CHP'li Erdoğdu'dan faiz eleştirisi…

CHP'li Erdoğdu'dan faiz eleştirisi…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 2003-2016 yılları arasında yurt dışına gönderilen yatırım ve faiz gelirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 2003-2016 yılları arasında yurt dışına gönderilen yatırım ve faiz gelirleri değer artışlarının toplam 177 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu, her yıl ortalama yaklaşık 12 milyar doların yurtdışına kar ve faiz olarak aktarılması demek. Yani sürekli faiz karşıtı olduğunu söyleyen AKP iktidarı, her yıl yabancılara neredeyse bir tane 3'üncü Havalimanı kadar parayı faiz olarak ödüyor" dedi.

Yurtiçi yerleşiklerin yabancı ülkelerde yaptığı yatırımlar ile yabancıların Türkiye'de yaptıkları yatırım gelirlerinin sürekli açık verdiğini belirten Erdoğdu, şunları kaydetti:

"Yurtdışında tuttuğumuz finansal nitelikteki alacaklarımız, altınımız ve dövizimizin dolar cinsinden değerine varlıklarımız diyoruz. Yabancıların Türkiye'de tuttuğu finansal nitelikteki alacakları, altını ve dövizinin dolar cinsinden değeri de yükümlülüklerimizi oluşturuyor. Varlık ve yükümlülük, ikisi birden Türkiye'nin Uluslararası Yatırım Pozisyonunu (UYP) gösteriyor. Bir nevi Türkiye'nin dışarıdan alacağı ile dışarıya borçları gibi. AKP döneminde bu tablo çok kötü bozuldu. AKP iktidara geldiğinde, 2002 sonunda varlıklarımız 62 milyar dolar, yükümlülüklerimiz ise 147 milyar dolardı ve açığımız ise 85 milyar dolardı. Bugün bu açık, korkunç bir artışla 5 katına çıktı. Ekim 2017 itibariyle Türkiye'nin bu açığı 434 milyar dolar oldu. 664 milyar dolar yükümlülüğümüze karşın varlıklarımız 233 milyar dolar. Bunun milli gelire oranı yüzde 42. Başka bir ifadeyle milli gelirimizin yarısına yakını Türkiye'nin yurtdışına yönelik yükümlülüklerden oluşuyor. Bu durum, Türkiye'nin net sermaye ithalatçısı bir ülke olduğunu ortaya koyuyor."

-MÜLKİYET YABANCILAŞTI-

Türkiye'de mülkiyet üzerinde yabancıların payının belirgin olarak arttığını ve mülkiyetin giderek yabancılaştığını ifade eden Erdoğdu, 2002'de yurtdışındaki sermaye çevrelerinin Türkiye'deki varlıkları milli gelirin yüzde 62'si iken, 2012-2016 döneminde bu oranın milli gelirin yüzde 70'ine ulaştığını belirtti.

Türkiye'nin yurt dışındaki varlıklarının önemli bir kısmının Merkez Bankası'na ait rezervlerden oluştuğuna dikkat çeken Erdoğdu, "Yerleşik servet sahipleri yurtdışında varlık edinmek yerine Türkiye'deki kamu varlıklarına kapkaççı yöntemlerle el koyma fırsatı çok daha çekici geldiğinden olsa gerek, iktidar partisinin sağladığı olanaklarla kamu ihalelerinden rant elde ederek büyümeyi tercih ediyor" dedi.

-15 YILDA 565 MİLYAR DOLAR-

15 yıllık AK Parti iktidarında Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yaklaşık olarak 565 milyar dolar olduğuna işaret eden Erdoğdu, Türkiye'ye gelen bu büyüklükteki kaynağın, bir bölümünün doğrudan yatırımlara, bir bölümünün hisse senedi ve tahvil alımına, bir bölümünün de devlete ve şirketlere açılan kredilere aktarıldığını söyledi. Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

"Uluslararası Yatırım Pozisyonunda olduğu gibi resmin Ödemeler Dengesi kısmı da parlak değil. Ödemeler dengesi, yurtiçinde yerleşiklerin yurtdışında yerleşiklerle (yabancılarla) belirli bir dönemde yaptığı ekonomik işlemleri gösteren bir tablo. Yabancı sermaye giriş, çıkışları, yabancıların Türkiye'den kazanıp yurtdışına götürdüğü faizler Ödemeler Dengesinde takip ediliyor. 2003-2016 yılları arasında yurt dışına gönderilen yatırım gelirleri 177 milyar dolar olmuş. Bu şu anlama geliyor: Her yıl ortalama 11.8 milyar dolar yurtdışına kar ve faiz olarak aktarılmış. Yani faiz karşıtı iktidar 13 yılda Türkiye'nin parasından yılda yaklaşık 12 milyar dolar yabancıya faiz ödemiş. Türkiye'de yatırım yapan yabancı her yıl 12 milyar doları cebine koyup yurt dışına götürmüş. Yurt dışında yatırım yapan Türk vatandaşlarının aynı şekilde Türkiye'ye getirdiği gelir ise yılda ortalama ancak 5 milyar doları buluyor. 3'üncü havalimanının toplam yatırım bedelinin 10 milyar Euro olduğu göz önüne alınırsa yabancılar her yıl bir tane 3. Havalimanı kadar parayı faiz olarak ülkelerine geri götürüyorlar.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.