yüzde 5'nin altında olamaz. Dolayısıyla rayiç bedeli 1 milyon lira olan bir otelin yıllık kira bedeli 50 bin liranın altında olamaz. Olursa maliye devreye girer olması gereken kira bedeli üzerinden ve 3'le çarparak para ceza keser." açıklamasında bulundu. 

2 OTELİN DEĞERİ 7 MİLYON LİRA

Başkan Atabay'ın iki otelinin günün koşullarında ekonomik değerlerinin 6 ila 7 milyon lira arasında olduğu belirtiliyor.

Yasa ve yönetmeliklere göre; Başkan Atabay'ın günün ekonomik koşullarına göre bu iki otelden minimum yıllık 300 ila 350 bin lira arasında kira alması ve bu rakam üzerinden devlete vergisini ödemesi gerektiği belirtildi.

İKİNCİ OTELDE DE AYNI YÖNTEM

 

belge3-003.jpg

 

İkinci otelin kontratı da ortaya çıktı. Buz dağının görünen yüzünde otel yıllık 30 bin lira gibi bir bedel üzerinden kiraya veriliyor. 

 

belge4.jpg

 

Ancak görülmeyen kira sözleşmesinde otelin yıllık kirası 75 bin lira olarak belirleniyor.

BAŞKAN ATABAY SORGULANMALI

Belgelere göre Başkan Atabay otellerinden birini 90 bin liradan kiraya veriyor. Ama, 27 bin lira üzerinden devlete bildiriyor ve yıllık 63 binden üç yılda 189 bin lira gibi bir kazancın vergisini devlete ödemiyor. Böylece devletten vergi kaçırmış oluyor.

İkinci otelinde yıllık kirasını 30 bin lira üzerinden gösteren başkan Atabay, bu otel üzerinden de bir o kadar daha kazancını vergilendirmeden alıyor. 

Kısacası, Başkan Atabay, otellerinin yıllık kira bedelinlerinin gerçek rakamlarını devletten saklıyor, yalan  beyanda bulunarak bir şekilde devlete kazık atmış oluyor.

BELEDİYEDE NELER OLUYORDUR?

Peki, bu zihniyet kendi özel işinde böylesine yalan beyanlarda bulunarak devlete kazancının gerçek vergisini vermiyor, vergi kaçırıyorsa... O zaman Didim belediyesinde neler olmuyordur? sorusunu akıllara getiriyor.

Didim belediyesi, borçlu ilçe belediyeleri sıralamasının ilk üçünde yer alıyor.Borçlu İl belediyeleri sıralamasında da ilk 10 arasında gösterildiği belirtiliyor.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum